Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Samsung NQ50H5533KS/EO - samoczynnie zmienia ustawienia, naprawa

tomybb 08 Jan 2023 00:57 2061 25
Altium Designer Computer Controls
  • Piekarnik Samsung NQ50H5533KS/EO - samoczynnie zmienia ustawienia, naprawa
    Na stół warsztatowy trafił dziś piekarnik do zabudowy z funkcją mikrofali firmy Samsung. Dokładny model to NQ50H5533KS/EO. Rok produkcji wyczytany z tabliczki znamionowej to 2015. Nie wiem czy jest on jeszcze dostępny w sprzedaży, natomiast bliźniaczo podobny model na pewno. Sam demontaż całego urządzenia z zabudowy nie przysparza większych problemów. Należy odkręcić tylko dwa wkręty widoczne po otwarciu drzwiczek. Gorzej jeżeli chodzi o jakikolwiek transport piekarnika. Urządzenie duże, ciężkie i nieporęczne. W tym przypadku musimy postarać się o drugą osobę do pomocy.

A z jaką usterką trafił wspomniany "pacjent"? Piekarnik ma problem z wyborem funkcji, niewłaściwie przeskakują przy przekręcaniu pokrętła. Trudno jest wybrać właściwą opcję. Ale co najgorsze, zdarza się że samoczynnie potrafi się wyłączyć w trakcie wykonywania zadanego programu. A to już praktycznie uniemożliwia jego użytkowanie.

Po wstępnym sprawdzeniu widać jak wygląda problem. Na krótkim filmiku uwieczniłem usterkę.

Ewidentny problem z przełącznikiem. Musimy się więc do niego dostać.

Oczywiście, jak zawsze w pierwszej kolejności, jakiekolwiek naprawy wykonujemy przy odłączonym zasilaniu od sieci elektrycznej!

Odkręcamy górną część frontu, a więc dwa wkręty oraz górną pokrywę. Kilka wkrętów dookoła.

Należy zwrócić uwagę na spasowanie blach, która na siebie nachodzi, w którym miejscu by później nie było problemu. Podobnie przy demontażu frontu. A ten poza wkrętami trzyma się także na haczykach. Zaznaczyłem na zielono na zdjęciu powyżej.

Wspomnieć należy również, że o skaleczenie przy takim demontażu nie trudno - dlatego uważajmy!

Po usunięciu górnej pokrywy.

Widzimy: silniki, wentylatory, płytę główną i ponieważ jest to piekarnik z funkcją kuchenki mikrofalowej także elementy potrzebne do jej działania. Transformator wysokiego napięcia, kondensator, diodę HV i magnetron. W naszym przypadku jednak nie ingerujemy w tą część sprzętu. U nas problem znajduje się na płycie czołowej.

W pierwszej kolejności odczepiamy front od wiązki przewodów. Widzimy jak jest ona zawinięta. Z jednej i drugiej strony mamy coś podobnego.

Wyciągamy go.

Musimy dostać się do tej płytki z przełącznikiem.

Jedna wtyczka i dwa wkręty. Warto jednak zaznaczyć, że pokrętło posiada dwa skrajne punkty które nie pozwalają mu się obracać dookoła. Ograniczniki na obudowie. Sam przełącznik jednak ma takową możliwość.

Po zdemontowaniu.

Pokrętło trzyma się na wcisk.

I nie próbujmy w inny sposób go ściągać gdyż narobimy sobie tylko niepotrzebnie dodatkowej roboty. W tej gałce mamy mechanizm sprężynowy. Pokrętło "wyskakuje" po jego naciśnięciu.

Przystępujemy do rozbiórki wadliwego elementu.

Powinniśmy odlutować go z PCB. Jak widać punktów lutowniczych jest sporo.

Ja akurat go nie wylutowywałem jednak takiego sposoby nie polecam, szczególnie jeśli ktoś nie ma zbyt dużego doświadczenia z rozbiórka podobnych elementów. Dlaczego? O tym później.

Metalowa część trzyma się z plastikową w tym miejscu. Po obu stronach. Musimy ścisnąć zagięte blachy.

