Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co się dzieje z komputerem? Awaria

kukiz87 06 Jan 2023 12:10 381 13
    kukiz87
    Level 10  
    Witam panowie, nie mam już sił do tego pc postaram się opisać problem tak aby dało się zrozumieć. Dziecko ma pc specyfikacja wygląda następująco :

Ryzen 5 1600x
    Gtx 980 TI
    B350 pro gaming
    16 gb ram (dostępne w win10 tylko 8 gb)
    zasilacz niestety nie jestem w stanie go zidentyfikować , jest schowany w obudowie pod dodatkową osłoną.

Pc kupiony używany, już od początku przy uruchomieniu słychać 3 długie piknięcia z buzera, opis płyty mówi że problem z pamięcią ram. I mogę się zgodzić , są 2 kości jedna gskill która jest ok , widoczna w systemie i tylko ona działa.
    Druga wilk elektronik widziana jest w systemie jako sprzętowa zarezerwowana. Próbowałem ją ustawić tak aby była dostępna dla systemu , ale po prostu się nie da.
    Nawet tutaj pisałem w tej sprawie.
    Pamiętam jakiś czas temu chciałem wyjąć tą kość aby tego pikania nie było, ku mojemu zaskoczeniu z tego co pamiętam komputer w ogóle nie wstawał. Czarny ekran i dosłownie nic. Pamięci są w slotach 2 ,3. Slot nr 1 jest niedostępny ze względu na chłodzenie procesora która zasłania slot 1.

Drugi dużo gorszy temat teraz opisze.

Komputer wygląda jak by miał swoje humory, wiem że może to śmiesznie zabrzmieć ale dosłownie tak jest. Podczas grania raz na jakiś czas ( np raz na tydzień) podczas grania słychać dźwięk w systemie jak się podłącza lub odłącza urządzenie i monitor nagle robi się czarny. Reset i jest ok.

Co któreś włączenie komputera skutkuje artefaktami podczas ekranu ładowania , system się nie wczytuje , próbuje go naprawić, nie udaje się. Robię ręczny reset , czasem to samo czasem pomoże. Wyłączam go przyciskiem , czekam chwilę, uruchamia się i jest wszystko dobrze. Raz pamiętam była sytuacja w windowsie jak wszystko zacinało, ekran się wyłączał i włączał z dźwiękiem systemowym podłączanego urządzenia. Pc się uruchomił , zrobiłem test w msi kombustor i wywalało błędy i artefakty. Fortnite nie działał od razu wyrzucało z gry. Zrobiłem test pamięci Gpu , wyszły błędy na pamięci. Pomyślałem sobie umarła karta graficzna wyłączyłem go. Włączam na drugi dzień pc działa jak nowy. Ponowny test pamięci gpu , bez błędu. A robiłem ich kilka. Robiłem również testy wszystkiego w OCCT również bez błędu. Mój gtx 980ti ma chłodzenie pół pasywne, co oznacza że wentylatory włączają się od ok 62 stopni. Karta podczas grania ma ok 80 stopni , może 82 gdy dłużej się gra. Dołączam screeny. Nie wiem już co robić z tym komputerem. Gdy jestem na tyle zły że mam ochotę go złapać i wyrzucić za okno to działa ok ;)

(Screeny robione z gra w tle)

Aktualizacja : Właśnie gdy ja pisałem ten post , dziecko grało w minecraft. Monitor znów jak by się wyłączył. Przeszedł w tryb uśpienia, jak by kartę odłączyło. Zrobiłem reset i wszystko działa tylko że nie było kursowa myszki, myszka paliła się ledami. ale nie było kursora na nic nie reagowała. Kolejny reset i wszystko działa.

Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tyt...jpg Download (442.33 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..2.jpg Download (437.35 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..3.jpg Download (426.17 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..4.jpg Download (448.4 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..5.jpg Download (447.18 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..6.jpg Download (434.42 kB)
    Co się dzieje z komputerem? AwariaBez tytu..7.jpg Download (425.23 kB)
    user64
    Level 28  
    Wygląda na to, że bez pomiaru napięć zasilacza się nie obejdzie, napięcia mierzymy miernikiem.
    Ram włóż w sloty 2 i 4, dodatkowo jeden z ramów jest dwustronny, a drugi jednostronny i w tym upatruję kłopotów właśnie, takie połączenia rzadko działają właściwie. Sugerowałbym stosowanie podobnych kości. Ale na początek sprawdz sloty 2 i 4 zamiast 2 i 3.
    mejster95
    Level 10  
    Drugi problem brzmi jak koniec karty graficznej. Zamień ją z inną (jeżeli masz taką możliwość). I wtedy zdaj relację czy problem nadal występuje. Ale tak patrząc po Twoich wcześniejszych wpisach, to cały komputer mógł oberwać.
    kukiz87
    Level 10  
    Mała aktualizacja , siedzę przy tym pc i mieszałem pamięciami. I coś drgnęło było tak :

slot 2 gskill
    slot 3 wilk
    były pikania 8gb dostępne 8 gb zarezerwowanej

slot 2 gskill
    slot 4 wilk to samo bez zmian.

slot 2 gskill
    czarny ekran , nic się nie wczytuje , 3 piknięcia.

slot 2 wilk 8 gb w systemie brak pikania

slot 2 wilk
    slot 4 gskill 16 gb w systemie , brak pikania. Przy uruchomieniu komputera wyskoczyło tylko okienko , f1 bodajże miałem żeby wejść do bios, f2 aby wczytać domyślne ustawienia bios. Wczytałem i jest z pamięcią póki co ok , 16 gb w systemie , brak pikania przy uruchamianiu. Resetowałem pc 3 razy , póki co ok.
    user64
    Level 28  
    To pamięci zostaw w takim ustawieniu, zresztą gdybyś przeczytał instrukcje płyty głównej, to dowiedziałbyś się, że jest to prawidłowe ustawienie, a slot 2 i 3 nie jest prawidłowym ustawieniem dla dwóch kości.
    Teraz reszta problemów. Tu potrzebujesz miernik i pomierzyć napięcia zasilacza. Alternatywą jest inny zasilacz, ale sprawny i o odpowiedniej wydajności.
    kukiz87
    Level 10  
    Dziś podczas grania było ok , potem w trakcie dnia zrobiłem reset. Odpala się słyszę pikania z buzera znów... Wczytuje system 7,9 GB ram w systemie, reszta zarezerwowana. Zrobiłem reset , brak pikania w systemie 16 GB do dyspozycji. Myślę o jakimś serwisie , ale u mnie w mieście ( Piotrków Tryb.) ciężko z dobrym serwisem, bynajmniej o takowym nie słyszałem.
    user64
    Level 28  
    To, że masz kłopot z ramem jest związane głównie z tym, że jedna kość jest dwustronna, a druga jednostronna. Nie dziwię się absolutnie tym problemom w takiej konfiguracji.
    kukiz87
    Level 10  
    Wczoraj pc pracował normalnie , dziś już się nie włącza. Włączam komputer msi na karcie się pali przez 3 sekundy i gaśnie na pare sekund. Następnie się zapala , artefakty na ekranie , system windows diagnozuje usterkę , próbuje przejść dalej bo mam taką opcję , windows 10 się ładuje i zaraz czarny ekran nic się nie dzieje. Jakiś czas temu miałem to ale przy kilku resetach wstawał i działał. Jest opcja że to nie karta a np zasilacz nie domaga ? Czy nie ma się co łudzić ?

