Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CRT 6900 czy President Jackson?

13 Jan 2023 22:04 663 36
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    freebsd
    Level 41  
    blank123 wrote:
    President Jackson 1 (5 band, bez ASC)
    Wspaniałe radio! Ja bym kupił Jacksona, kolejnego... :-)
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    Jap
    Level 29  
    Powiem tak - "starzy" CBriadiowcy będą się cały czas podniecać Jacksonami i Alanami 87 czy Lincolnami jako KULTOWYMI.. bo to im młode lata przypomina. Ale weź pod uwagę, że te sprzęty mają po kilkadziesiąt lat i większość wymaga wymiany choćby elektrolitów. W latach 90tych modne było wśród domorosłych fachowców "tuningowanie" kręcąc na oślep czym popadnie. Więc często takie sprzęty to wraki.
    Wśród obecnej wszechobecnej tandety można znaleźć fajne sprzęty - przykładem niech bedzie CTR 9900 / AT 6666. Ja posiadam Lincolna, Alana 87, czy Superstar FM360 i wszystkie te radia bledną przy tym chińskim sprzęcie. Ma bdb wewnętrzną budowę, moduły są ekranowane, moc nadajnika do 60W.
    Niestety 6900 nie ma zbyt dobrych opinii i Jackson powinien go połknąć bez najmniejszego problemu. Mi się wydaje, że "Francuzi" kupują te radia od różnych chińczyków z nadrukowanym swoim logo.
    Jeśli tego Jacksona masz w bdb stanie - to bierz go i będziesz pan zadowolony. Jeśli chcesz coś z pasmem 10m to President Lincoln I już po ok 700 PLN można też kupić - fajne stare radio. Ale ja w tej cenie kupiłem CRT9900 i na prawdę jest to sprzęt godny polecenia za te pieniądze.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    freebsd
    Level 41  
    hamradio123 wrote:
    bardzo dokładny CLARIFIER...
    Dokładny? W moim był taki z "przeskokami", a nie płynny.
    robson42
    Level 19  
    Przede wszystkimw CRT6900 i temu podobnych, można sobie zaprogramować częstotliwosci jak się podoba i najlepsze z tego wszystkiego, że można sobie zaprogramować nadawanie ze splitem i sobie nadawać na 29MHz FM na przemiennikach, oczywiście gdy ma się do tego uprawnienia.Te radio bije na głowę stare Jacksony i pustynne Lolki .
    User removed account
    Level 1  
    freebsd
    Level 41  
    I te przemienniki to jak trzeba ustawiać? Programować, prawda? I nie ustawimy kilku?
    Programujemy "kabelkiem", a kabelek to jak podłączmy? Musimy otworzyć obudowę?
    Jak są zapamiętywane np. ustawienia filtrów? Globalnie czy per każdy kanał?
    Gdy zmieniamy 10m/CB i CB/10m to co się dzieje z ustawieniami?
    Te radio ma dopuszczenie do użycia w PL? Razem z tymi plus i minus 3,5 MHz sygnałami po mikserze?
    Filtry w są bardzo szerokie, czy tylko szerokie?

@hamradio123 Znajdź klub i/lub doświadczonych radioamatorów, porozmawiaj i zobacz na czym pracują.

Saxonwaw: https://youtu.be/ohzpcvZFZlM
    User removed account
    Level 1  
    Jap
    Level 29  
    hamradio123 wrote:
    Czy to prawda, że na DMR-rze można przez przemienniki internetowe robić łączności na cały świat i czy na używanie DMR-a potrzeba coś jeszcze oprócz pozwolenia radiowego?

Prawda. Pod warunkiem, że w zasięgu jest przemiennik z wyjściem na świat.
    Jak już drążysz temat to obecnie bardzo polecam Retevis RT3S z ali plus flash oprogramowaniem GD77. Przez rok używałem go z oryginalnym oprogramowaniem czym mnie zniechęcił i sprzedałem go. Jak pojawił się soft alternatywny zakupiłem go ponownie (podrożały o 100% przez 2 lata). Od weekendu odkrywam oprogramowanie OPEN GD77 i jest RE WE LA CJA.

Dodatkowo taki Retevis działa na "zwykłym" FM więc mając w zasięgu przemienniki masz tak na prawdę zasięg po kilka - kilkaset kilometrów.

Mało tego - po instalacji otwartego sofu GD77 masz w retevisie moduł satelitarny, który śledzi ci satelity amatorskie. Podczas ich przelotu sam przestraja nadajnik i odbiornik niwelując efekt Dopplera. No i robisz krótkie łączności po Europie z przez satelity amatorskie i Międzynarodową Stację kosmiczną.