Wcześniej jednak zaznaczamy sobie położenie metalowego elementu z plastikowym, ponieważ pasuje dwojako. Co prawda są tam jakieś oznaczenia ale ja do końca nie wiem co "autor miał na myśli" więc lepiej to zrobić po swojemu. Dwie rysy na obu częściach w zupełności wystarczą. Gdy złożymy źle, nie będziemy mieć dostępnych wszystkich funkcji piekarnika oraz będą one w innych miejscach.

Do ściśnięcia można użyć precyzyjnych kombinerek. Z obu stron tak samo.

Dużymi kropkami zaznaczyłem jak wspomniane elementy muszą się zgrać ze sobą i o co chodzi z tym pasowaniem na dwa sposoby.

Demontujemy plastikowe części. Nie pogubmy niczego.

No właśnie... ja to zrobiłem bez wylutowania przełącznika i teraz napiszę dlaczego nie polecam tak robić. Część ruchoma trzyma się z drugą na 4 zaczepach. Gdy nasz element jest na laminacie nie ma do nich dobrego dostępu. Nie mamy jak ich "ścisnąć". Co prawda możemy próbować robić to pojedynczo, naciskając każdy z osobna np. szpilka i z odpowiednim wyczuciem podważać ruchomą część ale wymaga to wprawy a i tak nie wiadomo czy któryś zaczep nie pęknie. Niektórzy producenci w tym miejscu stosują otwór w PCB, u nas jednak Samsung tego nie ułatwił więc jedynym sensownym i polecanym sposobem jest oddzielenie od płytki drukowanej. Później możemy już ścisnąć wszystkie zatrzaski na raz pomagając sobie np. nasadką 1/4" w odpowiednim rozmiarze.

Poniżej pokazuj, ale oczywiście na już zdemontowanym elemencie o co chodzi. Normalnie robimy to w celu wyciągnięcia tej części.
    Piekarnik Samsung NQ50H5533KS/EO - samoczynnie zmienia ustawienia, naprawa Piekarnik Samsung NQ50H5533KS/EO - samoczynnie zmienia ustawienia, naprawa

Czyścimy styki. Ja do tego celu używam w pierwszej kolejności izopropanolu.

A następnie czyścik z włókna szklanego.

Bardzo dobrze usuwa tego typu zanieczyszczenia jednak ma jedną wadę: zostawia włókna które łatwo mogą wbić się w nasze dłonie. Wyciągnięcie bywa czasem kłopotliwe. Kto używał to na pewno wie, a kto jeszcze tego nie robił niech o tym pamięta!

Dlatego konieczne jest później, po jego użyciu kolejne czyszczenie. Podobnie postępujemy z blaszką w obrotowej części. Dodatkowo podginamy ją na zewnątrz aby poprawić kontakt. Z wyczuciem, nie można przesadzić. Najlepiej zapamiętać jak wyglądała ona przed, a następnie po wygięciu.

Także czyścimy ją w analogiczny sposób. Podgiąć najlepiej jak jest już wyczyszczona.

Tak to finalnie wyszło.

Styk w ruchomej części pasuje do wyprofilowanego gniazda w plastikowej obudowie tylko w jednym położeniu, nie da się pomylić. Montujemy do oznaczonego "1".

Dodajemy nieco oleju. Ja stosuje taki z większego zestawu.

Składamy. Najlepiej robić to "do góry nogami", wtedy nie zgubimy blaszki.

Dalej zakładamy część metalową, w odpowiedni, oznaczony sposób jak wspominałem wcześniej. Później trzeba rozgiąć ponownie blachy które będą trzymały dwa elementy. Teraz jednak uwaga. Metal zazwyczaj nie wytrzymuje więcej niż jednego zgięcia i rozgięcia w tym miejscu. Dlatego bardzo istotne jest aby taką regenerację zrobić raz a dobrze. Kilkukrotne, czasem już drugie rozbieranie takiego przełącznika spowoduje uszkodzenie mechanicznych połączeń.

Na koniec prowadzimy odpowiednio wiązki kablowe które wcześniej musieliśmy rozłączyć. Muszą trzymać się w tych zaczepach, jak było przed rozbiórką.

