Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego energia z baterii HUAWEI Luna 2000 jest rejestrowana przez licznik?

JolantaOpiola 11 Jan 2023 19:09 1953 35
    JolantaOpiola
    Level 4  
    Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki... Dlaczego energię wyprodukowaną przez fotowoltaikę, którą pobieram do domu z baterii Huawei Luna 2000, jest rejestrowana przez licznik Taurona jako energia oddana do sieci i jednocześnie pobrania do domu? Przecież nie po to montuje się baterię, żeby energia "szła przez licznik Taurona". Instalator tłumaczy, że tak to ma być, ale okazało się, że chyba nie bardzo się na tym znają. Sama jestem "zielona" w tych sprawach, ale taki przepływ energii sprawdziłam na 100%, porównując raporty oraz dokładnie obserwując pobór prądu przez kilka dni. Gdzie szukać błędu?
    prose
    Level 35  
    To jest ten nowy system gromadzisz w dzień oddajesz po zaniku słońca.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak byś miał sofara to inna sprawa.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    Chyba niezbyt precyzyjnie opisałam. Energię, którą pobieram do domu w ciągu dnia z akumulatora, bo pracuje czajnik, pralka, piekarnik itd "idzie" przez licznik Tauron. Wtedy do sieci nie oddawałam.
    msr99
    Level 18  
    Może na wejściu za licznikiem Tauron powinien być licznik dla Huawei, który będzie informował falownik ile energii ma dać aby obsłużyć zapotrzebowanie domu
    Taki licznik dołącza się do falownika po RS485 i modbus

Ponieważ go nie ma inverter pobiera z baterii i daje na dom i jednocześnie do sieci oddaje bo nie wie jak zbilansować aby pobór aby było na zero

Trzeba sprawdzić schemat wdrożenia Huawei i baterii
    Instalatorzy mają na ogół na chwilę obecną w większości ( ale nie wszyscy) dość słabe rozeznanie tematu magazynów
    Xantix
    Level 41  
    No zasadniczo nie powinno tak być. Jest założony licznik dwukierunkowy, który mierzy energię wychodzącą z przyłacza jak i przez nie pobieraną. Ale energia nie może być jednocześnie wypychana do sieci i z niej pobierana. Albo płynie w jednym kierunku, albo w drugim. Jeśli inwerter ma baterię i z niej pobiera energię do zasilenia autokonsumpcji w domu to zrównuje on swoje napięcie z aktualnym napięciem w sieci, przez co cała moc generowana przez falownik zostaje pochłonięta w domowej instalacji i nie wypływa poza licznik. Jeśli moc falownika pokrywa 100% aktualnego zapotrzebowania to z sieci nie powinna być pobierana energia i licznik się "zatrzyma".
    Tak więc jeśli instalacja słoneczna pracuje z baterii tylko na potrzeby własne domu to licznik nie ma prawa zliczyć tego jako energii oddanej do sieci bo ta energia nie powinna nawet przez licznik przepłynąć. Licznik prądu służy do rozliczeń z dostawcą prądu więc powinien tylko mierzyć relację energii pobranej i oddanej do sieci, bieżącej autokonsumpcji i energii zmagazynowanej w baterii licznik energetyki nie powinien w ogóle widzieć. Coś mi tu nie pasuje i podejrzewam, że instalator mógł coś sknocić z podłączeniem instalacji względem licznika i stąd te problemy.
    msr99
    Level 18  
    Xantix wrote:
    Ale energia nie może być jednocześnie wypychana do sieci i z niej pobierana. Albo płynie w jednym kierunku, albo w drugim.

Może
    Jedna faza pobiera a na drugiej ponieważ nie ma poboru w domu jest oddawana..

Added after 5 [minutes]:

msr99 wrote:

Trzeba sprawdzić schemat wdrożenia Huawei i baterii
    Instalatorzy mają na ogół na chwilę obecną w większości ( ale nie wszyscy) dość słabe rozeznanie tematu magazynów

No tak
    Pierwszy lepszy:
    Dlaczego energia z baterii HUAWEI Luna 2000 jest rejestrowana przez licznik?
    Xantix
    Level 41  
    msr99 wrote:
    Może
    Jedna faza pobiera a na drugiej ponieważ nie ma poboru w domu jest oddawana..

