Jakiś czas temu próbowałem znaleźć na tutejszym zacnym Forum polecany model zaciskarki (zaciskacz) do goldpinów (złącza BLS).
Nie do konektorów samochodowych, nie do złącz oczkowych, ale do typowych goldpinów oznaczanych jako BLS z rastrem 2,54, a jakby jeszcze obsługiwała złącza PWL/PHU o rastrze 3,96 to by było idealnie.
Moje doświadczenie z zakupem zaciskarki HY-202B a potem HT-5332C3 potwierdza powiedzenie, że jeżeli potrzebujesz narzędzia dobrego i taniego to najlepiej od razu kup dwa: jedno tanie, drugie dobre.
Moim pierwszym zakupem było narzędzie tanie. Za niecałe 40 złotych na znanym portalu aukcyjnym mozna kupić "zaciskarkę" o oznaczeniu HY202-B. Którą przedstawiają poniższe fotografie.

Powiadają, że obraz mówi więcej niż 1000 słów, jak zapewne możecie zobaczyć na powyższych fotografiach, jakość wykonania i spasowania szczęk zaciskających w przypadku HY-202B jest żałosna.
Zaciskarka ta tak samo działa, jak wygląda, to znaczy: nie działa i nie zaciska.
Nie nadaje się do zaciskania kabli rozmiaru 26-28AWG w standardowe końcówki typu goldpin, bo po prostu ich nie zaciska.
W przypadku złącz PWL 3,96 nie jest wiele lepiej. Zaciskania konektorów samochodowych i złącz oczkowych nie próbowałem, bowiem nie używam takich w swojej praktyce i nie z myślą o takich złączach kupowałem zaciskarkę.
Werdykt użytkownika:
Zaciskarka HY-202B nie nadaje się do zaciskania goldpinów.
Więcej, śmiało można postawić tezę, że nie nadaje się do niczego.
Odradzam zakup, lepiej wydać te 40 złotych na używki, niż po zakupie takiego "narzędzia" używać słów nieprzyzwoitych

Natomiast zakupiona za niebagatelną kwotę 140 zł zaciskarka HT-5332C3 wygląda tak:

W przypadku tego narzędzia miałem możliwość wzięcia go do ręki przed zakupem, bowiem nabyłem je w sklepie stacjonarnym w przejściu podziemnym pod GUS-em. I tu również można powiedzieć, że narzędzie tak się sprawuje jak wygląda.
Goldpiny w rozmiarze 2,54 wychodzą z niego zaciśnięte idealnie, tak na przewodzie jak i na izolacji.
Co więcej - próbowałem zaciśnięcia w złączu PWL 3,96 dwóch-trzech przewodów AWG28 w jedną końcówkę.
Wyszło idealnie (zdjęcia nie pokażę bo złącze już poskładane i zabudowane, może dorzucę później jak będę zarabiał kable).
Uwaga - na ostatniej fotografii widać, jak bardzo ważne jest "C3" w oznaczeniu, bowiem zaciskarka model 5532 występuje w różnych wersjach rozmiaru szczęki. Do goldpinów 2,54 pasuje właśnie ta z C3.
Werdykt użytkownika:
Zaciskarka HT-5332C3 to odpowiednie i bardzo solidne narzędzie do zaciskania goldpinów i złącz PWL
Narzędzie bez wątpienia jest warte swojej ceny i potwierdza, że można mieć albo tanio, albo dobrze, nigdy jednocześnie.
Cool? Ranking DIY