Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program

slaintemhath 05 Jan 2023 18:46 1797 93
SterControl
    slaintemhath
    Level 9  
    Witam,
    mam problem z pralką Siemens WXL1342L/01, model producent oznaczył jako Siwamat XL 1342. Pralka jest już wiekowa, ale cały czas działała bez problemu, dwa razy były wymieniane szczotki silnika, ale poza tym normalna praca, bez ingerencji serwisów.

Na pierwszy rzut oka wszystko działa, dobrze ale już na samym początku pralka podczas nabierania wody na jakimkolwiek programie nabiera za dużo wody, do ponad połowy bębna widzianego przez szkło w drzwiczkach, więc sporo za dużo.

Nabieranie wody prawdopodobnie zatrzymuje się na skutek osiągnięcia poziomu przepełnienia. Bęben zaczyna się obracać i co jakiś czas (kilka obrotów) pompa wylotowa opróżnia wodę z pralki a załącza się ponownie i dopełnia wodę do poziomu przepełnienia. I tak w kółko, program się nie kończy. Do tego w trakcie trwania programu na kilka, kilkanaście sekund załącza się grzałka, ale po chwili się rozłącza. A program dalej trwa, a na wyświetlaczu pali się oczekiwany czas do zakończenia na 0:01 i tak w kółko.

Najpierw podejrzenie padło na elementy układu hydrostatu, w tym modelu są 4 przewody podłączone do hydrostatu (hydrostat ma kształt owalny, a nie okrągły). Piny kolejno od lewej przepełnienia, wspólny, normalny poziom, pusty bęben.

Sprawdziłem cały obwód zamykany przez hydrostat po osiągnięciu normalnego poziomu wody. Czyli kolejno, z hydrostatu do grzałki i od grzałki do modułu sterowania. Wszystko ma poprawne parametry. Dodatkowo uruchomiłem program, poczekał aż usłyszę kliknięcie hydrostatu na poprawnym poziomie, trochę poniżej od dolnej krawędzi szkła. Wyłączyłem program i sprawdziłem multimetrem czy jest przejście pomiędzy pinem wspólnym, a poziom normalny i jest. Przed startem sprawdziłem czy jest przejście pomiędzy wspólnym, a pustą pralka i również jest. Dodatkowo sprawdziłem czy przy normalnym poziomie nie załącza się pin od poziomu przepełnienia, ale nie załącza się.

I na tym skończy mi się pomysły, przewody od obwodu normalnego są sprawne (na co wskazuje załączanie się grzałki czyli obwód się zamyka). Czy może ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Dla mnie wygląda jak uszkodzenie modułu sterowania pralki ale może coś pominąłem.
    Dodam że sprawdziłem grzałkę, w bardzo dobrym stanie - rezystancja 25.3Ω, czujnik temperatury działa, również sprawdziłem, przy temperaturze pokojowej około 5 kΩ.
    Programy wirowania, odpompowywania, płukania działają i kończą się o czasie, pozostałe albo się nie kończą albo kończą się błędem - długie piszczenie, niestety w tym modelu nie wyświetlają się numery błedów.

Z góry dzięki za pomoc, tak na wszelki wypadek podaję dokładny numer modelu pralki: Siemens WXL1342PL/01 FD 8405 600029.
    Oznaczenie modułu sterowania: EPW59155 01, moduł hydrostatu: 750/525 3000 5500 014 940.

