Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Do posiadaczy GROWATT 3500ES/5000ES: Pytanie o program SUB, zarządzanie akumulatorami i inwerterem

bombelini 03 Jan 2023 10:03 1623 45
    bombelini
    Level 9  
    Dzień dobry. Posiadam od jakiegoś czasu Growatt3500ES + 4aku 100Ah + 6 paneli 375Wp każdy (będzie zaraz 9) . Chodzi mi głównie o pomoc jeżeli chodzi o program SUB czyli teoretycznie program który ma powodować działanie inwertera w sposób taki, że gdy jest produkcja z paneli to przekazuje produkcję na odbiory, gdy jest jej za mało to dobiera sobie z sieci a gdy nie ma tego i tego to dopiero ma przejść na baterię, i tu jest moje pytanie dlaczego ciągle pokazuje mi inwerter że pobiera z akumulatorów a aplikacja ze ładuje akumulatory (różnica nie jest spowodowana przesunięciem czasowym w przesyle - sprawdziłem i jest tak prawie przez cały czas) Chodzi mi o to ze ten program ciągle rozładowuje mi akumulatory no chyba ze jest dużo słoneczko to rzeczywiście wtedy się ładują (mam ustawione onli solar OSO) i wolałbym żeby następnego dnia od rana się nie rozładowywały . Z tego co piszą w instrukcji i chyba rzeczywiście tak jest, to ustawienia napięcia przejścia na aku lub odwrotnie czyli programy 12 i 13 nie działają w trybie SUB a właśnie chciałbym żeby działały)Czy ktoś miał takie przeżycia ?? i może pomóc ???

zdjęcia z różnicy jakie pokazuje inwerter i aplikacja na PC poniżej

Do posiadaczy GROWATT 3500ES/5000ES: Pytanie o program SUB, zarządzanie akumulatorami i inwerterem167273563..92.jpg Download (899.9 kB)
    Do posiadaczy GROWATT 3500ES/5000ES: Pytanie o program SUB, zarządzanie akumulatorami i inwerterem167273563..23.jpg Download (402.68 kB)
    kosmos99
    Level 38  
    Mnie też to irytuje, ale wygląda na to, że falownik do swojego działania pobiera prąd z akumulatorów nawet gdy na wyświetlaczu tego nie widać. Różne konfiguracje próbowałem, ale całkowicie nie udaje się uzyskać, aby prąd nie był pobierany. Do tego jak ustawi się ładowanie z sieci w określonych godzinach to falownik poza tymi godzinami pobiera z aku prąd do 3A.
    Może jakaś aktualizacja pomoże, ewentualnie jeśli falownik kupiony od polskiego dystrybutora to może serwis coś powie.
    KemotXB
    Level 10  
    U mnie jest to samo. Chyba jedynym rozwiązaniem jest odłączenie baterii od inwertera - u mnie robi to BMS przy spadku napięcia na ogniwach. Ogólnie inwerter z dnia na dzień traci punktację w moich oczach. Nie rozumiem jego ustawień - nie są wg tego co powinno być tylko robi po swojemu. Spadki napięcia na układzie mierzącym napięcie na aku podczas zmiany obciążenia są drastyczne - jak z aku pobiera prąd ok 5A to pokazuje naładowanie 75 %, po spadku obciążenia wraca na 100 %, różnica w napięciu mierzonym miernikiem a wskazaniami inwertera to ok 0,6 V (taki spadek na kablach 35 mm2 o długości 50 cm), tryby pracy trudne do opanowania bo nie można zatrzymać tego co robi. Nie rozumiem trybu pracy PV only SOL i SOL w którym jeśli wystarczająco jest energii z PV to ładuje aku a przy spadku energii z PV pobiera energię z aku. Przy dzisiejszej pogodzie i nasłonecznieniu taki stan potrafi pojawić się 100 razy na dobę, nie wiem jak mam to traktować w kwestii cykli życia ogniw. Ładowanie ogniw również nie przebiega tak jak powinno dla ogniw LiFePO (CC, CV) bo moc PV jest zmienna i nie dociąga z sieci AC (bynajmniej nie umiem tego tak ustawić). Spadki napięcia przy trybie bypass AC występują (żarówki migają) jak załączę np odkurzacz albo bramę garażową. Za tą cenę spodziewałem się czegoś bardziej ...
    KemotXB
    Level 10  
    Dostałem przed chwilą info z serwisu Growatt i również zalecone jest zaktualizowanie firmware. Dostanę wytyczne jak to zrobić więc w najbliższym czasie sprawdzę czy to pomoże. Może uda mi się także rozwiązać problem komunikacji z BMS, chociaż mam mieszane uczucia co do tego Daly Smart coś tam, coraz więcej wątpliwości czy on coś zabezpiecza bo żyje własnym życiem. Myślałem, że off grid przeszedł już choroby wieku dziecięcego i że to co dostępne na rynku współgra ze sobą (tym bardziej, że wszystko jest made in P.R.C), a tu psikus, zamiast cieszyć się produkcją kWh i grać z córką w piłkę to bawię się w konfiguracje i ustawienia które nic nie wnoszą. Bycie EKO to nic łatwego ....
    bombelini
    Level 9  
    KemotXB wrote:
    Dostałem przed chwilą info z serwisu Growatt i również zalecone jest zaktualizowanie firmware. Dostanę wytyczne jak to zrobić więc w najbliższym czasie sprawdzę czy to pomoże. Może uda mi się także rozwiązać problem komunikacji z BMS, chociaż mam mieszane uczucia co do tego Daly Smart coś tam, coraz więcej wątpliwości czy on coś zabezpiecza bo żyje własnym życiem. Myślałem, że off grid przeszedł już choroby wieku dziecięcego i że to co dostępne na rynku współgra ze sobą (tym bardziej, że wszystko jest made in P.R.C), a tu psikus, zamiast cieszyć się produkcją kWh i grać z córką w piłkę to bawię się w konfiguracje i ustawienia które nic nie wnoszą. Bycie EKO to nic łatwego ....

