Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Bosch Condens 2300: Podłączenie termostatu pokojowego i czujnika temperatury zewnętrznej

bolec310 05 Jan 2023 19:41 135 4
    bolec310
    Level 12  
    Witam. kocioł Bosch condens 2300, mam sterowniki pokojowe on/off podłączone w miejsce czujnika temperatury zewnętrznej (tak ponoć być powinno) pytanie brzmi: czy jak podłącze szeregowo czujnik temperatury zewnętrznej z termostatem pokojowym to kocioł będzie poprawnie z niego korzystał i modulowal moc do krzywej grzewczej?
    csvrbntyu
    Level 30  
    Zgodnie z instrukcją możesz tak zrobić, jedynie termostaty pokojowe muszą być typu on/off (dwustanowe).
    bolec310
    Level 12  
    I takie właśnie są, tylko nie wiem czy kocioł nie zgłupieje jak będzie go tak wyłączać i załączać, poza tym nie ma w instrukcji takiej opcji
    csvrbntyu
    Level 30  
    Skoro instrukcja twierdzi że tak powinno być, to chyba ma rację. Inna sprawa, że Twój piec nie ma absolutnie żadnych innych złączy na czujniki, także niebardzo masz możliwość zmian. Jeżeli więc działa, to zostaw. Gorzej, jak nie działa.
    bolec310
    Level 12  
    W instrukcji nie ma takiego przypadku opisanego, żeby podłączyć i jedno i drugie a czy działa? Nie wiem, pytam bo chciałem dopiero dokupić ten czujnik.

Dodano po 12 [minuty]:

csvrbntyu wrote:
    Skoro instrukcja twierdzi że tak powinno być, to chyba ma rację. Inna sprawa, że Twój piec nie ma absolutnie żadnych innych złączy na czujniki, także niebardzo masz możliwość zmian. Jeżeli więc działa, to zostaw. Gorzej, jak nie działa.
    takie ma wejścia...