zdzichra wrote:Aku. musiałyby byc 4
Dlaczego 4?
Nawet na logikę rozładowana bateria ma 1v, rozładowane ogniwo też 1v.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there^ToM^ wrote:O czym wy piszecie??
Jak miernik jest na 4 ogniwa to należy założyć 4 ogniwa a nie 3. Można założyć 4 baterie (ogniwa) albo 4 akumulatorki i będzie działać tak samo.
Bateria ma napięcie 1,5 V natomiast akumulator w postaci ogniwa 1,2 V. Jednak urządzenia zwykle akceptują napięcie 4,8 V jakie dają 4 akumulatorki więc przyrząd będzie działać bez zarzutu.
Rzeczywiście, jak założysz 4 zużyte ogniwa jednorazowe (baterie) o napięciu 1,2 V (czyli o takim napięciu jak naładowane ogniwo akumulatora) to miernik nie będzie działać. Wynika to z tego, że przy rozładowanej baterii do takiego napięcia prąd jaki może oddać takie ogniwo jest bardzo mały.
Reasumując w miernikach można używać zamiennie ogniw jednorazowych albo akumulatorów NiMH/NiCd.
zdenek_zdenek wrote:Jest jeszcze niewiele droższy ale z kilkoma fajnymi funkcjami ut89x. Może według karty mniej dokładny, ale czy na pewno...
zdenek_zdenek wrote:Bo bateria 0,6v ma "zerową" wydajność prądową, a połączone są szeregowo nie równolegle. Przypuszczam że ten UT89x będzie działał jeszcze na bateriach 4x1V, ale poniżej już raczej będzie miał problem.
discharge wrote:Czy siedząc w środku miernika ok. roku nie dokonały w nim jakiegoś spustoszenia, które ujawni się za jakiś czas?
discharge wrote:Wyjąlem baterie - 3 mają po > 1,6V jedna ma > 0,6V w sumie 5,5V i na tych bateriach nie działa.
Mierzę je szeregowo i mają 4,92V czyli nie jest to suma poszczególnych!!!
-- Jeszcze raz sprawdziłem i zaczynając od 5,28V spada do 5,15V w minutę i dalej spada ... I wyświetlacz raz na jakiś czas gaśnie i się zapala.
spy wrote:
CosteC wrote:freebsd wrote:W realnym użyciu nie zachwycają i mają marne "user experience".
Kwestia gustu, Brymen dla mnie to właśnie takie rozczarowanie. Drogie, nieergonomiczne, słaba dokumentacja (detale w stopce)
CosteC wrote:zdenek_zdenek wrote:Brymen BM857 to wyjątkowo beznadziejna cęgówka. Słabo czytasz tabelkiTo już bym wolał dołożyć stówę i kupić brymena 857![]()
![]()
Posty też.
tplewa wrote:Brymen to totalnie nieprzemyślane badziewie nie ma to jak UniT
CosteC wrote:
Podziwiam też narzekania na UNI-T i porównywanie do przyrządów 5-10 razy droższych. Ma to tyle sensu co pisanie, że BM857 jest żenująco niedokładny, pozbawiony przyzwoitych zakresów pomiarowych i żałośnie oprogramowany bo porównujemy do Keysight 34420A. Przy którym KAŻDY Brymen to żal i smutek jak chodzi o czułość czy dokładność, taka tanioszka dla ludzi bez wymagań![]()
Może skupcie się panowie na faktach a nie masturbacji "markowym" sprzętem. To tylko wywołuje zażenowanie i dowodzi braku umiejętności.
zdenek_zdenek wrote:@tplewa temat dotyczył miernika dla amatora do wszystkiego i najlepiej do max 300zl
zdenek_zdenek wrote:Nadal uważam że klasyczny miernik jest dla amatora z doskoku zajmującego się elektroniką lepszy od cęgowego.
zdenek_zdenek wrote:Brymena zaproponowałem tylko dlatego że ty już ustaliłeś próg cenowy.
CosteC wrote:UT89X dla 100 mA ma dokładność 0.8% +8D czyli +/-0.8 mA czyli +/- 1.6 mA
CosteC wrote:
Tylko, że on ma pokrętło zakresów, element którego zużycie wpływa na dokładność.
CosteC wrote:
Pytanie też jak to było mierzone? Wszystkie w szereg?
CosteC wrote:
Jeśli nie to co było przyrządem wzorcowym? Zasilaczowi laboratoryjnemu w tej kwestii nie warto za bardzo ufać.
discharge wrote:
Nie mam wzorca. Próbuję wywnioskować z większości.
zdenek_zdenek wrote:Nigdzie nie napisałem że z punktu widzenia amatora jest sens zakupu miernika 0,03%, tak samo tej appy za ~700 zeta.
zdenek_zdenek wrote:Wyjaśniłem też że dla amatora lepszy jest na początek tańszy miernik z ręcznym zakresem ponieważ uczy myślenia o tym co robimy.
CosteC wrote:zdenek_zdenek wrote:Nigdzie nie napisałem że z punktu widzenia amatora jest sens zakupu miernika 0,03%, tak samo tej appy za ~700 zeta.
Stwierdziłeś, że zamiast kupować miernik cęgowy APPA kupiłbyś klasyczny Brymena. Dla mnie brzmi to jak: zamiast kupić młotek APPA kupiłbym śrubokręt Brymen'a.