Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Doradztwo: Wybór zmywarki 60 cm do zabudowy - Electrolux EEM69310L czy Bosch SMV4EVX14E?

ghost202 15 Jan 2023 18:02 510 5
    ghost202
    Level 9  
    Cześć.

Doradźcie proszę jaką zmywarkę 60 cm do zabudowy warto wybrać? Przez 10 lat użytkowałem zmywarkę BOSH. Muszę kupić coś nowego bo pozostawia smugi na naczyniach i już nie wiem jak się tego pozbyć. Testowałem wyłączenie soli i płynu nabłyszczającego i bez zmian. Może przestało już regenerować żywicę jono-wymienną. Nie wiem.

Co teraz warto kupić w kwocie 2000-2500 zł?

Znalazłem dwie ciekawe opcje:
    1. ELECTROLUX EEM69310L
    2. BOSH SMV4EVX14E

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat powyższych ?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Jakubserwis
    Level 26  
    Bosch-
    1 Wycieki z dolnej misy- ( do ogarnięcia bez użycia części)
    2 po kilku latach problemy z grzałką lub pompą myjącą ( koszt na dzień dzisiejszy= 220zł za nową pompogrzałkę)
    3 zapchanie, blokada pompy spustowej.

Elektrolux-
    1 zabrudzenia układu hydrostatu
    2 wycieki z różnych miejsc
    3 lekko gorsza jakość wykonania
    Dla tych marek trzeba dodać mniej typowe usterki typu:
    -Uszkodzenia modułów
    -Uszkodzenia elektrozaworów
    Więc reasumując.....jeden pies.
    Moim zdaniem na tle Whirlpool czy Samsung, to Bosch i Elux są ok. W dzisiejszych czasach.
    ghost202
    Level 9  
    Jakubserwis wrote:
    Bosch-
    1 Wycieki z dolnej misy- ( do ogarnięcia bez użycia części)
    2 po kilku latach problemy z grzałką lub pompą myjącą ( koszt na dzień dzisiejszy= 220zł za nową pompogrzałkę)
    3 zapchanie, blokada pompy spustowej.

Elektrolux-
    1 zabrudzenia układu hydrostatu
    2 wycieki z różnych miejsc
    3 lekko gorsza jakość wykonania
    Dla tych marek trzeba dodać mniej typowe usterki typu:
    -Uszkodzenia modułów
    -Uszkodzenia elektrozaworów
    Więc reasumując.....jeden pies.
    Moim zdaniem na tle Whirlpool czy Samsung, to Bosch i Elux są ok. W dzisiejszych czasach.

Dziękuję za informację. Pewnie wybiorę BOSHA - Mój stary działał 10 lat i teraz zaczął brudzić naczynia. Nie wiem już co z nim robić. Mam uzdatniacz wody w domu i jak kupię nową zmywarkę to najlepiej czyłączyć całkiem sól ? Woda z kranu ma 2-3 stopnie niemieckie już po przejściu przez uzdatniacz.

Dosyłam zdjęcia jak to wygląda obecnie. Naczyń nie da się domyć.
    Doradztwo: Wybór zmywarki 60 cm do zabudowy - Electrolux EEM69310L czy Bosch SMV4EVX14E? Doradztwo: Wybór zmywarki 60 cm do zabudowy - Electrolux EEM69310L czy Bosch SMV4EVX14E?
  • Helpful post
    collie2
    Level 17  
    ghost202 wrote:

Pewnie wybiorę BOSHA - Mój stary działał 10 lat i teraz zaczął brudzić naczynia. Nie wiem już co z nim robić. Mam uzdatniacz wody w domu i jak kupię nową zmywarkę to najlepiej czyłączyć całkiem sól ? Woda z kranu ma 2-3 stopnie niemieckie już po przejściu przez uzdatniacz.

Przy takim stopniu twardości wody, nie należy w ogóle używać w zmywarce soli, powodującej powstawanie białego nalotu na szkle w zbyt miękkiej wodzie.
    ghost202
    Level 9  
    collie2 wrote:
    ghost202 wrote:

Pewnie wybiorę BOSHA - Mój stary działał 10 lat i teraz zaczął brudzić naczynia. Nie wiem już co z nim robić. Mam uzdatniacz wody w domu i jak kupię nową zmywarkę to najlepiej czyłączyć całkiem sól ? Woda z kranu ma 2-3 stopnie niemieckie już po przejściu przez uzdatniacz.

Przy takim stopniu twardości wody, nie należy w ogóle używać w zmywarce soli, powodującej powstawanie białego nalotu na szkle w zbyt miękkiej wodzie.

Rozumiem. Wyłączyłem całkowicie sól. Naczyń, które mają takie same uszkodzenia jak te na zdjęciu mam dużo. Nie da się ich już urotować ani niczym doczyścić ?
    collie2
    Level 17  
    Jeśli to jest tylko nalot, to spróbuj domowego sposobu: wstaw szkło na parę godzin do naczynia z wodą z dodatkiem sporej ilości octu, lub kwasku cytrynowego. Można jeszcze spróbować czyszczenia pastą do zębów na szmatce. Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodobnie nastąpiła korozja szkła, spowodowana myciem w wysokiej temperaturze z dodatkiem agresywnej chemii zawartej w tanich kostkach, a wtedy to już umarł w butach. Tak w ogóle, to szkło należy myć w zmywarce w temperaturze nie wyższej niż 30 st. ale nie wszystkie zmywarki mają taką opcję temperaturową.