Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Falownik Fronius Symo 8.2-3-M - nieraz sam się wyłącza, pokazuje błędy

cool_kuba 02 Jan 2023 21:37 636 11
Renex
    cool_kuba
    Level 12  
    Dzień dobry

Mój falownik co jakiś czas sam się wyłącza zatrzymuje się na tym ekranie:
    Falownik Fronius Symo 8.2-3-M - nieraz sam się wyłącza, pokazuje błędy

Gdy kliknę wstecz wyświetlają się Errory 482, 773 oraz 766 i Notice 721. Czasem ponowne załadowanie konfiguracji powoduje ponowne włączenie falownika i produkcję energii a czasem nie. Kiedy falownik włącza się to da się zrobić FW update i teraz jest na najnowszej wersji 3.29.1 jednak to nie pomogło. Reset zasilania razem z zdjęciem falownika z ściany również nie pomaga.
    Zauważyłem że gdy falownik nie chce się włączyć to w device info:
    Wyświetla się Unknown ID:
    I country setup jest DEF:

Falownik otworzyłem i nie widzę żeby cokolwiek było spalone albo jakiś kondensator był wypukły ale problem występuje tylko czasem więc musi być to coś przejściowego. Po włączeniu falownika z otwartą obudową widzę że dioda DL1 miga na czerwono i dioda 3V3 świeci na zielono DL2 i DL3 są wyłączone. Na płytce poniżej miga nie podpisana zielona dioda
    Video gdy falownik nie chce się włączyć:

Jaki może być problem z tym falownikiem?
    Jakie jest znaczenie diod DL1, DL2, DL3?
    Czy można gdzieś znaleźć schematy płytek PCB tego falownika?
  • Renex
    studniarz
    Level 19  
    Witam.
    Napisz ile czasu działa instalacja, jakie objawy, jaka instalacja....
    Zgłaszane błędy to często występują przy źle skonfigurowanych ustawieniach podczas pierwszego uruchomienia!!! szczególnie #482, reszta błędów to dalsza konsekwencja konfiguracji lub zwalony moduł wejściowy. A nie grzebałeś z aktualizacją softu? takie rzeczy dzieją się również gdy nastąpi przerwa w aktualizacji...
    Masz jeszcze takie podpowiedzi:
    482 -Przerwano konfigurację po pierwszym uruchomieniu
    773 -Aktualizacja oprogramowania, grupa 0 (nieprawidłowa konfiguracja krajowa)
    766 - Nieprawidłowy typ urządzenia
    721 -EEPROM został zainstalowany na nowo.
    cytat: Falownik nie wysyła energii do sieci. Wykonać reset prądu przemiennego (wyłączyć i włączyć wyłącznik ochronny przewodu); zaktualizować oprogramowanie sprzętowe falownika; *
    Pozdrawiam.
  • Renex
    cool_kuba
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź. Instalacja działa od 2015 roku. W lipcu tego roku miałem podobny problem ale wtedy ściągnięcia falownika ze ściany na jakieś 24h pomogło I działał bez przerwy do Października kiedy to zaczął się czasem sam wyłączać i trzeba było załadować ustawienia kraju jeszcze raz. Zazwyczaj Falownik działał przez cały dzień i rano wywalał błędy.
    Teraz często zdarza się że falownik po wyłączeniu nie chce załadować ustawień kraju i w tym "device info" pisze "Unknown device ID". Jednak zazwyczaj jak spróbuję po kilku godzinach to znów zaczyna działać. FW update zrobiłem dopiero w Październiku po wystąpieniu problemów jednak nie zmieniło to nic, falownik nadal czasem sam się wyłączał.
    Koło tych diod widzę jakiś STM32 więc zakładam że migająca czerwona dioda DL1 oznacza jakiś błąd ale nie mogę nigdzie znaleźć ani schematu ani opisu tych diod.
  • Helpful post
    wello
    Level 20  
    Stawiam na EEPROM. Zgłoś do Froniusa i zapytaj o koszt naprawy.
    cool_kuba
    Level 12  
    Pytałem się instalatora i jedyne co oni mogą zrobić to wymiana całej płytki PCB ale że mój falownik nie jest już na gwarancji to razem z diagnostyką będzie to kosztować jakieś 1/4 ceny nowego więc chciałem spróbować sam naprawić ponieważ lutowanie nie jest dla mnie problem.
    Problemem jest za to brak schematów PCB więc jak by ktoś miał to byłbym super wdzięczny!

Jeśli to EEPROM-em to pewne wymiana na nowy nie pomoże bo producent pewnie producent programuje go w fabryce. Może spróbuje wlutować i odczytać go za pomocą innego MCU bo czasem falownik startuje. Myślicie że to dobry pomysł?

[/i]
  • Helpful post
    studniarz
    Level 19  
    Witam.
    Może wyda się to trochę dziwne w tych czasach ale...... mój kolega posiada TV(SONY), po gwarancji zaczął się rozprogamowywać co jakiś czas od nowa ustawienia fabryczne.... nie bardzo wiedzieli co na pewno jest uszkodzone ale walnęli... koszt naprawy miał wynieść 1/2 ceny nowego, więc wziął sprawę w swoje "ręce". Tam gdzie mógł obejrzał lupą i "poprawił" miejsca lutów fabrycznych gdyż stwierdził że skoro już jest uszkodzony to spróbuje. Wiadomo teraz to tylko mikro-luty :) i jakąś "specjalną" lutownicę. Drugi rok telewizor działa... koszt naprawy kilka godzin dłubania oraz kilka piw:)
    Pozdrawiam.
    cool_kuba
    Level 12  
    No pewnie tak zrobię tylko płytka z procesorem jest bardzo duża. Zlokalizowałem na niej EEPROM (zaznaczony na czerwono)
    Jest to Microchip 24LC64 który bardzo ciężko dostać

Czy wymiana tego EEPROM-u może pomóc?
    Czy raczej trzeba go wcześniej zaprogramować?
    madart
    Level 26  
    Raczej trzeba ze starego zgrac wsad i do nowego zaprogramowac
    studniarz
    Level 19  
    cool_kuba wrote:
    Jest to Microchip 24LC64 który bardzo ciężko dostać

Witam.
    All...gro cena 2zł.
    Pozdrawiam.

cool_kuba
    Level 12  
    Skontaktowałem się z pomocą Fronius i dowiedziałem się że chodzi i kość pamięci wbudowaną w PCB ekranu której nie widziałem bo trzeba ten ekran wyciągnąć.

Na tej płytce zobaczyłem że jeden komponent jest skorodowany ale tak bardzo że nie wiem czy to jest rezystor czy kondensator.
    Jest on zlokalizowany na PCB Recerbo V1.2 w tym miejscu

I z jednej strony jest podłączony do tego chipa którego nie umiem rozkodować

Jak mogę rozpoznać co to za komponent bez schematu PCB?
    Czy umie ktoś rozpoznać ten chip z ostatniego zdjęcia?
    Może pin do którego jest podłączony ten komponent coś podpowie
    cool_kuba
    Level 12  
    Wyczyściłem i przelutowałem ten rezystor (wygląda na to że 50 omów) i komponenty na około i wygląda na to że inwerter nie wyłącza się już.

Dziękuję wszystkim za pomoc!
    cool_kuba
    Level 12  
    Problem rozwiązany jak wyżej