Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zdefiniować 1 obrót silnika krokowego (Arduino)

anszun 28 Dec 2022 20:31 201 4
    anszun
    Level 18  
    Kiedyś otarłem się o Bascoma i była tam możliwość zdefiniowania 1 obrotu: For R = 1 TO 200.
    W Arduino zrobiłem programik ( korzystając z biblioteki), który ma wykonać np 10 obrotów. Działa, ale wykonuje 10 kroków. Nie proszę Kolegów o recenzje programu ( którego nie zamieszczam), ale o wskazanie jak dokonać zdefiniowania jednego pełnego obrotu w Arduino. Silnik 200 kroków.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    csvrbntyu
    Level 30  
    Ilość kroków na obrót to już parametr samego silnika - przy każdej zmianie silnika musisz aktualizować program. Musisz więc w programie dodać kolejną zmienną, która będzie przechowywała informację o tym. Następnie w programie dodać linijkę, która informację o ilości obrotów do wykonania pomnoży przez wspomniany parametr silnika, i dopiero wynik tego działania będzie ilością kroków do wykonania.
    anszun
    Level 18  
    csvrbntyu wrote:
    Ilość kroków na obrót to już parametr samego silnika - przy każdej zmianie silnika musisz aktualizować program. Musisz więc w programie dodać kolejną zmienną, która będzie przechowywała informację o tym. Następnie w programie dodać linijkę, która informację o ilości obrotów do wykonania pomnoży przez wspomniany parametr silnika, i dopiero wynik tego działania będzie ilością kroków do wykonania.

Dzięki. Tak właśnie zrobiłem, ale dosyć przerażająco to wygląda przy np. 500 obrotach. poza tym do innych operacji jak np programowanie ilości obrotów przydał by się prosty parametr 1 obrót. Zwiększenie ++ i zmniejszenie -- daje możliwość zmiany o krok . Nie wiem jak zwiększyć lub zmniejszyć jednorazowo o 200 kroków.
    stachu_l
    Level 35  
    Zwiększanie wartości zmiennej w zasadzie wygląda wszędzie podobnie:
    zmienna = zmienna + <o ole zmienić>;
    Z dokładnością do składni języka wygląda to tak samo.

W C wprowadzono pewne uproszczenie i powyższe można zapisać:
    zmienna += <o ile zmienić>;

Ponieważ często <o ile zmienić> ma wartość 1 więc wprowadzono jeszcze operator ++ ale ciągle nie blokuje to pierwszego czy drugiego sposobu.