Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego TV Unitra T5005 wydaje syczący dźwięk?

mmrsmoking 29 Dec 2022 18:28 579 23
    mmrsmoking
    Level 5  
    tak jak w tytule, telewizor po włączeniu działa posiada obraz oraz dzwięk lecz zaczyna syczeć jak na filmiku co może być przyczyną i jakie mogą być skutki oglądania tv z tym syczeniem.

klm787
    Level 31  
    Take tv gdy zaczynały syczeć najczęściej, co ja piszę, zawsze ów dźwięk był generowany przez układ wysokiego napięcia.
    mmrsmoking wrote:
    co może być przyczyną

Najczęściej było to spowodowane dłuższym nazwijmy to "przestojem"
    Po prostu gdy tv długo nie pracował.
    Wtedy to w okolicy wysokiego napięcia takiego tv osadzała się wilgoć z powietrza.
    Oprócz tego syczenia był wyczuwalny specyficzny zapach, zapach ozonu.

W tych ciemnościach powinno być widać z tylu tv gdzie "sieje" na niebiesko, ale nie koniecznie.
    andk1eltd
    Level 36  
    Generalnie wilgoć; to co słychać to uloty z wysokiego napięcia. Wysuszyć, odkurzyć i nie powinno się nic wydarzyć. Na szczęście nie widać nic na zewnątrz, czyli jak się uszkodzi, to sam transformator WN. Jeśli z tego powodu są upływności wewnątrz, to nie poradzisz - albo tak będzie działać albo w końcu padnie. Z reguły po wygrzaniu sprzętu przestaje syczeć.
    mmrsmoking
    Level 5  
    andk1eltd wrote:
    Generalnie wilgoć; to co słychać to uloty z wysokiego napięcia. Wysuszyć, odkurzyć i nie powinno się nic wydarzyć. Na szczęście nie widać nic na zewnątrz, czyli jak się uszkodzi, to sam transformator WN. Jeśli z tego powodu są upływności wewnątrz, to nie poradzisz - albo tak będzie działać albo w końcu padnie. Z reguły po wygrzaniu sprzętu przestaje syczeć.

ogółem gdzie stał wcześniej, nie wiem. wiem że jakiś czas stał w magazynie z innymi starociami. kupiłem go 2 tygodnie temu, od tamtego czasu stoi u mnie w suchym ciepłym pokoju. jak go kupiłem zepsuł się rezystor R377 który wymieniłem (bez niego nie było obrazu) i tak ja wyżej po włączeniu i odczekaniu jakiś 7-10 minut są te dziwne dzwięki.
    DiZMar
    Level 43  
    Wiele go nie pooglądasz. Czas i wilgoć zrobiły swoje. Układ WN zapali się i to w niezbyt długim czasie. W innym temacie chcesz go podłączyć do dekodera DVB-T co raczej ma znaczenie hobbistyczne a nie rzeczywistą używalność tym bardziej, że Twój TV jest czarno-biały.
    mmrsmoking
    Level 5  
    DiZMar wrote:
    Wiele go nie pooglądasz. Czas i wilgoć zrobiły swoje. Układ WN zapali się i to w niezbyt długim czasie. W innym temacie chcesz go podłączyć do dekodera DVB-T co raczej ma znaczenie hobbistyczne a nie rzeczywistą używalność tym bardziej, że Twój TV jest czarno-biały.

czyli twierdzisz że za niedługo stanie w płomieniach? da się jakoś temu zaradzić?
    DiZMar
    Level 43  
    mmrsmoking wrote:
    da się jakoś temu zaradzić?

Wymienić transformator WN na nowy ale też ryzyko leżaka niewiele lepszego. Po drugie wiele innych układów może z czasem odmawiać posłuszeństwa. Wieloletni leżak raczej nie do pewnego odratowania. Pobawić się jednak można z cz.b. zabytkiem.
    mmrsmoking
    Level 5  
    klm787 wrote:
    Nie, nie DiZMar chyba troszeczkę przesadził, wyolbrzymił problem.
    Co wcale nie zmienia faktu, że tak nie powinno być
    Powiem tak.
    Wiele takowych odbiorników tv miało takie przypadłości. Wiem co piszę sam posiadałem podobny odbiornik. Lazuryt numeru nie pamiętam.

