W mojej skoda Fabia jest zainstalowany zamek centralny CarProtect BX20, samochód jest kilka lat w moim posiadaniu z względu iż nie było z centralnym zamkiem problemów dlatego też nic w tym kierunku nie sprawdzałem. Ostatnio odmówił posłuszeństwa mianowicie nie reaguje na na pilota zarówno na jednego i zapasowego. Zabrałem się za sprawdzenie. Po odtworzeniu osłonek pod kierownicą tam jest zainstalowany cały system zamka. Po przeanalizowaniu nie znalazłem nic co by mogło wskazywać na uszkodzenie czy też odpięcie się któregoś z przewodu.
Na sam początek co znajduje się w zestawie oczywiście to są moje wnioski na podstawie obserwacji poszczególnych elementów zestawu :
- 3 siłowniki z dwoma kablami w kolorze zielonym i niebieskim
- 1 siłownik z 5 przewodami czarny-biały-czerwony- zielony- niebieski
- Caprotect BX20 ( zdjęcie numer 1) z którego idą przewody (zdjęcie numer 2) :
W kolejności różowy, czarny, czerwony, niebieskie, żółtoczarny, biało-czarny, puste, żółty, biały i puste.
oraz czarna skrzynka zdjęcie numer 3 z przewodami
szary, brązowy, biały, brązowy, zielony, niebieski, czarny i czerwony.
Po przeanalizowaniu całej instalacji wysunąłem wniosek że czarny przewodem jest to podłączane do minusa a czerwony do +, tutaj pierwsze pytanie z względu iż może tego nie zobaczyłem przy demontażu albo co innego ale przewód czerwony moim zdaniem był zasilony z wolnego bezpiecznika możliwe ? Przejrzałem różne schematy dostępne ale jakoś nie mogą co to jest za skrzynka zdjęcie numer 3. W schematach jest tylko sam sterownik BX20. A nie ma w nich wspomnianej skrzynki.

Na sam początek co znajduje się w zestawie oczywiście to są moje wnioski na podstawie obserwacji poszczególnych elementów zestawu :
- 3 siłowniki z dwoma kablami w kolorze zielonym i niebieskim
- 1 siłownik z 5 przewodami czarny-biały-czerwony- zielony- niebieski
- Caprotect BX20 ( zdjęcie numer 1) z którego idą przewody (zdjęcie numer 2) :
W kolejności różowy, czarny, czerwony, niebieskie, żółtoczarny, biało-czarny, puste, żółty, biały i puste.
oraz czarna skrzynka zdjęcie numer 3 z przewodami
szary, brązowy, biały, brązowy, zielony, niebieski, czarny i czerwony.
Po przeanalizowaniu całej instalacji wysunąłem wniosek że czarny przewodem jest to podłączane do minusa a czerwony do +, tutaj pierwsze pytanie z względu iż może tego nie zobaczyłem przy demontażu albo co innego ale przewód czerwony moim zdaniem był zasilony z wolnego bezpiecznika możliwe ? Przejrzałem różne schematy dostępne ale jakoś nie mogą co to jest za skrzynka zdjęcie numer 3. W schematach jest tylko sam sterownik BX20. A nie ma w nich wspomnianej skrzynki.