A dostałeś ten firmware od nich czy jak ?? Czy dopiero dostaniesz wszystkie wytyczne ?? Daj znać jak już będziesz to miał , dzięki z góry ....
    KemotXB
    Level 10  
    Tak, dostałem cały pakiet, ale instrukcja jak to zrobić to już będzie sprawa indywidualna. Jeszcze nie próbowałem się połączyć z falownikiem poprzez laptopa.
    bombelini
    Level 9  
    KemotXB wrote:
    Tak, dostałem cały pakiet, ale instrukcja jak to zrobić to już będzie sprawa indywidualna. Jeszcze nie próbowałem się połączyć z falownikiem poprzez laptopa.

Możesz podać jaki numer firmware dostałeś od Growatt ??? Może mam najnowszy więc po co wgrywać .....
    bombelini
    Level 9  
    bombelini wrote:
    KemotXB wrote:

Możesz podać jaki numer firmware dostałeś od Growatt ??? Moze mam najnowszy więc po co wgrywać .....

Dostałem od Growatt firmwery jak na zdjęciu. Obecnie mam 040-05-701/041-05-701 , te które dostałem wydają się stopień wyższe bo mają 06 w środku, co myślicie aktualizować czy lepiej nie ruszać... A może ktoś aktualizował???

Do posiadaczy GROWATT 3500ES/5000ES: Pytanie o program SUB, zarządzanie akumulatorami i inwerteremIMG_202301...132658.jpg Download (1.44 MB)
    KemotXB
    Level 10  
    Dostałem wersje oprogramowania 067 E2 i 068 E2 i dziś zaktualizowałem w sumie bez problemu. Niestety shinewifii się rozłączyło i nijak nie mogę tego przywrócić. Jak nie jedno to drugie się spitoli. Wentylatory tak jakby się uspokoiły chociaż jeszcze nie przetestowałem przy różnych obciążeniach. Sprawdzę jutro to dam znać.
    KemotXB
    Level 10  
    Shinewifii nadal bez skutku, problem połączenia z serwerem nie daje się rozwiązać pomimo wielu prób, restartów, usunięcie konta itd. ciągle miga zielona dioda na donglu a konfiguracji w aplikacji nie da się zakończyć. Podłączenia BMS po nowemu też bez powodzenia, odpuszczam tą sprawę bo tylko nerwy tracę, a w trybie user 2 też jakoś to działa. Ogólnie to marnowanie czasu i nerwów.
    bombelini
    Level 9  
    KemotXB wrote:
    Shinewifii nadal bez skutku, problem połączenia z serwerem nie daje się rozwiązać pomimo wielu prób, restartów, usunięcie konta itd. ciągle miga zielona dioda na donglu a konfiguracji w aplikacji nie da się zakończyć. Podłączenia BMS po nowemu też bez powodzenia, odpuszczam tą sprawę bo tylko nerwy tracę, a w trybie user 2 też jakoś to działa. Ogólnie to marnowanie czasu i nerwów.