Nie wiem do końca czy producent tak to zaplanował ale przewody powinny być poprowadzone w ten sposób, aby nie dotykały metalowej części która w tym przypadku może się dosyć mocno nagrzewać. Pomagają w tym właśnie wspomniane wcześniej zaczepy, blaszki w czarnej izolacji. Oczywiście także wytrzymują określoną liczbę zgięć. Składamy całość, pamiętamy o odpowiednim spasowaniu wszystkich części obudowy.

W znakomitej większości tego typu przełączniki da się zregenerować, tak aby działały dobrze i długo. Trzeba to zrobić jednak z odpowiednią starannością. Czasem, zdarzyć się może i taki, któremu nie pomoże żadna naprawa ale jest to według mnie bardzo sporadyczna sytuacja i dotyczy chyba tylko najtańszych podzespołów.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tomybb
    Level 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Has specialization in: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb wrote 1660 posts with rating 1505, helped 2 times. Been with us since 2006 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    rafcio363
    Level 30  
    Na co dokładnie nałożyłeś wspominany olej?
    tomybb
    Level 26  
    rafcio363 wrote:
    Na co dokładnie nałożyłeś wspominany olej?

Na styki, rozprowadzone, bardzo cienka warstwa.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

Przyczyną nieprawidłowego działania mógł być tłuszcz, który osiadł na stykach przełącznika.

Lutowanie mogłoby spowodować wytopienie plastikowego elementu przełącznika, przez co nie mógłby działać potem prawidłowo.
  • Altium Designer Computer Controls
    398216 Usunięty
    Level 43  
    żarówka rtęciowa wrote:
    Przyczyną nieprawidłowego działania mógł być tłuszcz, który osiadł na stykach przełącznika.

Wręcz przeciwnie. Nie tłuszcz a podwyższona temperatura i w związku z tym znacznie szybsze pokrywanie się srebrzonych powierzchni siarczkiem srebra. Olej (a w wypadku gdy przełącznik ma pracować w podwyższonych temperaturach smar silikonowy) zabezpiecza powierzchnię przed dostępem powietrza - czyli uniemożliwia jej utlenianie czy zasiarczanie. Oczywiście - gdyby do takiego przełącznika dostał się z zewnątrz tłuszcz to w odpowiednich warunkach (wysoka temperatura i czas na tyle długi by z np. oleju zrobił się gęsty i lepki "glut") może dojść do MECHANICZNEGO uszkodzenia przełącznika - wygięcie styku ruchomego. I tak się dzieje np. w encoderach w których smar spowalniający wyemigruje z łożyska osi na płytkę ze stykami, która pokryta jest właśnie smarem zabezpieczającym przed utlenianiem i nastąpi (jakiś chemiczny chyba?) proces dzięki któremu smar spowalniający robi się jeszcze bardziej gęsty, czasem nawet na tyle, że styk ruchomy nie jest w stanie "przebić się" przez stwardniałą powłokę do styków stałych. Jednak w tym wypadku widać wyraźnie, ze o tłuszczu z zewnątrz (jadalnym) mowy nie ma, natomiast wyraźnie widać sczerniałe powierzchnie styków - czyli siarczek srebra właśnie.
    Wbrew pozorom olej ma cząsteczki na tyle duże że wcale nie jest im łatwo "przebić się" przez szczelnie zamkniętą obudowę przełącznika. Ponadto jego lepkość uniemożliwia pokonanie wąskich szczelin, które dla powietrza nie stanowi przeszkody a jedynie utrudnienie.
    A co do lutowania... No oczywiście, jeśli zabiera się za to ktoś bez żadnej praktyki, bez cyny z topnikiem i będzie grzać każdy styk po kilkadziesiąt sekund - istnieje niebezpieczeństwo że plastik na styku z pinem odkształci się, zmiękczy czy nadtopi na tyle że zmienią się ustawienia wewnętrznych styków. Nie mniej jednak artykuł napisano na łamach forum technicznego i raczej należy się spodziewać, ze czytelnicy mieli już okazję takie rzeczy jak lutowanie opanować w stopniu dostatecznym. A jeśłi nie - nie powinien zabierać się za takie rzeczy. W tym konkretnym wypadku płytka nawet nie jest dotykana lutownicą w czasie procesu czyszczenia, a podejrzewanie, ze styki zostaną przegrzane na taśmie produkcyjnej... wybaczy Kolega, ale mało prawdopodobne raczej się wydaje. Po co więc to napisałeś?
    krzbor
    Level 25  
    Zastanawiam się, czy aby nie wystarczy do naczynia nalać izopropanolu i zanurzyć w nim całą płytkę z przełącznikiem. Następnie kręcić nim w obie strony, aby styki się odpowiednio wyczyściły. Jeśli powodem kłopotów był tłuszcz to powinno zadziałać. Oczywiście Twój sposób jest lepszy, bo masz możliwość dokładnego wyczyszczenia i (co istotne) dogięcia blaszki, ale jak sam opisujesz demontaż przełącznika nie jest taki prosty.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    krzbor wrote:
    zanurzyć w nim całą płytkę z przełącznikiem. Następnie kręcić nim w obie strony, aby styki się odpowiednio wyczyściły. Jeśli powodem kłopotów był tłuszcz to powinno zadziałać.
    Czyli co? Rozmiękczysz ten ewentualny tłuszcz (a raczej siarczek srebra ze styków rozpuścisz, a i to częściowo) a potem będziesz czekać aż znów osiądzie na stykach bo IPA odparuje wypłynie a gęściejsze frakcje pozostaną? To tak jak z czyszczeniem potencjometrów - można dobrze i na lata a można na odp...się i na miesiąc.
    krzbor
    Level 25  
    398216 Usunięty wrote:
    krzbor wrote:
    zanurzyć w nim całą płytkę z przełącznikiem. Następnie kręcić nim w obie strony, aby styki się odpowiednio wyczyściły. Jeśli powodem kłopotów był tłuszcz to powinno zadziałać.
    Czyli co? Rozmiękczysz ten ewentualny tłuszcz (a raczej siarczek srebra ze styków rozpuścisz, a i to częściowo) a potem będziesz czekać aż znów osiądzie na stykach bo IPA odparuje wypłynie a gęściejsze frakcje pozostaną? To tak jak z czyszczeniem potencjometrów - można dobrze i na lata a można na odp...się i na miesiąc.

