hamradio123 wrote: Czy to prawda, że na DMR-rze można przez przemienniki internetowe robić łączności na cały świat i czy na używanie DMR-a potrzeba coś jeszcze oprócz pozwolenia radiowego?
Prawda. Pod warunkiem, że w zasięgu jest przemiennik z wyjściem na świat.
Jak już drążysz temat to obecnie bardzo polecam Retevis RT3S z ali plus flash oprogramowaniem GD77. Przez rok używałem go z oryginalnym oprogramowaniem czym mnie zniechęcił i sprzedałem go. Jak pojawił się soft alternatywny zakupiłem go ponownie (podrożały o 100% przez 2 lata). Od weekendu odkrywam oprogramowanie OPEN GD77 i jest RE WE LA CJA.
Dodatkowo taki Retevis działa na "zwykłym" FM więc mając w zasięgu przemienniki masz tak na prawdę zasięg po kilka - kilkaset kilometrów.
Mało tego - po instalacji otwartego sofu GD77 masz w retevisie moduł satelitarny, który śledzi ci satelity amatorskie. Podczas ich przelotu sam przestraja nadajnik i odbiornik niwelując efekt Dopplera. No i robisz krótkie łączności po Europie z przez satelity amatorskie i Międzynarodową Stację kosmiczną.
Dziś, aby nie zdać egzaminu trzeba mieć znajomości albo mieć IQ poniżej 70... więc jeśli Ciebie ciągnie w różne zabawy radiowe to jak zrobisz licencję to świat otwiera się na całego.
Oczywiście AT 27.555 też wciąż ma się dobrze i cały świat tam piraci. Co do kultury itp - to już nie ma praktycznie różnicy między pasmami krótkofalarskimi a AT 27.555.
Za to emisje cyfrowe typu DMR redukują ilość troli do minimum (nie dostaniesz się do sieci bez rejestracji po przesłaniu skanu pozwolenia radiowego) i każde trolowoanie od razu może być zblokowane.
Wejdź na
https://przemienniki.net/mapa i sprawdź jakie masz przemienniki w promieniu 20 - 50km. W zależności od ich usytuowania będziesz mógł z nich korzystać.
Polecam też na początek kupić RTL.SDRv3 do kompa i posłuchać co dookoła się dzieje - włącznie z DMR, D-STAR, Fusion dzięki dodatkowemu programowi DSD +oraz pasma na krótkich włącznie z CB radio i AT 27.555 (oczywiście trzeba pokombinować z antenami).
Jeśli chcesz posłuchać co się dzieje na pasmach KF to masz tu odbiornik online:
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
A co do CRT6900 - nie miałem, kiedyś się przymierzałem aby kupić do mobila - używki chodziły po po 500 - 600PLN. Ale trafiłem kilka nieciekawych opinii. Jest kilka filmów w sieci - np:
Ponoć o wiele lepszy CRE 8900 (poprawna budowa wewnętrzna).
Finalnie kupiłem SS9900 v4 - i dopiero to ma potężną możliwość konfiguracji włącznie ze shiftem przemiennikowym na paśmie 10m. W CRT6900 ktoś pisał, że też można sobie shift zaprogramować - ale pewnie nigdy tego nie robił bo dziś niewiele przemienników aktywuje się tylko nośną - tak było 20 - 30 lat temu. Dziś jest potrzebny CTCSS - który oczywiście jest w SS9900 v4 / AT 6666. Dodatkowo można wręcz sobie skomponować BIPA (chyba z 5 pamięci bipów - używanych przez wielbicieli CB radio).
Co do pasm krótkofalarskich to raczej wszystkie CB radia z tym zakresem dziwnie się tam używa (poza Presidentem Licnolnem I) bo cały czas jest stosowany podział na bandy i 40stki. Z tym, że SS9900 można sobie jakby każdy kanał zaprogramować jak się chce - lub - jak ja to robię - przestrajać VFO w obrębie tylko 1 kanału.
Przykład łączności z 80cm anteny z Holandią:
Ale jak zrobisz licencję to za podobną sumę możesz kupić takie mikro cudo - XIEGU G1M i z zawrotną mocą 5W a też fajne łączności się robi (mój rekord to na razie Katar - aktywacja jakiegoś stadionu):
To też odbiera CB - ale nie nadaje:
Reasumując:
Na szybko - 27.555AT nie jest złe - w 2025r będzie szczyt propagacji
Jak zrobisz licencję to sposobów na łączności i pasm jest OGROM a chiński sprzęt pozwala zacząć zabawę za niewielką kasę.