logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie ESP32 i elektromagnetycznej zapadki przez USB z PC - czy potrzebny przekaźnik?

mathz 28 Gru 2022 00:02 831 2
REKLAMA
  • #1 20355070
    mathz
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Obecnie pracuję nad realizacją projektu do stworzenia systemu karnetów na siłownie. Jestem programistą z zerową wiedzą na temat elektroniki jako takiej stąd przepraszam za ew błahe pytanie :)

Projekt polega na otwieraniu drzwi w przypadku ważnego karnetu (skanowanie QR przez kamerę - kod mam już do tego napisany). Ogólnie wszystko mam gotowe a zostaję jedynie spięcie tego wszystkiego w całość. Drzwi będą zabezpieczone zapadką elektromagnetyczną, która na podstawie impulsu będzie się zwalniać. W moim rozwiązaniu planuje podłączyć ESP32 bezpośrednio pod laptopa przez USB i sterować nim przy użyciu pythonowego api.

Co do sedna mojego pytania. Obejrzałem mnóstwo tutoriali z podobnymi pomysłami, gdzie ludzie używali baterii 12v + przekaźnika 5v do zapewnienia zasilania dla esp32 jak i dla zaczepu. W moim przypadku esp32 będzie podłączone do pc za pomocą usb. Czy w takim wypadku przekaźnik staje się zbędnym elementem? Czy w takiej sytuacji mogę sukcesywnie wysyłać implus do zaczepu z mojego pc poprzez esp32?
  • REKLAMA
  • #2 20355089
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Nie, ze względu na pobór prądu przez zaczep. Możesz zastosować 5 woltowy przekażnik z MOSFETem i oddzielny zasilacz 12 VDC /2 A do sterowania zaczepem.
  • #3 20355104
    mathz
    Poziom 2  
    Czyli ESP32 będzie zasilane z PC a zaczep z oddzielnego źródła a wszystko będzie szło przez przekaźnik. Dzięki :)
REKLAMA