Dziś, aby nie zdać egzaminu trzeba mieć znajomości albo mieć IQ poniżej 70... więc jeśli Ciebie ciągnie w różne zabawy radiowe to jak zrobisz licencję to świat otwiera się na całego.

Oczywiście AT 27.555 też wciąż ma się dobrze i cały świat tam piraci. Co do kultury itp - to już nie ma praktycznie różnicy między pasmami krótkofalarskimi a AT 27.555.

Za to emisje cyfrowe typu DMR redukują ilość troli do minimum (nie dostaniesz się do sieci bez rejestracji po przesłaniu skanu pozwolenia radiowego) i każde trolowoanie od razu może być zblokowane.

Wejdź na https://przemienniki.net/mapa i sprawdź jakie masz przemienniki w promieniu 20 - 50km. W zależności od ich usytuowania będziesz mógł z nich korzystać.

Polecam też na początek kupić RTL.SDRv3 do kompa i posłuchać co dookoła się dzieje - włącznie z DMR, D-STAR, Fusion dzięki dodatkowemu programowi DSD +oraz pasma na krótkich włącznie z CB radio i AT 27.555 (oczywiście trzeba pokombinować z antenami).

Jeśli chcesz posłuchać co się dzieje na pasmach KF to masz tu odbiornik online:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

A co do CRT6900 - nie miałem, kiedyś się przymierzałem aby kupić do mobila - używki chodziły po po 500 - 600PLN. Ale trafiłem kilka nieciekawych opinii. Jest kilka filmów w sieci - np:

Ponoć o wiele lepszy CRE 8900 (poprawna budowa wewnętrzna).
    Finalnie kupiłem SS9900 v4 - i dopiero to ma potężną możliwość konfiguracji włącznie ze shiftem przemiennikowym na paśmie 10m. W CRT6900 ktoś pisał, że też można sobie shift zaprogramować - ale pewnie nigdy tego nie robił bo dziś niewiele przemienników aktywuje się tylko nośną - tak było 20 - 30 lat temu. Dziś jest potrzebny CTCSS - który oczywiście jest w SS9900 v4 / AT 6666. Dodatkowo można wręcz sobie skomponować BIPA (chyba z 5 pamięci bipów - używanych przez wielbicieli CB radio).

Co do pasm krótkofalarskich to raczej wszystkie CB radia z tym zakresem dziwnie się tam używa (poza Presidentem Licnolnem I) bo cały czas jest stosowany podział na bandy i 40stki. Z tym, że SS9900 można sobie jakby każdy kanał zaprogramować jak się chce - lub - jak ja to robię - przestrajać VFO w obrębie tylko 1 kanału.

Przykład łączności z 80cm anteny z Holandią:

Ale jak zrobisz licencję to za podobną sumę możesz kupić takie mikro cudo - XIEGU G1M i z zawrotną mocą 5W a też fajne łączności się robi (mój rekord to na razie Katar - aktywacja jakiegoś stadionu):

To też odbiera CB - ale nie nadaje:

Reasumując:

Na szybko - 27.555AT nie jest złe - w 2025r będzie szczyt propagacji

Jak zrobisz licencję to sposobów na łączności i pasm jest OGROM a chiński sprzęt pozwala zacząć zabawę za niewielką kasę.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jackson ma niezaprzeczalną przewagę nad proponowanymi w tym wątku.
    Obsługuje się go bez patrzenia co ma niebagatelne znaczenie podczas jazdy.

9900 pogadasz trochę i placki można na nim smażyć.
    6900 to szumiący syf.
    Jap wrote:
    Przykład łączności z 80cm anteny z Holandią
    To akurat tylko dowodzi jak bardzo były podniesione warunki propagacyjne a nie jak pracuje antena czy radio.
    Michał
    freebsd
    Level 41  
    Jap wrote:
    XIEGU G1M
    Serio to polecasz?
    Jap
    Level 29  
    Po wymianie mikrofonu - mega świetny sprzęt przenośny QRP. Odbiornik bardzo czuły (mam porównanie z Icom IC7300, Yaesu FT991 i FT857). Oczywiście G60 jest dużo bardziej zaawansowany ale G1M kosztował 800PLN ma ali i w tej cenie jest rewelacyjny...

Tu kilka testów i opis tego urządzenia. Jak widać wymiana mic daje spektakularne efekty.

Dodano po 8 [minuty]:

SP5IT wrote:
    Jackson ma niezaprzeczalną przewagę nad proponowanymi w tym wątku.
    Obsługuje się go bez patrzenia co ma niebagatelne znaczenie podczas jazdy.