A resetowałeś sam dongiel przyciskiem na nim fizycznie ??
    KemotXB
    Level 10  
    Tak, wiele razy resetowałem dongla, przechodziłem też bez tryb hotspot żeby sprawdzić ustawienia i nic to nie dało. W mojej ocenie serwer go nie wpuszcza z jakiejś przyczyny - może jest na blacklist, albo przypisany do wcześniejszego nr oprogramowania albo identyfikacja po SN jest nieautoryzowana, nie wiem. Będę po raz kolejny zgłaszał do serwisu, to już 4 albo 5 sprawa którą zgłaszam.
    pawlos105
    Level 17  
    A jak jest u Ciebie z rozładowaniem ja dwa dni temu odpaliłem i mam duży problem bo mi akumulatory rozładowuje do 35V. Po zmroku cały czas pobiera z aku 1A mimo tego, że jest sieć podłączona.
    kosmos99
    Level 38  
    W jakim trybie masz ustawione priorytety? Ładowanie jest tylko z paneli czy z paneli i sieci?
    pawlos105
    Level 17  
    SBU, Only Solar, odcięcie akumulatora przy 46V.

Dodano po 7 [minuty]:

Zastanawia mnie to czemu mimo tego że ma odcięcie na 46V pozwala zjechać na 35V. A druga sprawa to po zaniku energii z PV ciągnie 1A z akumulatora i w trybie bypass gubi około 30 watów dodatkowo obciąża sieć 1A mocy biernej. Zawiodłem się trochę na tym falowniku aplikacja do bani, wyniki pomiarów przekłamane i jeszcze takie kwiatki.
    Deki Dekowski
    Level 13  
    pawlos105 wrote:
    SBU, Only Solar, odcięcie akumulatora przy 46V. Dodano po 7 [minuty]:Zastanawia mnie to czemu mimo tego że ma odcięcie na 46V pozwala zjechać na 35V. A druga sprawa to po zaniku energii z PV ciągnie 1A z akumulatora i w trybie bypass gubi około 30 watów dodatkowo obciąża sieć 1A mocy biernej. Zawiodłem się trochę na tym falowniku aplikacja do bani, wyniki pomiarów przekłamane i jeszcze takie kwiatki.

Zanim do końca ubijesz akumulatory proponuje:
    Zmienić tryb pracy na SUB ( SBU nie ma sensu przy aktualnej pogodzie - za mało mocy żeby utrzymać odbiorniki i jeszcze prąd na ładowanie aku)
    Zmień tryb ładowania aku na CSO lub SNU) (program 14). tryb OSO sprawdzi się tylko przy pokazującym się słoneczku.
    Prąd ładowania z AC (program 11) daj na 10A (oczywiście program 02 również >10A) i zostaw na dwa dni, niech się naładują porządnie - o ile w ogóle zacznie ładować tak skrajnie rozładowane akumulatory (8,75V na akumulator to stanowczo za mało)

Jak już wszystko odżyje i się ustabilizuje to proponuje zostawić ładowanie z AC na 2A (nie będzie w nocy rozładowywał po trochu aku)

Ten 1A z aku (u mnie około 800mA) to zupełnie normalne, ponieważ falownik potrzebuje conieco (około 60-80W) na podtrzymanie swojej pracy i albo to weźmie z aku albo z sieci ( to te 2A ładowania jak się ustawi). A co do mocy biernej pojemnościowej to też normalne bo w tej zabawce siedzi cała masa kondensatorów co robią ten cały bajzel. Z pomiarów u mnie na liczniku wynika, że to coś zwraca około 1Kvar (taka ciekawostka).
    Z tego co wiem, wszystkie off-gridy tak mają tylko nie wszystkie prezentują ten fakt w tak mało czytelny sposób (większość chińszczyzny po prostu udaje, że nie potrzebuje falownik prądu na własne potrzeby).
    pawlos105
    Level 17  
    Dzięki za konstruktywny komentarz. Ustawiłem wszystko według tego co napisałeś zobaczymy co z tego wyjdzie. Martwi mnie jeszcze tylko kwestia tego, że falownik pozwolił na zjechanie do tak niskiego napięcia obawiam się, że przy zaniku sieci jak zjedzie znowu tak nisko to akumulatory już nie wstaną. Za dwa miesiące będzie magazyn na NMC z LG to bms w tym przypadku odłączy. Próbowałeś może jak działa tryb SOL ? Czy dobrze rozumiem, że akumulatory w dzień wspomagają, a jeżeli nie ma ładowania PV to się przełącza na bypass ?

