Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - Pralka warta zakupu 1500-2000 zł

jeann 03 Jan 2023 13:07 1107 29
    jeann
    Level 3  
    Szukam pralki, która posłuży dłużej niż 4 lata, naprawialnej, z wsadem 8-9-10 kg, jeśli warto to z parowym odświeżaniem, z funkcją szybkiego, krótkiego prania, w miarę cichej i raczej nie Samsung. Proszę o wasze typy. :)
    OPservator
    Level 37  
    jeann wrote:
    Szukam pralki, która posłuży dłużej niż 4 lata, naprawialnej, z wsadem 8-9-10 kg

Szukaj starej Franii :D
    Naprawialność naprawialnością, ale większości się nawet nie opłaca ruszać, bo koszt głupiego sterownika często oscyluje w granicach ceny nowej pralki.
    jeann wrote:
    raczej nie Samsung.

Tyle ludzi psioczy, a wziąłem na promocji Samsunga jak poprzednia się skończyła i śmiga do dzisiaj. "ekobubel" jak to ludzie mawiają, a ja problemów tyle lat nie miałem :D
  • Helpful post
    Sebastian_M26
    Level 25  
    jeann wrote:
    posłuży dłużej niż 4 lata

Producent/sprzedawca obowiązkowo gwarantuje 2 lata, potem to ubezpieczenia lub gwarancje fabryczne do 5 lat whirlpool/electrolux czy ktoś tam jeszcze...

jeann wrote:
    naprawialnej

Wszystko da się naprawić, pytanie o koszt tego, sama/sam potrafisz zdiagnozować i naprawić czy zamówisz serwis w stylu: moduł 1000, wymiana 200, a dziś za dojazd i diagnostykę 300, dlatego cały zachód i większość PL nie naprawia, a wymienia.

jeann wrote:
    jeśli warto to z parowym odświeżaniem, z funkcją szybkiego, krótkiego prania

Warto, jeszcze szukać prania w 20C i bez podgrzewania (z specjalnymi środkami)
    jeann
    Level 3  
    OPservator wrote:
    jeann wrote:
    Szukam pralki, która posłuży dłużej niż 4 lata, naprawialnej, z wsadem 8-9-10 kg

Szukaj starej Franii :D
    Naprawialność naprawialnością, ale większości się nawet nie opłaca ruszać, bo koszt głupiego sterownika często oscyluje w granicach ceny nowej pralki.
    jeann wrote:
    raczej nie Samsung.

Tyle ludzi psioczy, a wziąłem na promocji Samsunga jak poprzednia się skończyła i śmiga do dzisiaj. "ekobubel" jak to ludzie mawiają, a ja problemów tyle lat nie miałem :D

Mój bublowy Samsung tańczy i wali jak opętany i uznałam, że pora się pożegnać. Egzorcysty nie wzywam szkoda jego czasu i mojej kasy.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Pewnie jeżeli krzyżak nie jest urwany to udało by się naprawić obecną pralkę, ale to jest opłacalne tylko wtedy gdyby to robić we własnym zakresie. Jeżeli pralka ma posłużyć z pewnością więcej niż kilka lat to tylko coś ze stajni Bosch/ Siemens.
    madamsz1
    Level 39  
    Ja tam nie wiem ..., ostatnio koledze naprawiałem programator i jeszcze pojechał do serwisu po pasek do starej pralki. Po zadaniu pytania serwisantowi co kupić jak ta ma całkiem padnę, serwisant powiedział ... "najtańszą bo i tak naprawa większości jest nieopłacalna i kosztowna" - o czymś to świadczy :)
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kolego @madamsz1 nie zgodzę się z kolegą niestety. Kupując wyrób pralkopodobny w razie awarii właśnie nie można naprawić bo po prostu brak części zamiennych lub z racji stanu pralki i tak nie warto i trzeba wziąć w zęby co najmniej te 1300 zł i znów po nową a kupując coś serwisowalnego i nieco droższego to i awarie są rzadsze i w bardzo wielu przypadkach można naprawić sprzęt za bardzo przyzwoite pieniądze nawet gdy naprawę wykonuje serwisant.
    AsReeX
    Level 32  
    Zastanawiają mnie te rozterki ^^