W razie potrzeby mogę załączyć zdjęcia. Na zakończenie dodam, że przeczyściłem cały moduł sterowania, na płytce nie ma nigdzie śladów przegrzania jakiejkolwiek części.
  • SterControl
    kecajk49
    Level 34  
    Szkoda że nie wyczyściłeś układu wężyków hydrostatu i nie sprawdziłeś czy nie są przetarte, to by usunęło przyczynę zamieszania.
    slaintemhath
    Level 9  
    Cześć,
    przepraszam ale zapomniałem napisać że układ hydrostatu został przeze mnie rozebrany i wyczyszczony, wszystko jest sprawne. To zrobiłem na początku.
    Nie rozumiem jaką przyczynę zamieszania? Hydrostat działa i działał poprawnie przed i po wyczyszczeniu. Tak jak napisałem nie jest to problem ponieważ hydrostat działa poprawnie, załącza się przy osiągnięciu ciśnienia przy normalnym poziomie. Problem w tym, że sygnał nie powoduje zatrzymania nabierania wody.
    kecajk49
    Level 34  
    Wiek eksponatu może sugerować uszkodzenia membran elektrozaworów. dla sprawdzenia zamień zasilania zaworów dla próby i zobacz czy aktualnie woda nie jest podawana przez oba równocześnie co by potwierdzało podejrzenie albo w trakcie pobierania wody wtyczkę z gniazdka i sprawdź czy przepływ wody ustał, jeśli nie to elektrozawory do wymiany
    Obstawiam że elektrozawory, jeśli jest inaczej sprawdź czy wężyk od hydrostatu nie jest nieszczelny, przetarty.
    slaintemhath
    Level 9  
    Elektrozawory są na 100% sprawne ale dla pewności zrobiłem próbę i wyłączyłem zasilanie podczas nabierania wody. Dodam że podczas prania elektrozawory odcinają dopływ wody gdy poziom osiągnie poziom bezpieczeństwa.
    Rurka do hydrostatu cała, bez nieszczelności, komora hydrostatu czysta bez zanieczyszczeń i obcych ciał.
    Oba elektrozawory dopływowe wody działają ponieważ sprawdziłem na programie płukania i gdy dochodzi do pobrania płynu do płukania z szuflady załączają się oba a następnie po osiągnięciu odpowiedniej ilości wody w pralce zamykają się, więc są sprawne.
    kecajk49
    Level 34  
    Może hydrostat jest niesprawny , tylko wrzuć fotkę bo nie wiem co to za jeden, podejrzewam że "cyfrowy" czyli 1 albo 0 a nie analog. i jest uszkodzony, jak w nim wymusisz 1 to poczekaj chwilę zatykając otwór i zobacz (uslyszysz !) czy za chwilę nie będzie 0 więc do wymiany tylko zrób to starannie.
    slaintemhath
    Level 9  
    Zrobiłem coś lepszego, włączyłem program bawełna 30 stopni i poczekałem na kliknięcie z hydrostatu, w środku jest mikrostyk.
    Następnie zatrzymałem program i poczekałem kilka minut. Cały czas były zawarte styki odpowiadające normalnemu napełnieniu pralki wodą.
    kecajk49
    Level 34  
    Wymień hydrostat bo ma nieszczelną membranę, podobne są w Amicach bo nówka do Siemensa "to może być nie tania rzecz".
    Jakbyś zrobił test to byś się o tym dowiedział.
    slaintemhath
    Level 9  
    Zrobiłem test. Membrama jest szczelna. Jeżeli nie masz innych pomysłów to prosiłbym o darowanie sobie bezsensownych uwag bez związku i czytanie pierwszego postu. Tam dość jasno opisałem testy które świadczą o tym że hydrostatu jest sprawny. Jeżeli nie masz innych innych podejrzeń to dzięki za pomoc i uwagi do moich testów.
  • SterControl
    inot
    Level 31  
    slaintemhath wrote:
    na programie płukania i gdy dochodzi do pobrania płynu do płukania z szuflady załączają się oba a następnie po osiągnięciu odpowiedniej ilości wody w pralce zamykają się, więc są sprawne.