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba wybrałem sobie najgorszą porę roku na montaż tej instalacji :) Na dachu trochę ponad 3kW, a dzisiejszy uzysk 0.3kWh. Co ciekawe dodatkowo mam założony MPPT z Victrona do którego są podłączone dwa panele po 400W i to dzisiaj wyprodukowało 0.15kWh. Wychodzi na to, że Victron ma sporo większą sprawność.
    Deki Dekowski
    Level 13  
    pawlos105 wrote:
    Dzięki za konstruktywny komentarz. Ustawiłem wszystko według tego co napisałeś zobaczymy co z tego wyjdzie. Martwi mnie jeszcze tylko kwestia tego, że falownik pozwolił na zjechanie do tak niskiego napięcia obawiam się, że przy zaniku sieci jak zjedzie znowu tak nisko to akumulatory już nie wstaną.

Taki spadek napięcia aku nie powinien nastąpić. Przychodzą mi do głowy tylko dwie opcje:
    1) Któryś z aku jest uszkodzony.
    2) Falownik przez parę dni nie ładował aku (brak słońca) i powoli następowało samorozładowanie, A że miałeś tryb SBU to tym bardziej jest to prawdopodobne. (jest ryzyko, że jak spadnie napięcie poniżej jakieś wartości to falownik nie ładuje w ogóle aku. - ale to się okaże przy włączonym ładowaniu z falownika)

pawlos105 wrote:
    Próbowałeś może jak działa tryb SOL ? Czy dobrze rozumiem, że akumulatory w dzień wspomagają, a jeżeli nie ma ładowania PV to się przełącza na bypass ?

SOL i SBU to praktycznie to samo, a jedyna różnica to moment przełączenia na sieć.
    W SOL przełącza na sieć po całkowitym zaniku mocy z paneli (nawet jak jest zapas mocy w aku)
    W SBU przełącza na sieć po zaniku słońca i po rozładowaniu aku.

pawlos105 wrote:

Chyba wybrałem sobie najgorszą porę roku na montaż tej instalacji :) Na dachu trochę ponad 3kW, a dzisiejszy uzysk 0.3kWh. Co ciekawe dodatkowo mam założony MPPT z Victrona do którego są podłączone dwa panele po 400W i to dzisiaj wyprodukowało 0.15kWh. Wychodzi na to, że Victron ma sporo większą sprawność.

Słowo klucz: Moc potrzebna na utrzymanie urządzenia.
    Inwerter off-grid to 3 w 1 (ładowarka słoneczna, ładowarka sieciowa, przetwornica) a taki zestaw potrzebuje trochę prądu na własne potrzeby. Stąd różnica.
    Ja dzisiaj z paneli (5,4kW) uzyskałem zaledwie 2,9kWh no ale słońca nie było, za to dwa prania i dwa suszenia wyszły prawie za darmo (nie starczało mocy na samo grzanie pralki).
    kosmos99
    Level 38  
    Zgadzam się z przedmówcą, też podobnie kombinowałem z tym niskim prądem ładowania z sieci. Fakt akumulatorów nie rozładowuje, ale pobór energii to ponad 1kWh na dobę na samo utrzymanie systemu. Jeszcze ciekawiej się robi gdy ustawimy ładowanie z sieci w określonych godzinach. Poza nimi i gdy nie ma mocy z PV falownik pobiera 3A z akumulatorów.
    Wartość napięcia odcięcia to działa raczej tylko w momencie gdy falownik jest w stanie pracy bateryjnej. W przypadku gdy praca falownika jest utrzymywana z akumulatora to wygląda na to, że napięcie akumulatorów nie jest kontrolowane.
    pawlos105 wrote:
    akumulatory rozładowuje do 35V.