Zmieniać srajfona 13 na 14 i 15 co rok za pięć tyś jest całkiem w porządku? A kupić nową pralkę co kilka lat jest bee ^^.
    madamsz1
    Level 39  
    Kenworth 18 wrote:
    Kupując wyrób pralkopodobny w razie awarii właśnie nie można naprawić bo po prostu brak części zamiennych

I racja i ... nie :). Jak w większości przypadków są udane model jak i takie które nic nie wartają. Może być i Bosch za 2500zł który psuje się nagminnie, a może być Bosch za 2000 tyś których chodzi bez zastrzeżeń.
    Też będę przed wyborem pralki w tym roku bo stary Whirpool (z komentarzami, "złom", "psuje się nagminnie", "dziadostwo już było kilka razy w serwisie") zaczyna odmawiać posłuszeństwa - ale nie ma się co mu dziwić 14lat i jedno pranie dziennie, a czasami i dwa :) . Nie zakładam kupna pralki za 1000zł bo gdzieś na czymś producent musiał oszczędzić, ale myślę że coś prostego bez "bajerów" w granicach 1700-2000zł można już rozsądnego kupić. Może jakiś Whirpool FFB 8258 (9469),
    domel.an
    Level 23  
    madamsz1 wrote:
    "dziadostwo już było kilka razy w serwisie") zaczyna odmawiać posłuszeństwa - ale nie ma się co mu dziwić 14lat

Ja rozważyłbym zmianę serwisu.
    Właśnie dlatego jeszcze działa że 14, bo gdyby 4 to już dawno poszłaby na żyletki.
    Czy kupić pralkę za 1000 czy za 2000 to jedna cholera (czytaj chińszczyzna).
    Jak chcesz dobrą pralkę to zainwestuj w Miele.
    AsReeX
    Level 32  
    madamsz1 wrote:
    Może jakiś Whirpool FFB 8258 (9469)
    W tym budżecie nie jest to zły pomysł xD Nic innego poza Windy się nie popsuje ^^ Zespół piorący klejony - ale to już standard w branży.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    domel.an wrote:
    Jak chcesz dobrą pralkę to zainwestuj w Miele.

Bzdura i reklama, na podstawie modeli sprzed 15 lat.

Rozumie serwisy polecające drogie pralki, jak ktoś kupi pralkę Bosch za 3000-4000 to po 4 latach wsadzi te 1000, ten co ma za 1500, nigdy tego nie naprawi za więcej niż 300 zł,
    I jeszcze znaleźć dobry, mający doświadczenie w danej grupie, nie naciągający serwis, który potrafi powiedzieć, że nie zna tych modeli to też wyzwanie. Bo większość uczy się u klienta i za jego pieniądze.
    AsReeX
    Level 32  
    Sebastian_M26 wrote:
    Bzdura i reklama, na podstawie modeli sprzed 15 lat.

Nie pisz bzdur, bo potem to ludzie czytają xD Psuje się wszystko u wszystkich! Niemniej cały czas chodzi ten % popsutych urządzeń. Miele jest "Mercedesem" wśród pralek - ale takie "A" klasy też produkują ^^

Generalnie lista wygląda tak:
    1. Miele
    2. BSH
    3. Electrolux AB
    4. Whirlpool Corp
    5. .... i inni xD
    misiek1111
    Level 32  
    jeann wrote:
    z wsadem 8-9-10 kg, jeśli warto to z parowym odświeżaniem, z funkcją szybkiego, krótkiego prania, w miarę cichej i raczej nie Samsung. Proszę o wasze typy.

Przepraszam, ja na temat:
    cicha na inwerterze,
    z parowym odświeżaniem,
    z funkcją szybkiego, krótkiego prania,
    i najfajniejsze - z 3 przyciskami swoich zaprogramowanych programów.
    https://www.hotpoint.pl/h/pralka-ladowana-od-przodu-wolnostojaca-hotpoint-10-0-kg/f163909

Czy jest zawodna? po kupieniu przez Whirlpoola być może. Sprawdź sobie ile jest tematów o naprawie Aqualtisów.
    AsReeX
    Level 32  
    misiek1111 wrote:
    Czy jest zawodna? po kupieniu przez Whirlpoola być może. Sprawdź sobie ile jest tematów o naprawie Aqualtisów.

Aqautlis jest starym projektem Indesit Company! Model z linka sobie darujcie. Jeśli już to seria W6 lub W7 - ładnie i dobrze zrobione, wymienne łożyska, napęd bezpośredni, iDOS.

PS. U siebie mam wszystko Siemensa ^^ :) Na kilku innych nieruchomościach pod wynajem wyłącznie Whirlpoola - dlaczego ? Ano za jedną płytę Siemensa, jest 7 płyt Whirlpoola xD
    misiek1111
    Level 32  
    AsReeX wrote:
    jest starym projektem

O, i to chyba najlepsza reklama tego produktu :)
    AsReeX
    Level 32  
    @misiek1111 Dokładnie tak jest - od premiery tej serii w 2005r. konstrukcja nie uległa zmianie - tylko moduł sterujący jest nowszy EVO II -> Arcadia -> Windy.
    madamsz1
    Level 39  
    Może coś podrzućcie, jakieś propozycje, po 2-3 model będziemy coś bliżej poszukiwań - jakieś widełki.
    jeann
    Level 3  
    Co sadzicie o takim wyborze?
    Pralka Siemens iQ500 WG44G2ACPL
    OPservator
    Level 37  
    @kaz69 no i? Do dzisiaj mam mnóstwo sprzętu "zdzielanego w CCCP", który jeszcze pewnie moje wnuki przeżyje.
    Bojkot wyprodukowanego już sprzętu tylko za jego pochodzenie to komedia i uwstecznienie społeczne, jak nie hejt że coś wyprodukowane w Rosji, to palenie ubrań balenciagi, które są już twoją własnością, więc absolutnie mija się to z jakimkolwiek logicznym myśleniem czy używaniem tej śmiesznej gąbki w czaszce.
    Kenworth 18
    Level 43  
    W danym kraju są tylko montownie sprzętu AGD a nie fabryka. Bez różnicy gdzie sprzęt jest składany. Pracownicy są tak samo szkoleni i kontrolowani na tym samym poziomie. Epoka dobre bo zrobione przez Niemca już dawno minęła.
    jeann
    Level 3  
    Do brzegu Panowie, pralki potrzebuję ;)
    rosomak19
    Level 22  
    Jeśli autor pozwoli , to i ja się podłącze z pytanie, ,a raczej jakąś rzetelną opinią na temat takiego modelu Electrolux EW6FN348SP ,bo skłaniam się ku zakupowi.
    bodziot
    Level 20  
    Moim zdaniem główny problem z brakiem długowieczności pralek jest ... wsad 8-9-10 kg. Gdyby tak nie obciążać bębna pralni chodziły by dwa razy dłużej.
    ^ToM^
    Level 41  
    jeann wrote:
    Szukam pralki, która posłuży dłużej niż 4 lata, naprawialnej, z wsadem 8-9-10 kg, jeśli warto to z parowym odświeżaniem, z funkcją szybkiego, krótkiego prania, w miarę cichej i raczej nie Samsung. Proszę o wasze typy. :)

Szukaj pralki z gwarancją producenta 5 lat. Firma bez znaczenia, ważne aby była gwarancja producenta. Takie gwarancje wydaje do niektórych modeli Whirpool, Candy, Kernau. Taka gwarancja daje więcej pewności, że 5 lat posłuży. Serwisy producentów zwykle nie robią problemów przypadku awarii.
    Odróżnić należy gwarancję producenta od "gwarancji" sklepu, która też może być na 5 lat. To dwie różne sprawy.
    jeann
    Level 3  
    ^ToM^ wrote:
    jeann wrote:

Szukaj pralki z gwarancją producenta 5 lat. Firma bez znaczenia, ważne aby była gwarancja producenta. Takie gwarancje wydaje do niektórych modeli Whirpool, Candy, Kernau. Taka gwarancja daje więcej pewności, że 5 lat posłuży. Serwisy producentów zwykle nie robią problemów przypadku awarii.
    Odróżnić należy gwarancję producenta od "gwarancji" sklepu, która też może być na 5 lat. To dwie różne sprawy.

5 lat za 1000, 2000 czy 3000 zł, wszystkie piorą, bajery to bajery...gdzie jest złoty środek?
    ^ToM^
    Level 41  
    jeann wrote:
    ^ToM^ wrote:

5 lat za 1000, 2000 czy 3000 zł, wszystkie piorą, bajery to bajery...gdzie jest złoty środek?

1000 zł za 5 lat to najlepsza opcja.