No właśnie jest całkiem na odwrót. Wożąc w aucie Lincolna I czy Supertstar 360FM to samobójstwo podczas przechodzenia z np 19AM na 27.555ATUSB. w ss 9900 jest 6 pamieci... Dotknięcie mikrofonu lub gałki przełączamy się pomiędzy zaprogramowanymi komórkami. A jak chcemy się przestroić - wciskamy na danym kanale gałkę i stroimy co 10kHz - Rewelacja! Ale autor z tego co pisze nie do auta takie radio potrzebuje.

A co do długich pogawędek i grzania się ss9900- przekręcamy gałkę mocy z 60W na jacksonowe 20W i można żuć szmaty lub instalujemy wentyalorek. Ilość zabezpieczeń i konfiguracji SS9900 jest nieporównywalna z innymi znanymi mi CB radio (ale podkreślam, że bazuję tylko na własnych doświadczeniach na kilkudziesięciu CB radio / transciverów jakie miałem/mam więc może istnieje coś o ciekawszych parametrach w stosunku do ceny).
    freebsd
    Level 41  
    Jap wrote:
    Odbiornik bardzo czuły (mam porównanie z Icom IC7300, Yaesu FT991 i FT857).
    Wiesz, że w chińskim sprzęcie duża czułość oznacza brak selektywności?
    Jap
    Level 29  
    Czy ty kiedykolwiek miałeś tego Xiegu czy wyczytałeś coś w Internecie ? Czy od Xiegu G1M za 800 PLN (obecnie już chyba ponad 1000) oczekujesz paramertów IC 7300 za 8200PLN? Ale zrobie Ci film porównawczy bo czuję, że twoje spotkanie z Xiegu było tylko na YT.

Co do przestrajania SS9900 - aby obalić mity w przestrajanu 4 najważniejszych kanałów na CB robi się to tak bez odrywania wzroku od drogi:

Czyli w trybie VFO mamy 27.180AM kanał 19, z ASQ ( działa w tym radiu bosko!!! I ma jeszcze regulację!), 27.555USB AT, polonijny 26.425USB, wywoławczy EU 27.315FM i mam wrzucony przemiennik krótkofalarski na 29.620FM - ale tylko do nasłuchu bo oczywiście SWR przy ant CB jest tu kosmiczny.

Dodatkowo można załączyć ciągłe skanowanie tych kanałów. W każdej pamięci zapisuje się poza f, modulacja także beep, echo, i filtr Hcut.. chyba lepiej już tego nie można wymyślić w takim budżetowym CB radio.
    freebsd
    Level 41  
    Jap wrote:
    Czy ty kiedykolwiek miałeś tego Xiegu czy wyczytałeś coś w Internecie ? Czy od Xiegu G1M za 800 PLN (obecnie już chyba ponad 1000) oczekujesz paramertów IC 7300 za 8200PLN? Ale zrobie Ci film porównawczy bo czuję, że twoje spotkanie z Xiegu było tylko na YT.
    Nie miałem i nie będę mieć :-) Szkoda pieniędzy.
    Jap
    Level 29  
    Żyj dalej w błogiej nieświadomości tylko forumowiczom kitu nie wciskaj.

Coś zatłoczonego na szybko...

Gdzie ten brak selektywności? IC7300 wyłączone wszystkie filtry DSP, w Xiegu ich nie ma.

freebsd
    Level 41  
    Jap wrote:
    Żyj dalej w błogiej nieświadomości tylko forumowiczom kitu nie wciskaj.
    Ja jednak proszę, byś zachowywał sie grzecznie.
    To są podstawy wiedzy radioamatora. Radio jest albo czułe, albo selektywne. Wypowiadasz się tak autorytatywnie, a tego nie wiesz? Mocno polecam udział w jakimś klubie i pracę z doświadczonymi krótkofalowcami.

Dla mnie wystarczy twoja informacja, że po zmianie mikrofonu... Wybacz, ale to nie ten poziom dyskusji, który mnie interesuje.
    Proponowane przez ciebie chińskie radio... kolejne... myślisz, że różni się od innych chińskich wytworów radiowych? Uważasz, że nikt takich w ręku nie miał? Nie używał? Zazwyczaj są rewelacyjnie czułe. Uważasz, że to jest najważniejsze kryterium dla krótkofalowca w doborze radia?

