logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości

jakubl1 30 Gru 2022 16:35 1569 10
REKLAMA
  • #1 20359688
    jakubl1
    Poziom 3  
    Cześć, kupiłem do domu nowy router Asus RT-AX55 z obsługa Wifi 6 a także kartę sieciowa PCE-AX3000 która również obsługuje wifi 6. Router sam w sobie działa super, działa w całym dwupiętrowym domu na pełnej prędkości wraz z smartfonami i laptopami. Niestety na komputerze z nowa karta są problemy. Sieć 2.4Ghz pomimo pełnego zasięgu ma ekstremalnie mała prędkość pobierania (Speedtest pokazuje 0.1 Mb/s), Ping i prędkość wysyłania są w normie. Natomiast 5Ghz pomimo słabego zasięgu ma prędkość 8 Mb/s czyli i tak o ponad polowe mniej niż laptop umiejscowiony w tym samym miejscu domu. Dlaczego komputer ma taki problem i jakie ustawienia powinienem zmienić aby osiągnąć prędkości porównywalne do laptopa na komputerze?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20359771
    jakubl1
    Poziom 3  
    Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości Kwestia ustawień karty sieciowej Asus PCE-AX3000 i routera RT-AX55 - różnice prędkości
    Załączniki:
    • 5g.TXT (1.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2g.TXT (1.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20359893
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Przy tak kiepskim sygnale nie ma o czym mówić i pisać.
  • #5 20359912
    jakubl1
    Poziom 3  
    Okej, tylko jak to możliwe, że telefon ma lepszy zasięg Wi-Fi niż nowa karta sieciowa?

Dodano po 3 [minuty]:

Ewentualnie co mogę zrobić aby ten zasięg był lepszy? Momentami zasięg był pełny a prędkość na 2.4Ghz i tak była praktycznie zerowa
  • Pomocny post
    #6 20359959
    jimasek
    jakubl1 napisał:
    Okej, tylko jak to możliwe, że telefon ma lepszy zasięg Wi-Fi niż nowa karta sieciowa?

Inna karta inne umiejscowienie, inna antena itd.

jakubl1 napisał:
    Ewentualnie co mogę zrobić aby ten zasięg był lepszy? Momentami zasięg był pełny a prędkość na 2.4Ghz i tak była praktycznie zerowa

Zasięg do dla ciebie pewnie "kreski" w windows co często jest mylące. Spróbować inaczej ustawić komputer, anteny czy sam routera tak aby ten sygnał był powyżej -60dB. Sprawdzić czy podskoczy rate z tych 54Mb/s. Sprawdzić konfigurację samej karty w systemie.
  • REKLAMA
  • #7 20360010
    jakubl1
    Poziom 3  
    Co w konfiguracji sprawdzić/zmienić aby było jak najlepiej?
  • #8 20360074
    jimasek
    Kanał, szerokość pasma, tryb działania, moc, kodowanie.
  • #9 20360302
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    jakubl1 napisał:
    także kartę sieciowa PCE-AX3000

Sterowniki do tej karty wgrałeś?
    Skąd je pobrałeś?
    Są one aktualne?
  • #10 20360764
    jakubl1
    Poziom 3  
    Sterowniki aktualne, zgodnie z zaleceniem przestawiłem komputer na biurko i skierowałem anteny w stronę routera i wszystko śmiga
  • #11 20360765
    jakubl1
    Poziom 3  
    Przestawiłem komputer i skierowałem anteny w stronę routera

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z prędkością połączenia Wi-Fi na komputerze z kartą sieciową Asus PCE-AX3000, mimo że router Asus RT-AX55 działa poprawnie. Problemy obejmowały niską prędkość pobierania na paśmie 2.4 GHz oraz słabą prędkość na paśmie 5 GHz. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną mogą być słaby sygnał i niewłaściwe ustawienia. Rekomendowano sprawdzenie sygnału, ustawienie anten, konfigurację karty sieciowej oraz aktualizację sterowników. Po przestawieniu komputera i skierowaniu anten w stronę routera, prędkość połączenia uległa poprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA