Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralny zamek Skoda Fabia: CarProtect BX20, brak reakcji na pilota, sprawdzanie przewodów

Fester28 02 Jan 2023 13:38 660 16
    Fester28
    Level 3  
    W mojej skoda Fabia jest zainstalowany zamek centralny CarProtect BX20, samochód jest kilka lat w moim posiadaniu z względu iż nie było z centralnym zamkiem problemów dlatego też nic w tym kierunku nie sprawdzałem. Ostatnio odmówił posłuszeństwa mianowicie nie reaguje na na pilota zarówno na jednego i zapasowego. Zabrałem się za sprawdzenie. Po odtworzeniu osłonek pod kierownicą tam jest zainstalowany cały system zamka. Po przeanalizowaniu nie znalazłem nic co by mogło wskazywać na uszkodzenie czy też odpięcie się któregoś z przewodu.
    Na sam początek co znajduje się w zestawie oczywiście to są moje wnioski na podstawie obserwacji poszczególnych elementów zestawu :
    - 3 siłowniki z dwoma kablami w kolorze zielonym i niebieskim
    - 1 siłownik z 5 przewodami czarny-biały-czerwony- zielony- niebieski

- Caprotect BX20 ( zdjęcie numer 1) z którego idą przewody (zdjęcie numer 2) :
    W kolejności różowy, czarny, czerwony, niebieskie, żółtoczarny, biało-czarny, puste, żółty, biały i puste.
    oraz czarna skrzynka zdjęcie numer 3 z przewodami
    szary, brązowy, biały, brązowy, zielony, niebieski, czarny i czerwony.

Po przeanalizowaniu całej instalacji wysunąłem wniosek że czarny przewodem jest to podłączane do minusa a czerwony do +, tutaj pierwsze pytanie z względu iż może tego nie zobaczyłem przy demontażu albo co innego ale przewód czerwony moim zdaniem był zasilony z wolnego bezpiecznika możliwe ? Przejrzałem różne schematy dostępne ale jakoś nie mogą co to jest za skrzynka zdjęcie numer 3. W schematach jest tylko sam sterownik BX20. A nie ma w nich wspomnianej skrzynki.

Centralny zamek Skoda Fabia: CarProtect BX20, brak reakcji na pilota, sprawdzanie przewodów Centralny zamek Skoda Fabia: CarProtect BX20, brak reakcji na pilota, sprawdzanie przewodów Centralny zamek Skoda Fabia: CarProtect BX20, brak reakcji na pilota, sprawdzanie przewodów
    gemiel
    Level 25  
    Na początek wypada sprawdzić zasilanie modułu sterownika zamka, czyli BX20. Nie tylko na przewodzie plusowym (czerwony), ale i masowym (czarny). Najłatwiej podłączyć żarówkę 12V pomiędzy piny czarnego i czerwonego przewodu we wtyczce sterownika. Jeśli zasilanie będzie OK, trzeba spróbować wczytać ponownie piloty. Chyba, że uszkodzeniu uległ moduł odbiorczy na płytce sterownika, wtedy wczytywanie się nie powiedzie. Nie znamy też historii pilotów. Ten zapasowy działał kiedyś z centralką?
    Fester28
    Level 3  
    Zasilanie jest w porządku sprawdzałem za pomocą kontrolki 12V.

Zapasowy działał, natomiast w tym przypadku nie ma funkcji wczytania kodu pilot od razu był zamontowany i zaprogramowany
    Fester28
    Level 3  
    Też zastanawiałem się na sprawdzeniu na innym egzemplarzu i podmianie ale do końca nie rozumiem element który jest na zdjęciu nr 3. Nie wiem czy to był element zestawu czy dodatkowy element oraz właściwie jak to właściwie nazwać
    Fester28
    Level 3  
    Analizując różne schematy oraz dostępne wiadomości na forach oraz obejrzawszy cały układ. Doszedłem do wniosku że mam zainstalowane wszystkie siłowniki typu slave a tym samym moduł zamka centralnego jest mi nie potrzebny ? W tym momencie moje rozumowanie opiera się na takim założeniu że skoro moduł zamka centralnego jest nie potrzebny to wszystkie siłowniki podepnę bezpośrednio do centralki. Według schematu z zdjęcia poniżej. Czyli wszystkie siłowniki połączę z sobą zielony z zielonym i niebieski z niebiskim i dalej według schematu czyli :

1. Z centralki przewód pomarańczowy masa.
    2. Z centralki biały do siłowników kolor zielony.
    3. Z centralki żółty pod zasilanie.
    4. Z centralki pomarańczowo biały do masy.
    5. Z centralki biało czarny z do siłowników z kolorem niebieskim.
    6. Z centralki żółto czarny do zasilania.