Przypomniałem sobie po przejrzeniu fotek z sieci Lazuryt 105

Na początek proponuję jak napisane powyżej.
    andk1eltd wrote:
    Wysuszyć, odkurzyć

Bo to właśnie bród, kurz magazynuje ową wilgoć co raczej nie sprzyja poprawnej pracy układu wysokiego napięcia.
    Podczas czyszczenia odkurzania, szczególną uwagę zwrócić na kineskop, no i cały układ WN
    A już szczególnie na wejście, podłączenie kabla wysokiego napięcia do niego. Prezentuję fotkę poglądową (nie ten model, ale kabel widać)
    Miejsce zaznaczone na żółto, w Twoim tv pewnie trochę z boku.

A teraz najważniejsze.

Uwaga. Taki kineskop to taki kondensator naładowany ko kilku tysięcy woltów (w takich tv nie stosowano układów, cewek rozładowujących)
    Nawet po wyłączeniu tv z sieci możemy być porażeni prądem (dotyczy miejsca wpięcia kabla WN do kineskopu)

Jeśli zdecydujesz się na czyszczenie to absolutnie nie używać żadnych płynów. tylko czyszczenie za pomocą pędzelka, sprężonego powietrza.
    Użycie jakichkolwiek płynów spowoduje zmycie powłoki grafitowej (co nie fortunnie widać na prezentowanej fotce, tak nie powinno to wyglądać)

No cóż, tak to już jest takie układy wysokiego napięcia przyciągają drobiny kurzu (to taka miniaturowa lakiernia proszkowa :D )

Uspokoiłeś mnie trochę, wyczyszczę i dam znać.
    maksar
    Level 33  
    klm787 wrote:
    Użycie jakichkolwiek płynów spowoduje zmycie powłoki grafitowej (co nie fortunnie widać na prezentowanej fotce, tak nie powinno to wyglądać)

Brednie piszesz, do kwadratu. :D
    DiZMar
    Level 43  
    klm787 wrote:
    Jeśli zdecydujesz się na czyszczenie to absolutnie nie używać żadnych płynów. tylko czyszczenie za pomocą pędzelka, sprężonego powietrza.

W okolicy podłączenia WN w zaznaczonej żółtym okręgiem w #8 30 Gru 2022 19:12 (na marginesie to foto jest TV kolorowego a w temacie omawiamy cz.b.) nie ma powłoki grafitowej. Okolice te można myć praktycznie wszystkimi substancjami rozpuszczającymi. Ważne aby osuszyć przed podłączeniem do sieci. Słusznie ocenił powyższy cytat @maksar w poście #10 30 Gru 2022 19:56.
    maksar
    Level 33  
    klm787 wrote:
    A co do mojego nie szczęsnego wpisu

Tak, brak wiedzy i pojęcia. Jak nie wiesz, nie zabieraj głosu!
    franmayer
    Level 21  
    O
    mmrsmoking wrote:
    po włączeniu i odczekaniu jakiś 7-10 minut są te dziwne dzwięki.

Czy aby są to dźwięki od błądzącego WN? Z tego co ja się spotykałem, to syczenie od błądzącego po telewizorze WN pojawiało się od razu po włączeniu telewizora i po nagrzaniu tv się zmniejszało. Natomiast autor pisze, że syczenie pojawia się po 7 - 10 min.
    Chyba, że przyczyna leży w cewce WN?
    Trochę mało danych.
    maksar
    Level 33  
    klm787 wrote:
    Nie mogłem w sieci tak na szybko odszukać z tv czarno białego
    A maksar

Wiesz ... po co jest ta warstwa grafitowa ? :D
    O.K zmieniam.

OK
    radsat
    Moderator
    Koledzy, umówmy się że każdy z was ma rację co do podpowiedzi autorowi, tylko aby dotrzeć do tego który bardziej trzeba by sprzęt mieć na swoim stole. Generalnie przerabialiśmy swego czasu takie sprzęty i często wypowiadamy się na podstawie własnych doświadczeń. Mogę tylko zasugerować że kolega DiZMar może mieć racje.
    Jednakże sam miałem przypadki że w podobnych sytuacjach po zajrzeniu pod kapturek WN dosłownie stały krople wilgoci, i po osuszeniu wszystko było dobrze. Co do kol. klm787, warto czasem zachować wstrzemięźliwość i poczekać z pisaniem tego i owego...
    DiZMar
    Level 43  
    Przecież warstwa grafitu jest w zaznaczonych na czerwono prostokątach. W zaznaczonym na zielono prostokącie nie ma warstwy grafitowej. Nie wnikam po co, bo to nie jest tematem wątku.
    W żółtym zaznaczeniu można myć bez obawy usunięcia warstwy grafitu, bo jej tam nie ma.
    Oto kineskop cz.b. podobny do tego z TV autora. Wewnątrz zielonych zaznaczeń w przybliżeniu nie ma warstwy grafitowej. Poza zaznaczeniami jest taka warstwa. Umycie do czysta okolic podłączenia WN jest bardzo wskazane.
    mmrsmoking
    Level 5  
    wyczyściłem, wysuszyłem i.... teraz wydaje jeszcze inne dźwięki.