Pobiera z sieci czy z inwertera?

msr99 wrote:
    Ponieważ go nie ma inverter pobiera z baterii i daje na dom i jednocześnie do sieci oddaje bo nie wie jak zbilansować aby pobór aby było na zero

No dobrze, ale autorka tematu pisze, że

JolantaOpiola wrote:
    Dlaczego energię wyprodukowaną przez fotowoltaikę, którą pobieram do domu z baterii Huawei Luna 2000, jest rejestrowana przez licznik Taurona jako energia oddana do sieci i jednocześnie pobrania do domu

Czyli autorka twierdzi, że licznik podwójnie zlicza kWh wyprodukowane przez inwerter - zarówno po stronie energii oddanej jak i pobranej z sieci. A to z gruntu niemożliwe - albo energię przyjmuje ZE i jest oddawana, albo zużywana na miejscu i wtedy w ogóle nie przechodzi przez licznik ZE, on autokonsumpcji nie widzi w ogóle. A przynajmniej nie powinien jej widzieć w prawidłowo wykonanej instalacji.
    GanCegall
    Level 38  
    Xantix wrote:
    wyprodukowane przez inwerter

To inverter coś produkuje?
    Xantix
    Level 41  
    GanCegall wrote:
    To inverter coś produkuje?

Produkuje prąd przemienny o napięciu 230 V i częstotliwości 50 Hz.
    GanCegall
    Level 38  
    msr99 wrote:
    Odbiegacie od tematu...

To raportuj, aby rozwiązać problem trzeba ustalić pewne podstawowe pojęcia, których widzę autor tematu nie rozumie jak również niektórzy uczestnicy dyskusji.
    Tu pewnie leży problem:
    JolantaOpiola wrote:
    pracuje czajnik, pralka, piekarnik itd

A bateryjka tylko 10KW minus straty...
    a może mniejsza:
    LUNA2000 has a modular design of 5kWh, 10 kWh and 15 kWh

Dodano po 8 [minuty]:

Xantix wrote:
    Produkuje prąd przemienny o napięciu 230 V i częstotliwości 50 Hz.

Raczej przetwarza napięcie 12, 24 48V na napięcie sieciowe, nie za darmo.
    ROMEO1976
    Level 10  
    Witam. Odpowiedzią jest metoda pomiaru licznika na 100% algebraiczna. Która w każdej fazie oddzielnie dokonuje pomiaru .W przeciwieństwie do metody wektorowej. Dotyczy to liczników OTS3 , GAMA350 itd.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    Przykład: ciągu doby licznik Taurona wskazał na okrągło: oddano do sieci 6 kWh a pobrane 9.5 kWh. Byłam w domu i śledziłam, bateria nie była ani przez chwilę pełna więc do sieci nie mogłam oddawać, do domu energia była pobierana bezpośrednio z baterii, ale wiadomo, jak włączyłam np piekarnik to dodatkowo z baterii i ewentualnie z sieci. Koniec końców w ciągu doby ( poza energią bezpośrednio z paneli)z sieci pobrałam 3.5kWh a z baterii ok 6kWh, to dlaczego licznik zewnętrzny zliczył 6 oddano i 9.5 pobrano? Jeżeli chodzi o licznik to tak, mamy zamontowany licznikDTS666-H, kompatybilny z Huawei. Nie martwiłabym się tym oddawanie do sieci i ponownym pobieranie tego samego gdyby nie różnica w cenie oddanej i pobranej energii. Ja pewno musi być coś źle, bo nie po to są baterie, żeby szło przez licznik zewnętrzny, tylko CO? Instalacja jest 3fazowa. Zaczęłam się przyglądać instalacji ponieważ po zainstalowaniu fotowoltaiki pobór energii wzrósł prawie dwukrotnie, przy takich samych urządzeniach w domu.