Spodziewałem się krytyki opisanej metody. Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie naprawą takiego sprzętu to powinien to zrobić, tak jak opisał to Autor. Jeśli ktoś jest amatorem, naprawia swój sprzęt, a z wylutem nie miał do czynienia, to może moja metoda "na początek" jest całkiem dobra?
    tomybb
    Level 26  
    398216 Usunięty wrote:
    Olej (a w wypadku gdy przełącznik ma pracować w podwyższonych temperaturach smar silikonowy) zabezpiecza powierzchnię przed dostępem powietrza - czyli uniemożliwia jej utlenianie czy zasiarczanie.

Orientujesz się może do jakich temperatur może być stosowany taki olej? Szukałem takowych informacji o tym konkretnym: Olej Switch Art. 061, ale nie znalazłem... dodatkowo widzę że jest on już ciężko dostępny w sprzedaży...

Smar silikonowy wydaje mi się dosyć gęsty do tak małych przełączników (szczególnie przez tą cienką blaszkę w obrotowej części), chociaż nie upieram się, nie próbowałem przy takich małych elementach...:)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    tomybb wrote:
    Smar silikonowy wydaje mi się dosyć gęsty
    Zależy jaki. Czasem można było dostać smar czy może raczej olej silikonowy w spreju. A ten nawet po odparowaniu nośnika zachowywał niską gęstość. Co zaś do smaru (np. popularnego smaru silikonowego f-my AG Chemie) nie trzeba go dawać dużo. Wystarczy przesmarować styki tak by były równomiernie pokryte cienką warstewką. To wystarczy a nie wpłynie na pracę przełącznika.
    tomybb wrote:
    Olej Switch Art. 061
    Nie mam pojęcie. Silikon na pewno wytrzymuje 100*C A nie podejrzewam by przełącznik nagrzewał się do tak wysokiej temperatury.
    krzbor wrote:
    Jeśli ktoś jest amatorem, naprawia swój sprzęt, a z wylutem nie miał do czynienia, to może moja metoda "na początek" jest całkiem dobra?
    A kto każe Ci wylutowywać przełącznik? Na pewno nie Autor.
    krzbor
    Level 25  
    398216 Usunięty wrote:
    A kto każe Ci wylutowywać przełącznik? Na pewno nie Autor.

