Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

geometria obrazu (moze jakis elektrolit)

mosfet 08 Apr 2003 17:31 1801 10
    mosfet
    Level 25  
    Telwizor, model chyba nie istotny.. po pewnym czasie pracy wariuje. Raz na kilkadziesiat minut obraz zweza sie (dwa pionowe pasy po bokach) efekt trwa bardzo krotko (mniej niz seunde) potem wraca do normy a za jakis czas znowu. Efekt "aktywuje sie" po dlugim urzywaniu TV (kilka godzin). Jelsi sie urzywa krocej, usterka nie wystepuje. Prosze o jakies ogole wskazowki.
    krybax
    Level 13  
    witam !

może jednak podaj model,są usterki charakterystyczne dla konkretnych modeli,będę zgadywał-to nie jest Grundig chassis CUC6310 ?

pozdrawiam
    mosfet
    Level 25  
    Nie wiem jaka magia przez Ciebie przemawia, ale wlasnie jest to TEN GRUDNIG!!!!!!!!!!!!!!
    mosfet
    Level 25  
    a moge prosic o podpowiedz, gdzie ich szukac (w okolicy czego..)
    zdzich42
    Level 41  
    W TV Grunding zimne luty bywaja wszędzie. Poprostu fala cyny nie lutuje zbyt dokładnie i powinni juz w produkcji pewne stale powtarzajce się zimne luty eliminowac przez ręczne poprawki. Najczęstsze miejsca; wtyk cewek, scalak generatora, trafa (przetwornica i linia), wielowatowe rezystory, scalak pionu i fonia, stabilizatory. W Twoim przypadku opukiwanie płyty pomoże w diagnozie, a wskazane wyżej miejsca nie zawadzi przelutowac zawczasu.
    krybax
    Level 13  
    Witam !
    Skoro udało mi się zgadnąć to pójdźmy dalej. W CUC6310 oprócz oczywiście zimnych lutów proponuję wymienić C567 -360nF/250V,często zdarza się przy nim przerwa albo traci pojemność-a wtedy pali się R569-4,7 Ohm(jeżeli jest uszkodzony nie wolno wkładać o wiekszej mocy,musi być z zabezpieczeniem-bo może się później spalić L569),sprawdź również czy nie masz przerwy przy C574
    pozdrawiam
    mosfet
    Level 25  
    ...a ja i tak spalilbym Cie na stosie za czary :D

zrobilem jak napisales i wszystko OK.

Dzieki :)
    stan38
    Level 14  
    mosfet wrote:
    Telwizor, model chyba nie istotny.. po pewnym czasie pracy wariuje. Raz na kilkadziesiat minut obraz zweza sie (dwa pionowe pasy po bokach) efekt trwa bardzo krotko (mniej niz seunde) potem wraca do normy a za jakis czas znowu. Efekt "aktywuje sie" po dlugim urzywaniu TV (kilka godzin). Jelsi sie urzywa krocej, usterka nie wystepuje. Prosze o jakies ogole wskazowki.

Jęśli przy tym są powroty i jasny obraz w jakimś kolorze to jest kineskop.
    Zwiera w nim żarzenie do katody.Dla pełni wiedzy żarzenie jest wewnątrz katody.Pozdrawiam
    mosfet
    Level 25  
    nie, powrotu nie widac. Mam z nim teraz inny problem :)

nie wiem co mu odbilo, 10 lat niezawodniej pracy i pyk...

ale do rzeczy. Po jakims czasie pracy pojawia sie na dole cienbiutki pasek (nie typowy pasek, tylko poprostu jasniejszy obraz... pasek cienki, moze 3 linie w porywach). Oprocz tego obraz 'trzesie sie' w gore i w dol z czestoscia okolo 2-3Hz. Oscylacje nie sa duze, okolo 2 lini, moze wiecej. Uklad "odbioru" chyba dory, bo komunikaty OSD tez sie 'trzesa' a pozatym jak nagralem wygnal z wyjscia SCART na magnetowid i odtworzylem u kumpla, to bylo oki, wiec chyba tor radiowy co zamienia w.cz. na composite video jest OK..moze znuwy jakies elektrolity?