O ile dobrze rozumię, to przy programie płukania poziom wody jest prawidłowy?
    slaintemhath
    Level 9  
    Niestety, napisałem odpowiedni ale miałem na myśli cały czas ten sam, czyli za duży. Ogólnie hydostat jest mechaniczny i robiłem próby z dmuchaniem w czasie napełniania pralki ale kliknięcie stycznika nie powoduje zatrzymania nabierania wody. Zatrzymanie powoduje dopiero silniejsze dmuchnięcie, ponieważ zadziała styk przepelnienia.
    inot
    Level 31  
    Należy prześledzić dokąd prowadzi sygnał z hydrostatu. Przypuszczam, że do sterownika, który tego sygnału nie rozpoznaje.
    Poniżej film przedstawiający zasadę działania :Link
    slaintemhath
    Level 9  
    Tak jak napisałem w przydłgim wstępie, sygnał tak na napisałem dociera do sterownika pralki. Problem w tym że próbowałe prześledzić co się z nim dzieje dalej, na pewno po drodze jest elektostycznik który najprawdopodobniej działa ale więcej nie jestem w stanie sprawdzić.
    Dobry filmik :-)
    inot
    Level 31  
    slaintemhath wrote:
    na pewno po drodze jest elektostycznik

Za rozpoznanie sygnału odpowiedzialny jest w sterowniku mikrokontroler.
    slaintemhath
    Level 9  
    Tak, zauważyłem go po rozebraniu i przeczyszczeniu sterownika i niestety podejrzewam że tutaj tkwi problem i trzeba będzie wymienić cały sterownik. Niestety jest to droga część - około 1000 pln nowa w sklepie Siemens. Pozostaje szukanie używanej, ale niestety pranie nie może czekać, dlatego liczyłem na pomoc że coś może pominąłem, ale im dłużej się nad tym zstanawiam to wszystko wskazuje na uszkodzenie sterownika.
    inot
    Level 31  
    Nie znam Twoich możliwości pomiarów na sterowniku, ale można prześledzić przebieg sygnału na płytce.
    slaintemhath
    Level 9  
    To prawda można ale to chyba wykracza poza moje możliwości, wszystko tam jest strasznie małe i trudno dokładnie prześledzić sygnał. Najchętniej to bym zlecił to specjaliście ale takie rzeczy to tylko hobbyści robią 😞
    inot
    Level 31  
    Możesz zrobić zdjęcie płytki sterownika (obydwie strony) i wskazać na który kontakt wchodzi sygnał hydrostatu. Może da się coś rozpoznać.
    slaintemhath
    Level 9  
    Zaraz wyjmę cały moduł i jeszcze raz zrobię zdjęcia, na razie mam coś takiego, zrobiłem wcześniej podczas czyszczenia modułu.
    Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program

Na ostatnim zdjęciu jest hydrostat i opisy na wszystkich zdjęciach A - poziom normalny, B - poziom przepełnienia, C - wspólny (do zamykania obwodu), D - pralka pusta (brak wody w bębnie). Jeżeli chodzi o działanie to hydrostat mechaniczny, poziom pustej pralki to zwarte styki D i C, poziom normalny to zwarte styki A i C, a poziom przepełnienia który u mnie zawsze się włącza to zwarte styki A,B i C.

Tyle jeżeli chodzi o działanie i zdjęcie poglądowe. Tak jak pisałem jak rozbiorę ponownie to zrobię dokładniejsze zdjęcia całej płytki, jest dość szeroka.
    slaintemhath
    Level 9  
    Tak, pisałem na ten temat już kilka razy. Ale co mi tam napiszę jeszcze raz, hydrostat mechaniczny, wyczyszczony układ wraz z rurką i komorą hydrostatu. Przełącznik działa, sprawdzone na słuch jak również poprzez przejście na pinach. Hydrostat jest drogi ale dlaczego go wymieniać jeżeli ten działa poprawnie.
    Jest styk na pinach, mogę jeszcze raz rozebrać cały hydrostat i sprawdzić styki, może pomoże :-). Może któryś ze styków jest zabrudzony i sygnał nie przechodzi poprawnie, na tym samym pinie działa grzałka więc coś mogło na styku się stać.

Sprawdzałem podczas pracy pralki dmuchając w rurkę, stycznik zadziałał ale woda nadal jest pobierana, dopiero po dmuchnięciu mocniej załącza się pin przepełnienia i pobieranie wody zostaje zatrzymane.