Dodano po 5 [minuty]:

Xantix wrote:
    No zasadniczo nie powinno tak być. Jest założony licznik dwukierunkowy, który mierzy energię wychodzącą z przyłacza jak i przez nie pobieraną. Ale energia nie może być jednocześnie wypychana do sieci i z niej pobierana. Albo płynie w jednym kierunku, albo w drugim. Jeśli inwerter ma baterię i z niej pobiera energię do zasilenia autokonsumpcji w domu to zrównuje on swoje napięcie z aktualnym napięciem w sieci, przez co cała moc generowana przez falownik zostaje pochłonięta w domowej instalacji i nie wypływa poza licznik. Jeśli moc falownika pokrywa 100% aktualnego zapotrzebowania to z sieci nie powinna być pobierana energia i licznik się "zatrzyma".
    Tak więc jeśli instalacja słoneczna pracuje z baterii tylko na potrzeby własne domu to licznik nie ma prawa zliczyć tego jako energii oddanej do sieci bo ta energia nie powinna nawet przez licznik przepłynąć. Licznik prądu służy do rozliczeń z dostawcą prądu więc powinien tylko mierzyć relację energii pobranej i oddanej do sieci, bieżącej autokonsumpcji i energii zmagazynowanej w baterii licznik energetyki nie powinien w ogóle widzieć. Coś mi tu nie pasuje i podejrzewam, że instalator mógł coś sknocić z podłączeniem instalacji względem licznika i stąd te problemy.

Tylko co? Bo Instalator mówi, że tak na być.

Dodano po 7 [minuty]:

Czyli autorka twierdzi, że licznik podwójnie zlicza kWh wyprodukowane przez inwerter - zarówno po stronie energii oddanej jak i pobranej z sieci. A to z gruntu niemożliwe -
    Wiem, że to niby niemożliwe, a jednak pobrane do domu z sieci 3.5kWh, z akumulatora 6kWh a licznik Taurona pokazuje pobrane 9.5 oddano 6. Do sieci na pewno nie oddawałam gdyż bateria ani przez chwilę nie była pełna, ani nawet bliska pełnej. Gdzie szukać błędu?
    ROMEO1976
    Level 10  
    Pytanie .Jaki licznik model jest zainstalowany w złączu pomiarowym. Czy odczytywany z licznika jest kod Obis 180-pobór , 280-nadprodukcja oddawanie.?
    JolantaOpiola
    Level 4  
    Muszę pomału ogarnąć.... chodzi o licznik Taurona czy licznik wewnętrzny DTS666H? Ja nie jestem elektrykiem.
    Xantix
    Level 41  
    GanCegall wrote:
    A bateryjka tylko 10KW minus straty...
    a może mniejsza:
    LUNA2000 has a modular design of 5kWh, 10 kWh and 15 kWh

I ponieważ bateria jest za mała to licznik wskazuje, że energia jest oddawana do sieci? To chyba ty nie rozumiesz o czym piszesz.

JolantaOpiola wrote:
    Koniec końców w ciągu doby ( poza energią bezpośrednio z paneli)z sieci pobrałam 3.5kWh a z baterii ok 6kWh, to dlaczego licznik zewnętrzny zliczył 6 oddano i 9.5 pobrano?

Wychodzi na to, jakby licznik zakładu energetycznego zliczał twoją autokonsumpcję i klasyfikował ją jako pobór energii z sieci. Ale żeby tak było to ustrój pomiarowy licznika zakładu energetycznego musiałby być wpięty między instalację domową a inwerter. Innej możliwości nie widzę.
    ROMEO1976
    Level 10  
    Chodzi mi o licznik pomiarowy tauronu. Tu przede wszystkim należy odczytać prawidłowo kod OBIS

Dodano po 3 [minuty]:

Czy dane pomiarowe zostały odczytane z licznika tauronu ? .Bilans się powinien zgadzać .
    JolantaOpiola
    Level 4  
    JolantaOpiola wrote:
    Koniec końców w ciągu doby ( poza energią bezpośrednio z paneli)z sieci pobrałam 3.5kWh a z baterii ok 6kWh, to dlaczego licznik zewnętrzny zliczył 6 oddano i 9.5 pobrano?

Wychodzi na to, jakby licznik zakładu energetycznego zliczał twoją autokonsumpcję i klasyfikował ją jako pobór energii z sieci. Ale żeby tak było to ustrój pomiarowy licznika zakładu energetycznego musiałby być wpięty między instalację domową a inwerter. Innej możliwości nie widzę.[/quote]

Ale czy to jest fizycznie możliwe? I licznik Taurona nie liczy prądu zużywanego bezpośrednio z paneli, tylko z baterii. Co biorę z baterii idzie przez licznik Taurona.
    ROMEO1976
    Level 10  
    Za pomocą odpowiedniego oproogramowania i głowicy optycznej można odczytać z licznika tauronu profil mocy oraz rejestry zdarzeń i przeanalizować całą sytuację wykluczając cały problem zaistniałej sytuacji.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    ROMEO1976 wrote:
    Chodzi mi o licznik pomiarowy tauronu. Tu przede wszystkim należy odczytać prawidłowo kod OBIS

Dodano po 3 [minuty]:

Czy dane pomiarowe zostały odczytane z licznika tauronu ? .Bilans się powinien zgadzać .

