Witam. Zaciera się ośka od lustra poligonowego, można rozebrać zespół lasera i wyczyścić oraz nasmarować ośkę, jeśli ten zabieg nie pomoże czeka cię wymiana silnika lustra poligonowego.
Witam. Może i chodzi na sucho ale jak zatarty silnik lustra wyczyścisz i przesmarujesz to może popracować jescze trochę. Mam parę w ten sposób pracujących maszyn, biedne szkoły nie mogą sobie w danej chwili pozwolić na wymianę to im czyszczę ośkę i odwlekam wymianę, starcza to na jakieś pół roku. Zastrzegam że moje doświadczenia z tymi silniczkami dotyczą mniejszych maszyn typu af 200/250 i podobne. Pozdrawiam, drebin
witam. sc320 - a mialo byc tak pieknie! otoz zauwazam dosc szybka awaryjnosc luster poligonowych w cyfrowkach: af200, 250, 1018, itd... niektore z maszynek, w ktorych wymienialem lustra, mialy niespelna ponad 100 tys. kopii. wydaje mi sie ze to o wiele za malo.
apropo kodu. ja zawsze rozbieram i czyszcze oske, i sprawdzam na sucho - jak nie pomaga to lekko smaruje (ale najpierw na sucho). jesli nic nie pomaga to wymieniam na nowe.
pozdrawiam
wyczyść ośke i delikatnie ( kropelka ze szpilki ) naoliw olejem - najlepiej do niszczarek ( lub inny o niskiej gęstości - tylko nie silikonowy ! ) - powinno pomóc na jakiś czas
Oś sinika musi być idealnie gładka , jeżeli powieżchnia jest uszkodzona jak pisał kolega wyżej to tylko wymiana, co do smarowania pomaga czysta wazelina , nie znika tak szybko jak lekkie oleje . Nie wolno używac żadnych smarów silikonowych ani ciężkich olei.
spwadź sobie jak pracują wentylatory. Brak prawidłowej wentylacji też powoduje zacieranie się tego elementu, szczególnie w af 200/250 za względu na bliskość piecyka... W af 400 podobny problem powoduje optyka... warto sprawdzić wentylację w tych urządzeniach
Słuchajcie mam do kupienia całą kopiarkę AF 400 w miarę sprawną za rozsądne pieniądze i mam pytanko czy warto rozkręcić i sprawdzić lustro polygonowe czy niema żadnych rys na ośce? czy lepiej nierozbierać tego i jak działa to oniech działa. Żebym znowu niekupil jakiegos bubla!!
w tych maszynach należy dokładnie przelutować zasilacz. należy również
sprawdzić "włoskowaty" eliminator ładunków z tyłu przy piecu na dole,
metalowa płytka,która wprowadza papier między wałki musi być uziemiona.