te skrzypienie w 11 sekundzie to moja wina przesunąłem suwakiem
    Adam G.
    Level 21  
    Może podstawka kineskopu jest zaśniedziała, a właśnie jak jest z ostrością?
    cirrostrato
    Level 38  
    DiZMar wrote:
    mmrsmoking wrote:

Wymienić transformator WN na nowy ale też ryzyko leżaka niewiele lepszego. Po drugie wiele innych układów może z czasem odmawiać posłuszeństwa. Wieloletni leżak raczej nie do pewnego odratowania. Pobawić się jednak można z cz.b. zabytkiem.
    Nie strasz....mam kilka płyt kompletnuch do tych ,,antaresowatych'' TV i daję głowę, że spokojnie kilka lat by jeszcze pochodziły ale cóż, trafią na elektroszrot, dla mnie zbędne choć praktycznie wszystkie elementy, nie używane, do nich są dalej dostępne, nawet kineskopy.
    DiZMar
    Level 43  
    cirrostrato wrote:
    Nie strasz....mam kilka płyt kompletnuch do tych ,,antaresowatych'' TV i daję głowę, że spokojnie kilka lat by jeszcze pochodziły ale cóż, trafią na elektroszrot

Tak, tak gdyby nie poszły na szrot. Ładnie się mówi. Moja rodzinna jest długowieczna. Mój tata gdyby nie zmarł 30 lat temu to miałby ponad 100 lat. Można i tak. Gdyby... Ja nie straszę tylko uświadamiam prawdopodobieństwo zmarnowanego wysiłku.
    cirrostrato
    Level 38  
    Ja realnie oceniam temat, takie TV w większości w domach klijenta naprawiało się w kilkanaście minut nawet jak trzeba było wymienić np. trafo WN, można też było, rozkręcając rdzeń, wymienić tylko cewkę WN, spalonej cewki anodowej WN w podobnych trafach nigdy nie spotkałem, może to przypadek. Miałem kilkanaście podobnych TV, dla zabawy uruchomiłem, zainteresowanie zerowe więc wywaliłem na szarot zostawiając tylko trafa głośnikowe. Chcesz całe chassis (bez trafa głośnikowego) zapraszam, kineskop i trafo WN też dodam gratis, jest ktoś chętny w Warszawie?
    DiZMar
    Level 43  
    cirrostrato wrote:
    Ja realnie oceniam temat, takie TV w większości w domach klijenta naprawiało się w kilkanaście minut nawet jak trzeba było wymienić np. trafo WN, można też było, rozkręcając rdzeń, wymienić tylko cewkę WN, spalonej cewki anodowej WN w podobnych trafach nigdy nie spotkałem,

Z tym zgadzam się. Cewki anodowe kilka razy mi się paliły więc ich udział w usterkach był znikomy. Cewki WN to już znaczący standard. Miałem przypadek domówki o zgłoszonym braku obrazu w jakimś Ametyście. Włączyłem TV i wszytko OK. Wróciłem do zakładu. Po jakimś czasie przyszedł do zakładu klient, że obraz zniknął. Gdy spakowałem się i zaszedłem parę minut po właścicielu (było blisko zakładu) to był dym na klatce a wewnątrz dziadek nosił wodę z łazienki i gasił TV (o przekleństwach nie wspomnę). Zapytałem czy wyłączył prąd. Potwierdził. Patrzę przez dym a w przedpokoju świeci się słabiótka żarówka. Wyłączyłem tzw. korki. Z TV została kupka popiołu a mieszkanie do odnowienia.
    mmrsmoking
    Level 5  
    cirrostrato wrote:
    DiZMar wrote:
    mmrsmoking wrote:

Nie strasz....mam kilka płyt kompletnuch do tych ,,antaresowatych'' TV i daję głowę, że spokojnie kilka lat by jeszcze pochodziły ale cóż, trafią na elektroszrot, dla mnie zbędne choć praktycznie wszystkie elementy, nie używane, do nich są dalej dostępne, nawet kineskopy.

a miałbyś może trafo TVL-40?