Może zacytuję: "No właśnie... ja to zrobiłem bez wylutowania przełącznika i teraz napiszę dlaczego nie polecam tak robić ..."
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Ale da się? Da się.
    A ja zacytuję inny fragment:
    398216 Usunięty wrote:
    A co do lutowania... No oczywiście, jeśli zabiera się za to ktoś bez żadnej praktyki, bez cyny z topnikiem i będzie grzać każdy styk po kilkadziesiąt sekund - istnieje niebezpieczeństwo że plastik na styku z pinem odkształci się, zmiękczy czy nadtopi na tyle że zmienią się ustawienia wewnętrznych styków. Nie mniej jednak artykuł napisano na łamach forum technicznego i raczej należy się spodziewać, że czytelnicy mieli już okazję takie rzeczy jak lutowanie opanować w stopniu dostatecznym.
    krzbor
    Level 25  
    398216 Usunięty wrote:
    Ale da się? Da się.
    A ja zacytuję inny fragment:
    398216 Usunięty wrote:
    A co do lutowania... No oczywiście, jeśli zabiera się za to ktoś bez żadnej praktyki, bez cyny z topnikiem i będzie grzać każdy styk po kilkadziesiąt sekund - istnieje niebezpieczeństwo że plastik na styku z pinem odkształci się, zmiękczy czy nadtopi na tyle że zmienią się ustawienia wewnętrznych styków. Nie mniej jednak artykuł napisano na łamach forum technicznego i raczej należy się spodziewać, że czytelnicy mieli już okazję takie rzeczy jak lutowanie opanować w stopniu dostatecznym.