Dodano po 28 [minuty]:

Zrobiłem jeszcze jedną próbę na wszelki wypadek.
    Włączyłem program, pralka rozpoczęła nabieranie, poczekałem aż nabierze prawidłową ilość wody, trochę poniżej szklanego wizjera, wyciągnąłem wtyczkę z termostatu i zwarłem zworką piny odpowiadające za normalne napełnienie i wspólny i dalej to samo, woda nadal jest nabierana, to chyba zamyka temat niesprawności hydrostatu.
    Chyba że jest coś czego nie wiem ?
    kecajk49
    Level 34  
    Styki hydrostatu są opisane liczbami 11, 12, 14 i 16.
    Któreś są zwarte w momencie startu i po napełnieniu do poziomu pracy pralki są zwarte inne styki.
    Które to są a wg opisu na hydrostacie a nie jakieś A, B ,C i D?
    slaintemhath
    Level 9  
    Wszystko jest opisane we wcześniejszym poście. Nie wiem skąd Ci się pojawiły liczby 11, 12, 14 i 16 ??
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeżeli chcesz to zrób taki test. Poszukaj w domu kawałek wężyka i połącz go z hydrostatem pomijając układ pralki, gdy pralka rozpocznie pobór wody dmuchnij w wężyk. Jeżeli nic się nie zmieni to oczywiście nadal trzeba będzie brać pod uwagę albo awarię hydrostatu albo problem będzie leżał po stronie modułu sterującego, ale będziesz pewien co do sprawności układu samej pralki. Ja też kiedyś walczyłem z podobnym przypadkiem a winowajcą okazała się maleńka dziurka w wężyku hydrostatu. Nie znam tej pralki, ale ciekaw jestem czy przypadkiem nie będzie brał udziału w układzie hydrostatu ten zbiorniczek: https://north.pl/karta/00358304-zbiornik-wody-do-pralki,730-YC-3432.html
    slaintemhath
    Level 9  
    Rozumiem co masz na myśli, człowiek myśli że coś działa a okazuje się że jednak nie.
    Zrobiłem Twój test, dmuchnąłem podczas pobierania wody, załączył się stycznik normalnego poziomu ale woda dalej była pobierana, następnie dmuchnąłem mocniej, pobieranie wody ustało, bęben zaczął się obracać i włączyła się pompka opróżniania wody, na chwilę. Następnie pompka się wyłączyła i nabieranie wody się włączyło i zaczęło dalej napełniać.

Następnie sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, czy hydrostat trzyma ciśnienie. Włączyłem program prania zaczekałem aż woda osiągnie normalny poziom prania. Sprawdziłem na hydrostacie czy załączył się styk normalnego poziomu a następnie wyłączyłem pralkę, odczekałem 15 minut i ponownie sprawdziłem styki i nadal był styk na poziomie normalnym, spróbowałem ponownie po kolejnych 15 minutach i dalej to samo. Po tych testach wnioskuje że układ hydrostatu (komora, wężyk i sam hydrostat) są szczelne.
    Dodaję rzeczywiste zdjęcia płyty sterownika z obu stron.
    Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program
    inot
    Level 31  
    Do którego złącza sterownika podłączony jest ten elektrozawór ?
    slaintemhath
    Level 9  
    Elektrozawory są dwa, dlatego mają 3 przewody zasilające. Oznaczyłem piny czerwoną ramką Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program
    inot
    Level 31  
    slaintemhath wrote:
    robiłem próby z dmuchaniem w czasie napełniania pralki ale kliknięcie stycznika nie powoduje zatrzymania nabierania wody.

Jakiego stycznika? Albo masz na myśli przekaźnika na sterowniku.
    slaintemhath
    Level 9  
    miałem na myśli przekaźnik w hydrostacie :-)
    inot
    Level 31  
    Coś się tutaj nie zgadza.
    Jeśli napięcie sieci 230V zostaje doprowadzone między pinami zaznaczonymi poniżej, to kontakty hydrostatu A i C nie mogą być ze sobą połączone, ponieważ spowodowało by zwarcie przy załączonym przekaźnilu zaznaczonym na zielono.
    Siemens WXL1342PL/01 (Siwamat XL 1342): Nadmierne nabieranie wody, niekończący się program