Odczytanie z licznika Tauron oraz z aplikacji Mój tauron, to się pokrywa, Ale nie zgadza się z rzeczywistością.

Dodano po 7 [godziny] 39 [minuty]:

JolantaOpiola wrote:
    ROMEO1976 wrote:

Dodano po 3 [minuty]:

Odczytanie z licznika Tauron oraz z aplikacji Mój tauron, to się pokrywa, Ale nie zgadza się z rzeczywistością.

Odczytanie kod OBIS 1.8 pobrane z sieci, 2.8 oddane do sieci. Z aplikacji Mój tauron jest do porównania lepiej, gdyż mam rozbicie godzinowe i mogę porównać z aplikacją Huawei. Sprawdzałam to wielokrotnie i jestem pewna, licznik Taurona pokazuje jako pobrany prąd, to co biorę do domu bezpośrednio z baterii, i jednocześnie rejestruje to jako oddany do sieci.
    adse
    Level 23  
    Czy te niedokładności nie mogą wynikać z bilansowania międzyfazowego którego licznik nie zlicza ani nie pokazuje? Np. pobór na jednej fazie 4kW, a oddawanie na dwóch fazach po 2,5kW każda. Trzeba by pewnie uwzględnić produkcję na każdej fazie i ewentualnie wydajność magazynu - bo to, że nie jest pełny nie oznacza automatycznie, że wciągnie każdy prąd na każdej fazie jaki mu fotowoltaika dostarczy.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    Spróbuję jeszcze raz opisać. Mam panele, baterię, back up, czy jakoś tak( czyli do pracy instalacji, gdy nie ma prądu z sieci) oraz licznikDS666-H i wszystko działa. Priorytety są oczywiście takie:z paneli do domu, nie ma poboru- to do baterii, bateria pełna- to do sieci.

Problem dotyczy prądu z baterii...
    Widać to najlepiej w dni, kiedy bateria nie napełnia się w całości, cały prąd z baterii idzie do domu na autokonsumpcję czyli nie powinno być oddania prądu do sieci...
    A jednak licznik Taurona rejestruje że oddano do sieci i jest to równe energii jaką pobrano do domu z baterii na autokonsumpcję.
    Przykład:
    dzień1:
    Aplikacja Huawei: pobrano z sieci 3.5 kWh, z baterii 6 kWh.
    Licznik Taurona pobrano z sieci 9.5 oddano do sieci 6( skąd to 6?)
    dzień2:
    A.Huawei: pobrano z sieci 1, z baterii 3.
    Licznik Taurona pobrano 4 oddano 3.
    Dla mnie jest to nielogiczne, ale sprawdzano przez kilka kolejnych dni.
    CO JEST, ŹLE? bo musi być źle, przecież bateria jest po to aby Tauron nie liczył prądu. Gdzie szukać błędu?
    kosmos99
    Level 38  
    Wygląda na to, że bateria rozładowuje się do sieci, a potem z niej jest ładowana. Wtedy ten bilans się zgodzi. Aplikacja pewnie nie uwzględnia energii wysłanej do baterii z sieci.
    JolantaOpiola wrote:
    Aplikacja Huawei: pobrano z sieci 3.5 kWh, z baterii 6 kWh.
    Licznik Taurona pobrano z sieci 9.5 oddano do sieci 6( skąd to 6?)

Rozładowanie do sieci z baterii 6kWh, czyli pobór z baterii 6 i oddanie na licznik Taurona też 6kWh.
    Później falownik naładował z sieci baterię czyli 6kWh (nie uwzględnione w aplikacji) + 3,5kWh pobrane z sieci uwzględnione w aplikacji 3,5+6 = 9,5kWh. Czyli się zgadza. Drugi przykład analogicznie.