Czy tak jest właściwie aby się do tego zabrać ?

Centralny zamek Skoda Fabia: CarProtect BX20, brak reakcji na pilota, sprawdzanie przewodów
    milejow
    Level 43  
    Fester28 wrote:
    Doszedłem do wniosku że mam zainstalowane wszystkie siłowniki typu slave a tym samym moduł zamka

W drzwiach kierowcy masz mastera a moduł ze zdjęcia 3 służy do tego aby nie stracić funkcji mastera której nie obsłuży BX20, łopatologicznie-moduł 3 jest po to abyś mógł zamknąć wszystkie drzwi przekręcając kluczykiem w zamku drzwi kierowcy. Na płytce BX20 jest przycisk do programowania pilotów, spróbuj je na nowo zaprogramować, jeśli się nie uda to do wymiany sterownik
    Fester28
    Level 3  
    Właśnie przycisku do programowania pilotów nie ma, w schematach jest o tym mowa ale w centralce jest puste co widać na pierwszym zdjęciu. Piloty już były zaprogramowane
    Fester28
    Level 3  
    Po przeanalizowaniu wszystkich przewodów wychodzących z centralki oraz modułu zamka centralnego zrobiłem schemat aktualnego podłączenia. Po całkowitym przeanalizowaniu zauważyłem i z modułu centralnego zamka przewody biały i brązowy nie są nigdzie podłączone.

Natomiast w centralne zauważyłem iż jest brak ogólnie przewodów wychodzących z centralki w sumie 3 zaznaczyłem je jako brak.
    Oraz przewody biały i biało-czarny są nie podłączone.

milejow
    Level 43  
    Fester28 wrote:
    Po przeanalizowaniu wszystkich przewodów

Do czego kolego dążysz, chcesz naprawić zamek czy opracować jego dokumentację???
    U ciebie kable żółty i żółto czarny w sterowniku radiowym(zdjęcie2) powinny być podłączone do masy, a biały i biało czarny połączone z białym i brązowym w sterowniku zamka (zdjęcie3). Druga para białego i brązowego powinna być podłączona do analogicznych kolorów siłownika drzwi kierowcy.
    Podaj chwilowo masę na biały a potem na biało/czarny, jak będziesz słyszał pracę siłowników to programujesz piloty albo wymieniasz sterownik radiowy i szafa gra i buczy.
    Fester28
    Level 3  
    Na początek chciałbym sprawdzić czy wszystkie siłowniki są sprawne i czy mogę zamknąć samochód ręcznie podając masę na przewody. Okazało się że tak wszystko działa. Więc pozostała kwestia pilotów. Mam dwa ale żaden z nich nie działa. W instrukcji nie ma informacji jak rozkodować i na nowo zaprograować pilota. Ponadto na centralce nie ma przycisku do uczenia się kodu pilota.

A zgodnie z popszednio sugestią:

Podaj chwilowo masę na biały a potem na biało/czarny, jak będziesz słyszał pracę siłowników to programujesz piloty.

Piloty jak nie działały tak nie działają.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Fester28 wrote:
    Piloty jak nie działały tak nie działają

Wszystkie informacje, jakich potrzebujesz do zaprogramowania pilotów już otrzymałeś w postach powyżej.
    Temat w zasadzie należy już zamknąć
    milejow
    Level 43  
    Fester28 wrote:
    Piloty jak nie działały tak nie działają.

Bo ich nie zaprogrqmowałeś to skąd mają działać?
    Fester28
    Level 3  
    Ich nigdy nie programowalem, działały cały czas od momentu zakupu. A w instrukcji nie ma nic o programowaniu. Niby jest przycisk ale w sterowniku w tym miejscu nic nie ma.
    Fester28
    Level 3  
    Czy w tym sterowniku można zaprogramować piloty ?
    Ewentualnie jaki model zakupić aby wtyczka też pasowała ?
    Fester28
    Level 3  

Piloty zaprogramowalem na nowo i podłączyłem według schematu powyżej ale niestety nic nie działa. Myślę że może to moduł czy istnieje możliwość podłączenia bez niego ?