Ale Ty cytujesz samego siebie, ja zacytowałem Autora jako odpowiedź na Twój wpis "A kto każe Ci wylutowywać przełącznik? Na pewno nie Autor."
    strucel
    Level 34  
    Słabej jakości stosuje samsung te przełączniki albo projekt do (_!_)
    Normalnie wystarczy prąd koło paredziesiąt mA aby styki srebrzone się samo oczyszczały.
    Mam stary radziecki prostownik samochodowy w którym są dwa przełączniki obrotowe i działają już 30lat a używam go z dwa razy w roku a normalnie sobie leży w piwnicy.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    krzbor wrote:
    Ale Ty cytujesz samego siebie
    Jak myślisz - Dlaczego? Żebyś przeczytał i zrozumiał, ze uszkodzenieprzełącznika podczas jego wylutowania może wystąpić tylko na własne życzenie.
    strucel wrote:
    Mam stary radziecki prostownik samochodowy w którym są dwa przełączniki obrotowe i działają już 30lat
    I zapewne przełączniki pracują z prądem "parędziesięciu mA"?
    Obawiam się że ten przełącznik pracuje z naprawdę małymi sygnałami a napięcie jakie przełącza nie przekracza 5V.
    strucel
    Level 34  
    Dlatego piszę że projekt do niczego, przy mocy pobieranej przez piekarnik 3kW gdyby w czasie pracy przez przełącznik płynął prąd 100mA przy tych 5V to by wystarczyło do samooczyszczania a te 0,5W dodatkowo pobierane nie miałoby żadnego znaczenia, to nie stary oscyloskop czy vintage audio gdzie są powody dla których taki przełącznik musi z małymi sygnałami pracować.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    strucel wrote:
    to nie stary oscyloskop czy vintage audio gdzie są powody dla których taki przełącznik musi z małymi sygnałami pracować.
    No nie, ale zapewne nie chciałbyś żeby Twoje urządzenie pobierało więcej mocy ? Większe prądy sterowania to większe straty. A jak sądzę akurat ten fragment układu musi być aktywny nawet w trybie st-by - czyli w tym wypadku bez grzania piekarnika.
    Tak można do us..śmierci się nawzajem przekonywać, ale co to da? Realia są jakie są i kombinujmy jak zrobić by je poprawić. W tym wypadku problem jest w zasiarczaniu samych styków i zostało podane (SPRAWDZONE) rozwiązanie. Nie naszym problemem jest nauczanie konstruktorów żeby cofnęli rozwój elektroniki stosując mało oszczędne energetycznie technologie.
    strucel
    Level 34  
    Jak to nie możemy konstruktora poprawiać? Jak najbardziej możemy i to nie znając elektroniki - wystarczy nastepnym razem nie kupować tandety. Ja już samsunga agd nigdy więcej nie kupię - mikrofala samsunga padla coś koło pól roku po gwarancji , oczywiście padł magnetron, wstawiony inny ze kilkunastoletniej lg która zaRdzewiała i kiepsko się prezentowała - działa bez problemu, lodówka samsunga pękły przewody (tylko nie pisz że Konstruktor przez duże K to zaprojektował i tak powinno byc )w drzwiach też zaraz po gwarancji, znajomy dał się namówić na pralkę samsunga i też 3laa i na złom telewizory samsunga to temat na epopeję .
    Co do piekarnika to mam kilkunastoletni piekarnik zelmera czyli 100% chińczyka , też tam jest podobny przełącznik i jakoś się nie psuje -jedynie co to padły zawiasy które jak się okazało były dostępne ale para kosztowała tyle co kiedyś kosztował piekarnik więc dorobiłem elementy w zawiasach które uległy zużyciu i dalej śmiga.
    dprzyb
    Level 22  
    A ja mam pralkę i dwa telewizory Samsunga od 11 lat w nieustannym użytkowaniu i wszystko śmiga jak nowe.
    Więc każdy ma inne doświadczenia i wyrobioną opinię firmy
    398216 Usunięty
    Level 43  
    strucel wrote:
    Jak to nie możemy konstruktora poprawiać? Jak najbardziej możemy i to nie znając elektroniki - wystarczy nastepnym razem nie kupować tandety.
    To nie jest poprawianie konstruktora a stronienie od konkretnej firmy z powodu własnych doświadczeń. Mam TV Samsung od 6 lat "odziedziczony" po Synu, który "za-nabył" sobie większy, a u Niego tenże Samsung pracował też coś koło 6 lat. Żadnych problemów.
    altar3
    Level 12  
    Kolego strucel nie przesadzaj z tym samsungiem że to taki badziew.
    Sam mam pralkę samsunga od 2015 r. I odpukać się nie popsuła. Również mam TV samsunga 4k 55" od 2016 i też wciąż działa. Absolutnie nie bronie samsunga ani nie twierdzę że jest nie zawodny i najlepszy. Ale teraz u żadnego producenta nie znajdziesz takiego sprzętu. Najzwyczajniej w świecie, takie mamy czasy że produkują sprzęt który ma się zepsuć, abyśmy kupowali i wydawali pieniądze. Po za tym sprzedając miliony sztuk sprzętu nie ma możliwości żeby każdy egzemplarz pracował nie zawodnie przez 20 i więcej lat. Takie jest też prawo że producent musi używać spoiwa bezołowiowego, pomimo tego że wszyscy wiedzą że to spoiwo jest dużo gorsze i pęka pod wpływem zmian temperatury. Więc sama UE nakazuje produkcję elektrośmieci, bo wszyscy wiedzą że dość szybko taki sprzęt się zepsuję