Dodano po 54 [sekundy]:

Trzeba by ustawić w falowniku jeśli jest taka możliwość blokadę wysyłania energii z baterii do sieci.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    Rozładowanie do sieci z baterii 6kWh, czyli pobór z baterii 6 i oddanie na licznik Taurona też 6kWh.
    Później falownik naładował z sieci baterię czyli 6kWh (nie uwzględnione w aplikacji) + 3,5kWh pobrane z sieci uwzględnione w aplikacji 3,5+6 = 9,5kWh. Czyli się zgadza. Drugi przykład analogicznie.

Dodano po 54 [sekundy]:

Trzeba by ustawić w falowniku jeśli jest taka możliwość blokadę wysyłania energii z baterii do sieci.

Przykłady, które podałam obserwowałam na bieżąco w aplikacji Huawei i tam pokazywało rozładowywanie akumulatora do domu, nie było ścieżki do sieci. Dodatkowo Instalator podobno zablokował możliwość ładowania bateri z sieci, bo taki problem był na początku.

Jeżeli prześledzę godzinne raporty Taurona to dopuki jest prąd w akumulatorze to oddanie do sieci równa się w przybliżeniu poborowi do domu z sieci np. Od 11 do 12: pobór z sieci do domu 0,80kWh i oddano do sieci 0,78, itd do momentu rozładowania akumulatora i wtedy od 1 w nocy jest tylko pobór z sieci. Piszę tu o dniach gdy panele produkują za mało energii by oddawać nadmiar do sieci, ponieważ w tedy obraz nie jest zamazany i tak się zorientowaliśmy, że coś jest nie tak.
    Idea baterii jest taka, że wykorzystuję energię bez udziału Taurona, a tu nie działa, tylko czemu???
    kosmos99
    Level 38  
    Wygląda na problem z licznikiem wewnętrznym, tzn źle skonfigurowany lub podłączony (zamienione wejście z wyjściem), jeśli wersja z przekładnikami to nieprawidłowo podłączone przekładniki, ewentualnie włączony do instalacji nie w tym miejscu.

Bo licznik Taurona ewidentnie wskazuje to co opisałem.
    A aplikacja z czytuje ze swojego licznika, który jeśli jest źle podłączony/skonfigurowany podaje do falownika błędne dane.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    Wygląda na problem z licznikiem, tzn źle skonfigurowany lub podłączony (zamienione wejście z wyjściem), ewentualnie włączony do instalacji nie w tym miejscu.

Tylko jak to sprawdzić?, Instalator mówi, że wszystko jest ok.
    Odnosząc się jeszcze do wcześniejszej wypowiedzi, też pomyślałam aby zablokować rozładowanie baterii do sieci, tylko problem, że aplikacja Huawei wcale nie widzi rozładowania do sieci, ona pokazuje że to idzie na dom.
    kosmos99
    Level 38  
    JolantaOpiola wrote:
    że aplikacja Huawei wcale nie widzi rozładowania do sieci,

Bo licznik wysyła nieprawidłowe dane.
    JolantaOpiola wrote:
    Tylko jak to sprawdzić?

To raczej zadanie dla elektryka/instalatora.

Dodano po 7 [minuty]:

Ewentualnie wyłącz falownik i włącz jakieś obciążenie np piekarnik, zobacz czy wtedy licznik wewnętrzny pokazuje export czy import.
    JolantaOpiola
    Level 4  
    kosmos99 wrote:
    JolantaOpiola wrote:
    że aplikacja Huawei wcale nie widzi rozładowania do sieci,

Bo licznik wysyła nieprawidłowe dane.
    JolantaOpiola wrote:
    Tylko jak to sprawdzić?

To raczej zadanie dla elektryka/instalatora.

Dodano po 7 [minuty]:

Ewentualnie wyłącz falownik i włącz jakieś obciążenie np piekarnik, zobacz czy wtedy licznik wewnętrzny pokazuje export czy import.

Przyjadą do domu będę dalej rozgryźć, i analizować dane. Jestem wdzięczna za każdą sugestię, może w końcu coś wymyślimy, bo sytuacja jest wręcz nielogiczne i niestety kosztowna z mojego punktu widzenia.
    Bateria w tej chwili nie spełni swojego zadania.
    kosmos99
    Level 38  
    Proponuję zacząć od tego testu z wyłączeniem falownika i baterii oraz załączeniu obciążenia i sprawdzeniu na liczniku, w którą stronę przepływa energia.
    msr99
    Level 18  
    sprawdź jeszcze czy licznik jest poprawnie dopięty tzn fazy są identycznie jak na falowniku, bo wtedy może system głupiec.