Przy takim rozładowaniu to akumulatory mogą już być do wymiany.
    bombelini
    Level 9  
    Tak jak napisaliście powyżej. Aby nie rozładowywało akumulatorów konieczne jest ustawienie ładowania z sieci na 2A, wtedy akumulatory przynajmniej u mnie są podtrzymywane napięciem pływającym 54V prawie przez całą dobę oprócz czasu kiedy działają panele, teraz to jest mniej więcej od 7:45 do 16:10. W czasie kiedy działają panele tylko nadmiar mocy ładuje akumulatory lub je podtrzymuje w tym czasie napięcie na aku spada mi do jakiś 12,9V na jeden aku co daje jakieś 51,6V. (ale w tym czasie nie są ładowane i nie są tez rozładowywane dlatego pokazuje napięcie tak jakby aku były odłączone ).
    Wszystko to pracuje u mnie tak w trybie SUB, 12A ładowanie ogólne, 2A ładowanie z sieci, i ładowanie ustawione w trybie SNU.
    Wcześniej jak walczyłem z ustawieniami to ciągle mi rozładowywało Aku i dopiero przy tych ustawieniach jest ok - dużym minusem tego ustawienia jest dobowe zużycie energi z sieci na poziomie 1 kWh na podtrzymywnie AKU i na potrzeby własne inwertera. Oczywiście jak będzie więcej słoneczka to to zużycie będzie niezauważalne ale teraz to wkurza.
    poniżej zamieszczam dobowy wykres napicia mojej baterii i tam ładnie widać kiedy podtrzymuje z sieci a kiedy akumulatory są tak jakby odłączone bo jest za mało mocy z paneli.
    Do posiadaczy GROWATT 3500ES/5000ES: Pytanie o program SUB, zarządzanie akumulatorami i inwerterem
    kosmos99
    Level 38  
    Kolejny minus przy tych ustawieniach, to gdy się pojawi napięcie z PV to aku znowu zaczyna być rozładowywane. Ten skok napięcia około godziny 17-tej to ewidentnie załączenie ładowania z sieci, a rozładowanie zaczęło się gdy pojawiło się napięcie z PV. Co ciekawe przy ustawieniu SUB ale z opcją ładowania Only Solar, energia z paneli idzie tylko na ładowanie akumulatora, nadmiar nie jest kierowany do zasilania odbiorników, które wtedy zasilane są tylko z sieci mimo, że panele mają znaczny zapas mocy i mogłyby zasilać odbiorniki.
    Ciekawe jak to jest z falownikami innych producentów, ale spotkałem się już z hybrydą czyli mogącym oddawać energię do sieci, że również prąd służący do zasilania systemu czyli falownik plus ładowanie akumulatora z sieci nie jest uwzględniany w aplikacji. O ile ktoś nie miał wcześnie instalacji PV to pewnie nie zwróci uwagi, ale w przypadku przejścia z typu ongrid na hybrydowy z magazynem to różnica będzie widoczna szczególnie przy mniejszej mocy instalacji.
    bombelini
    Level 9  
    kosmos99 wrote:
    olejny minus przy tych ustawieniach, to gdy się pojawi napięcie z PV to aku znowu zaczyna być rozładowywane. Ten skok napięcia około godziny 17-tej to ewidentnie załączenie ładowania z sieci, a rozładowanie zaczęło się gdy pojawiło się napięcie z PV

Wiesz moim zdaniem nie są rozładowywane gdy pojawia się PV bo nic z nich nie pobiera przynajmniej aplikacja pokazuje że nie pobiera (wykres z tego samego dnia co wykres w poprzednim poście tylko tym razem moc baterii poniżej ), na wykresie ani razu moc baterii nie przekracza zera. A co do tej godziny 17 to właśnie gdy zanika juz PV to zaczyna ładować z sieci a właściwie to podtrzymywać napięciem pływającym, ten skok jest chwilowy max do napięcia ładowania jak mam ustawiony na 57,6V i zaraz spada do napiecia pływającego 54V i tak juz do rana.

pawlos105
    Level 17  
    Ja dzisiaj to sprawdziłem i mogę potwierdzić bo specjalnie podłączyłem bocznik Victrona i w trybie SUB, ładowanie SNU, podczas gdy panele zasilają odbiorniki ciągnie stale 0.8A z akumulatorów, a po zachodzie słońca ładuje z sieci. Trochę to dla mnie dziwne bo powinno trzymać w tym ustawieniu akumulatory stale naładowane. Spróbuje w tygodniu zadzwonić do serwisu może oni coś podpowiedzą.
    KemotXB
    Level 10  
    Sprawa z donglem wifi udała się rozwiązać - pomogło wgranie firmware na nowo, bardzo dokładnie krok po kroku a później trzeba było przejść donglem w tryb hotspot i ustawić adres serwera ręcznie, zamiast tego z .pl na ten z .com. Później dodać rejestrator ręcznie w aplikacji. W sumie doszedłem do tego metodą prób i błędów i z pomocą serwisu. Poświęcone kilkanaście godzin kombinowania.