Kabaret... 15 minut później , rozebrałem swój pc z którym nie mam problemu (i5 4440 Gtx 660) Pomyślałem sobie że karty przełoże i sprawdzę tego gtx 980ti u siebie , ale nic z tego raczej , ja mam zasilacz 450 w i moja 660 ma wtyk do zasilania 6 pinów , a ta 980 ma 2 wtyczki po 8 pinów , złożyłem dwa komputery , włączam ten popsuty i włączył się jak gdyby nigdy nic. Nic z nim nie zrobiłem oprócz całkowitego wyłączenia zasilania i zdjęcia pokrywy celem sprawdzenia zasilania gpu. A i udało się dostrzec że zasilacz który tam jest to :
    Corsair cx 650m.

Aktualizacja 11 styczeń :

Z kompem wporządku , włączył się bez problemu. Od rana robiłem mu testy occt i przebiegły pomyślnie.

Test cpu: temperatura podczas testu max 75 stopni , to mój pierwszy ryzen i powiedzcie mi czy te procesory tak mają że w spoczynku gdy nic się nie dzieje , obciążenie 1 , 2 % a on działa na 3,6 ghz nawet 3,8 ghz ? nigdy nie widziałem taktowania żeby 2 było z przodu , zawsze na maxa go ciśnie. Dziwi mnie to bo w drugim kompie mam i5 i gdy nic się nie dzieje to sobie taktowanie spada na 1,2 ghz np i temp w spoczynku 33 stopnie. A ryzen w spoczynku ma 46 , 50 stopni.

Test gpu: Temperatura dobiła max 83 stopnie , słychać było pracę wentylatorów które dobiły do max 90 stopni. Testowałem pamięć gpu , oraz 3d, test przebiegł bez problemu.

Płyta główna: sekcja mainboard osiągała 72 stopnie , oglądałem testy tej płyty i podobno 65-67 stopni to temp w pełni akceptowalne.
    kukiz87
    Level 10  
    Aktualizacja po serwisie.

Komputer dałem do serwisu w mieście u siebie. Ostatnie 3 dni komputer w ogóle nie działał praktycznie artefakty praktycznie non stop , jak wczytał się system to momentalnie się wywalał. Zaniosłem komputer do serwisu , w celu diagnozy opisałem wszystko co się dzieje i prosiłem o sprawdzenie wszystkiego , wiedziałem że karta umarła i zależało mi w dużej mierze na sprawdzeniu zasilacza czy dobre napięcia podaje itp , w razie gdybym chciał drugą kartę kupić żeby nie było jaj że może zasilacz pada. Odebrałem dziś komputer , diagnoza komputer w 100% sprawny... Testowali komputer dość długo wszystko działa jak należy. Od 17 dziecko na nim gra bez zająknięcia wszystko działa. Czy padająca karta daje takie oznaki ? że w 1 ,2 dni są non stop artefakty komputer w ogóle nie działa, a następne 2 dni działa przez 10 godzin dziennie i nic się nie dzieje ?
    user64
    Level 28  
    user64 wrote:
    Teraz reszta problemów. Tu potrzebujesz miernik i pomierzyć napięcia zasilacza. Alternatywą jest inny zasilacz, ale sprawny i o odpowiedniej wydajności.
    kukiz87
    Level 10  
    Tylko że w tym serwisie podobno sprawdzali zasilacz , i mówili że wszystko jest dobrze , podawał mi nawet napięcia na poszczególnych liniach jakie były.
  • Helpful post
    user64
    Level 28  
    Sprawdź zasilacz wtedy, gdy są kwiatki, nie wtedy gdy jest dobrze. Miernikiem.
    kukiz87
    Level 10  
    Czyli wtedy mogę wypiąć 2 kostki 8 pin z karty i mierzyć ? nie stanie jej się gorzej jak zostawię ją w slocie bez zasilania ?
    '
    user64
    Level 28  
    Teoretycznie nic stać się nie powinno, ale karta będzie pracowała w zupełnie minimalnym trybie, dostaniesz zreszą info o braku zasilania i odcięciu mocy karty.
    Ale jakoś wierzyc mi się nie chce, że nie masz wolnego molexa. W nim masz zarówno +5v jak i +12v.