    krzbor
    Level 25  
    Ja też ogólnie jestem zadowolony z Samsunga. Ale ostatnio trochę im przygadałem, a powodem były części zamienne. Konkretnie uszkodził się fartuch pralki. Chciałem go wymienić samodzielnie. Na Allegro znalazłem ten fartuch - ale to był zamiennik. Napisałem do Samsunga, że potrzebuję kupić fartuch, a oni mnie odesłali do serwisu. Napisałem więc do jednego, ale dostałem odpowiedź, że tylko z usługą wymiany. Znowu napisałem do Samsunga - tym razem wskazali mi serwis, gdzie mogę część zamówić i ogólnie udało się. Podałem im jednak przykład Boscha. W zmywarce zepsuł mi się wyświetlacz rzucający informacje na podłogę. Udało mi się go kupić bezpośrednio u Boscha - bardzo profesjonalna strona ze wskazaniem numeru części i do jakich modeli pasuje. Szybka przesyłka bez głowienia się, czy to oryginał. Przecież na częściach można nieźle zarobić!
    altar3
    Level 12  
    Oczywiście że na częściach można sporo zarobić. Ale na serwisie zarabia się jeszcze więcej. W tedy musisz zapłacić za część i za wymianę, plus pewnie za dojazd serwisanta. Albo sam musisz taką pralkę tachać. Oczywiście to dobra praktyka sprzedawać same części zamienne. Ale nie wiele firm prowadzi taką politykę chandlową. Np. Makita do tej pory można znaleźć oryginalne części do sprzętu z lat około 2005. To już 17 lat a części są dostępne. A samsung wychodzi z założenia, że ty jako użytkownik nie masz naprawiać tylko płacić za tą naprawę. Albo kupić nowy sprzęt. Niestety ale takie czasy. Dopiero teraz z tego co słyszałem UE wprowadziła, albo wprowadzi przepisy, że producenci mają produkować sprzęt z możliwością naprawy tego sprzętu. To może się też coś zmieni z dostępnością części. Popatrz np. Na laptopy. Produkują sprzęt z chipami nie dostępnymi w handlu detalicznym. Taki sprzęt po gwarancji jak padnie to tylko na śmietnik, bo naprawa się nie opłaca. Serwis może Ci wymienić płytę główną co jest kosztowo porównywalne z zakupem nowego laptopa.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Wymuszenie naprawy w serwisie wbrew pozorom nie jest takie głupie. Chodzi tu o to, że w taki sposób firma gwarantuje prawidłowe wykonanie naprawy a więc nie będzie możliwości, ze jakiś "młody zdolny" dorwie się i - nie mając ani doświadczenia ani wiedzy - coś spartoli zwalając winę na firmę. A tak bywa dość często - sam kilkukrotnie się z podobnym podejściem spotkałem w serwisie audio; Klient zamówił część zastrzegając że "sam sobie wymienię bo wy mi części na stare zamienicie", po czym wracał po kilku dniach ze sprzętem w kilku reklamówkach, bo coś zepsuł podczas tej samodzielnej "naprawy" i nie miał innego wyjścia jak oddać sprzęt w ręce doświadczonego fachowca. Nie każdy musi wszystko umieć przecież, a i nie każdy zdaje sobie sprawę z wielu rzeczy, które doświadczony serwisant wie niejako podświadomie, co powoduje że naprawa będzie zrobiona w sposób gwarantujący bezproblemowe działanie sprzętu.
    keseszel
    Level 26  
    Miałem już kilka przypadków sprzętu z uszkodzonym enkoderem, który trzeba było ostatecznie wylutować by się dostać do niego i doczyścić. Najbardziej drażniły mnie informacje, że miał być taki cudowny, wspaniały. Obecnie mam jeden sprzęt i zamiast używać enkodera to używam pilota, bo nie chce mi się go już rozbierać i naprawiać.
    puchalak
    Level 14  
    Minimalnie poza tematem, ale w zasadzie o bohaterze-pacjencie artykułu. Zakupiłem to "coś" do małej kuchni na ranczo, bo zależało mi na posiadaniu zarówno mikrofalówki jak i możliwości pieczenia. Nazywanie tego piekarnikiem jest nadużyciem. Jest to w zasadzie mikrofalówka z grzałką. Przy pieczeniu dostępny jest termoobieg i górna grzałka - grill. Nie ma grzania od dołu w związku z czym potrawy z góry zaczynają się przypalać, a na dole są surowe. Eksperymentując da się coś w tym zrobić, ale wymaga to doświadczenia i przemyślnej strategii. Należy ustawić niemal maksymalną temperaturę, używać prawie wyłącznie termoobiegu tylko krótko dopiekając górną grzałką. W chwili desperacji myślałem nawet o domontowaniu dolnej grzałki wewnątrz, ale nie bardzo mam pomysł jak nią sterować, a poza tym pewnie wpłynęłaby na propagację mikrofal.