Co do rozładowywania akumulatorów to potwierdzam, mam to samo. Ciągły pobór mocy z aku jest w każdym trybie i aku trzeba ładować co drugi dzień. Dziennie to ok 1,5 kWh poboru energii przez falownik, co uważam za totalną porażką, żeby falownik pobierał takie ilości energii wtedy kiedy nie ma produkcji z PV. Urządzenie nie powinno być dopuszczone do użytkowania - energia tracona jest na potrzeby własne urządzenia - wentylację, ciepło. Dziś mam całe 1,1 kWh produkcji z PV (słońca brak) a zużyłem na sam falownik 1,5 kWh, więc jestem 0,4 kWh w plecy. Tryb bypass jest zbędny skoro odbiorniki zasilamy obejściem a falownik zżera 70W sam dla siebie. Dziś BMS odciął aku od spadku napięcia na ogniwie, w tym tygodniu odpinam akumulatory i poczekam aż przyjdzie wiosna i słońce, bo w takim trybie to zużyłem już 30 cykli ładowania a ani razu z tego nie skorzystałem. Nawet tryb UPS jest nieopłacalny.

Co do aplikacji SHINE czy to na tel czy kompa - to studiuję ją już ileś dni i nijak nie rozumiem o co biega z tym przepływem mocy między falownikiem a aku, pokazuje, że ładuje 5W a w rzeczywistości pobiera, stan naładowania aku 100 % a BMS odcina aku bo napięcie spada do 3V (SOC 25 %). Mało tego wg wskazań aplikacji i falownika aku są tylko ładowane, nie następuje rozładowanie ... a co dwa dni pakuję w aku prawie 4 kWh.
    pawlos105
    Level 17  
    Ta aplikacja to lipa totalna założyłem dodatkowe liczniki energii i nic się nie pokrywa z aplikacją, u mnie dziennie 1,5kW pobiera sam falownik produkcja tak jak kolega pisze leży bo dziennie 1kWh góra. Co do ładowania aku to tutaj jestem pewny, że chińczyk chciał ukryć ile faktycznie bierze falownik bo jeżeli ładowanie jest 20W to faktycznie jest to 30-40W rozładowania.
    Jestem o krok od tego żeby sprzedać growatta i kupić Victrona Multiplusa wychodzi drożej ale u kumpla sprawdzaliśmy to bierze 0.3kWh na dobę czyli 5 x mniej niż growatt i ma dużo lepszą sprawność więc z czasem różnica się zniweluje na zaoszczędzonej energii.
    bombelini
    Level 9  
    pawlos105 wrote:
    Jestem o krok od tego żeby sprzedać growatta i kupić Victrona Multiplusa

O którym modelu VICTRONA dokładnie myślisz ??? bo tez mnie irytuje ten GROWATT (sprawdzę go jeszcze przy dłuższym dniu i większym słońcu) , wcześniej miałem VOLTA który też wkurzał niemiłosiernie, może tez pomyślę o tym VICTRONIE ...
    pawlos105
    Level 17  
    Multiplus 48/5000, sam mam na próbę ładowarkę mppt 100/20 i dzisiaj takie małe porównanie produkcja z Victrona do którego są podpięte dwa panele 400W to 310Wh, a z growatta do którego jest wpięte 8 paneli 400W (wszystkie stoją aktualnie na jednym stojaku, skierowane w tą samą stronę) to 800Wh. Porażka...

Dodano po 3 [minuty]:

Póki co growatt jest uruchomiony od tygodnia i licznik na odbiorniki wskazuje 7kWh, a licznik przed falownikiem 12kWh. 5kWh w plecy + produkcja z paneli.
    Slawek K.
    Level 35  
    pawlos105 wrote:
    Multiplus 48/5000, sam mam na próbę ładowarkę mppt 100/20 i dzisiaj takie małe porównanie produkcja z Victrona do którego są podpięte dwa panele 400W to 310Wh, a z growatta do którego jest wpięte 8 paneli 400W (wszystkie stoją aktualnie na jednym stojaku, skierowane w tą samą stronę) to 800Wh. Porażka...

Dodano po 3 [minuty]:

Póki co growatt jest uruchomiony od tygodnia i licznik na odbiorniki wskazuje 7kWh, a licznik przed falownikiem 12kWh. 5kWh w plecy + produkcja z paneli.

Ja bym chętnie zobaczył jak podłączyłeś panele PV do tego Victrona, możesz opisać ? ;)

Pozdr
    pawlos105
    Level 17  
    Nie rozumiem zbytnio o co chodzi ? Dwa panele w szeregu. Maksymalnie ten model przy 48V może oddać ponad 1100W.