Używaj sobie jakiego tylko radia chcesz, przecież ja ciebie nie namawiam do zmiany. To ty jesteś nachalny w propozycjach, a to nie jest nawet twój wątek.
    Jap
    Level 29  
    Ja apeluję o nie zabieranie głosu jak nie masz zielonego pojęcia w temacie. Chłopak szuka czegoś na początek za 500- 600 PLN więc dostaje ode mnie SPRAWDZONE typy sprzętu CB, HF, czy DMR (bo sam jeszcze nie jest zdecydowany), a nie wypisywanie jakiś bzdur typu "szkoda kasy". Nie słuchałeś, nie miałeś, możesz porównać co najwyżej z Jacksonem - więc nie wprowadzaj niedoświadczonych kolegów w błąd.

Pierdoły piszesz i tyle bo nie masz zielonego pojęcia o technice SDR i potężnych możliwościach kształtowania charakterystyk filtórw, audio itp. Technika - nawet ta chińska poszła daleko do przodu.

Jeśli film i słowo użytkownika ci nie wystarczy to co Cie może przekonać? Wiara? Łatwiej i taniej jest wciskać KIT - nie mając do czynienia z danym urządzeniem.

Szkoda kasy... tak, to jest mega poziom.

Nawiązując do przysłowia o byku, koniu i innych - kończę tą dyskusję..

Moderated By gulson:

Post był raportowany. Nieważne, czy masz rację, prośba o odnoszenie się z szacunkiem do użytkowników.

User removed account
    Level 1  
    SP5IT
    Wystarczy aplikacja na telefon z androidem. Radio nie potrzebne.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    SP5IT
    Dlaczego miałoby się nie dać?
    W apce wpisujesz swój DMRid, BMpass i wychodzisz w świat.
    User removed account
    Level 1  
    Jap
    Level 29  
    hamradio123 wrote:
    Mam pytanie do DMR-u.
    Czy żeby robić łączności na cały świat poprzez przemienniki DMR potrzeba jakiejś anteny zewnętrznej czy wystarczy radio podłączone do PC?

1. sprawdzasz czy jesteś w zasiegu przemiennika DMR (link podałem Ci wcześniej). Jeśli tak nadajesz do niego z radia - on jest połączony Internetem z innymi przemiennikami lub grupami (ty decydujesz z jakimi z poziomu radia).Więc jest to taka trochę oszukana łączność bo idzie po drutach. Łączysz się z każdym krajem / miejscem na świecie gdzie jest Internet.

Jeśli nie masz przemiennika w okolicy to:

2. Dokupujesz HotSpota - to jest taki malutki domowy / przenośny przemiennik podłączony do Internetu via LAN albo GSM. Łączysz się z nim podobnie jak w punkcie 1.

3. Najtańszy sposób podał Ci SP5IT - większość ludzi traktuje to jako backup - bo krótkofalarstwo bez radia to trochę dziwne się wydaje - ale oczywiście jak masz pozwolenie radiowe to możesz się wbić do sieci DMR / D-STAR / FUSION ze smartfona / pcta.

Koszty:
    opcja 1 - Retevis RT3S lub TYT MD-UV380 za ali - 550PLN plus od razu wgrać OPEN GD77 (dostępny za darmo).
    UWAGA na Baofeng DR1801 - pomimo, że wygląda jak DM1801 to nie da się do niego wgrać rewelacyjnego OPEN GD77

opcja 2 - Retevis RT3S za ali - 550PLN plus Hot Spot - 0k 600 - 700PLN

opcja 3 - chyba już masz PCta / lub coś z androidem = 0PLN

Jeśli interesuje Ciebie ta forma łączności masz jeszcze do dyspozycji systemy analogowe - ECHOLINK (łączysz się podobnie jak w DMR z innymi przemiennikami / grupami) a w Polsce mamy jeszcze dodatkowo FM-LINK - połączone na stałe przemienniki FM terenie całego kraju. Nie ma możliwości podłączyć się do nich z PCta czy np DMR i Echolinka. Jest to osobna, zamknięta sieć.

Do ECHOLINK wystarczy Baofeng za 200PLN i / lub jest też dostępny soft na PC / Androida.

Antena o której piszesz zależy od twojej lokalizacji od najbliższego przemiennika / hot spotu. Może wystarczyć ta gumowa z radia (ja tak używam DMR do przemiennika oddalonego o 20km - ale już inny przemiennik oddalony o 50km tylko słyszę - on mnie nie odbiera). Jeśli będzie problem z anteną "gumową" stawiasz coś na dachu - typu Diamond X300 czy też antenę własnoręcznie wykonaną . Temat anten = temat rzeka.

Najpierw musisz się zdecydować czego dusza pragnie - CB, HF, VHF/UHF, cyfra /analog.