Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Soundbar Denon - Jak podłączyć soundbar Denon do telewizora z dekoderem 4K Ultrabox+

pps73 15 Jan 2023 19:35 438 18
    pps73
    Level 4  
    Dzień dobry. Mam telewizor Philips 46PFL3208H/12 (który ma wejście HDMI /ARC). Mam też dekoder 4K Ultrabox+. Mam też soundbar Denon DHT-S216,
    Telewizor z dekoderem hulają od dawna. Chcę włączyć w to hulanie soundbar. Podłączyłem go kablem HDMI do wejścia HDMI do telewizora.
    I nic. Dekoder ma zasilanie, włącza się, diodki są zapalają ale nie "czyta" telewizora.
    Rozumiem, że mam jeszcze (czym? drugim kablem HDMI?) połączyć też dekoder. Ale jak? z czym?
    Dekoder ma z tyłu jedno gniazdo HDMI, Telewizor ma dwa. W jedno wpięty jest dekoder.
    GDZIE MAM WPIĄĆ soundbar???
    clubber84
    Level 33  
    Soundbar i dekoder mają złącza audio cyfrowe optyczne, to połącz je za pomocą tylko takiego kabla (odłącz soundbar od TV).
    Wtedy, nawet jak wyłączysz TV, to nadal będziesz mógł, np. słuchać muzyki z kanału muzycznego (eska, MTV, 4fun, itp.).
    pps73
    Level 4  
    No wlasnie soundbar ma ale dekoder nie ma wejścia optycznego... z tyłu jest tylko wejście HDMI, wejście USB, wejście na ethernet, wejście nas twardy dysk i tyle. nie ma NIC więcej..... Jest jeszcze Cyfrowe wyjście audio S/PDIF....To jest to wejście chyba..
    To podłączyłem kablem optycznym dekoder do soundbara i nadal nic...
    Mam teraz połączony soundbar z telewizorem kablem HDMI oraz soundbar z dekoderem kablem S/PDIF. Oraz dekoder z telewizorem drugim kablem HDMI
    clubber84
    Level 33  
    S/PDIF to właśnie złącze cyfrowe audio w dekoderze - jest to wyjście, a soundbar ma wejście - połącz je dedykowanym kablem i będzie wszystko hulać.
    pps73
    Level 4  
    Tak zrobiłem i nadal nie hula. czytaj wyżej jak połączyłem, edytowałem tamten post...
    clubber84
    Level 33  
    Odłącz TV od soundbara, przecież napisałem o tym w pierwszym poście. Soundbar połącz tylko z dekoderem. Na dekoderze w ustawieniach musisz wybrać dźwięk cyfrowy, żeby soundbar zaczął grać.
    pps73
    Level 4  
    dobra, próbuję...

Dodano po 8 [minuty]:

Przekopałem cały dekoder i nigdzie nie widzę opcji ustawienia dźwięku... wiesz może gdzioe tego szukać?>?
    clubber84
    Level 33  
    Tam, gdzie ustawiasz rozdzielczość w menu dekodera "ustawienia HD", jest funkcja opisana "dolby digital", trzeba zmienić na "tak".
    pps73
    Level 4  
    wiesz w czym rzecz? nie ma nigdzie opcji wyboru Ustawienia HD. Są tylko zwykłe ustawienia. A tam w opcji "rozdzielczość" są do wyboru tylko same trzy rozdzielczości, 720, i 1080. Nic nie ma o dźwięku...
    Wchodze w Menu dekodera (To 4K Ultrabox+) i co tam mam? Uzytkownik, Dekoder, Nagrywanie, Ulubione, Rodzielczość (opisałem wyżej co tam jest), Oszczedzanie energii, Kontrola rodzicielka.
    Niżej Informacje diagnostyczne a jeszcze niżej Instalacja.
    GDZIE jest ta opcja "Ustawienia HD"?
    pps73
    Level 4  
    W "Dekoder" znalazlem opcje Dolby Audio. Wchodząc tam jest wybór "zawsze" i opis, ze przy wyjściu optycznym dekoder zawsze przesyław dolby digital. I ta opcja jest wybrana
    Ale soundbar dalej nie gra.....

Dodano po 2 [minuty]:

clubber84 wrote:
    Czy masz ten sam model, co w załączonej instrukcji czy starszy?

wygląda, że ten sam, choć na pudełku nie ma tego numeru/pod nazwą.
    misiek1111
    Level 32  
    pps73 wrote:
    Podłączyłem go kablem HDMI do wejścia HDMI do telewizora.

SB powinien zostać podłączony jak w instrukcji obsługi:
    Soundbar Denon - Jak podłączyć soundbar Denon do telewizora z dekoderem 4K Ultrabox+

Jeśli nie odtwarza dźwięku z TV, to być może trzeba w TV uruchomić funkcję CEC. Poszukaj jej w instrukcji, albo ja zamieść tutaj.

SB będzie odtwarzał to, co aktualnie wyświetla TV.
    Dekoder podłączasz kablem HDMI do TV.
    clubber84
    Level 33  
    Kolego @misiek1111 - TV ma być odłączony od soundbara, autor potrzebuje dźwięku z dekodera, nie telewizora. A skoro i dekoder i SB mają złącza optyczne, to po co kombinować? W soundbarze może trzeba wybrać odpowiednie źródło dźwięku.
    misiek1111
    Level 32  
    clubber84 wrote:
    A skoro i dekoder i SB mają złącza optyczne, to po co kombinować?

Połączenie przez złącze optyczne jest możliwe, ale ma ograniczenia komfortu.
    Przy połączeniu przez HDMI ARC, będzie można pilotem od dekodera (albo TV) regulować głośność, włączać/wyłączać SB.
    Przy połączeniu przez optyczne, trzeba będzie używać do tego trzech pilotów.
    Dlatego jeśli jest możliwość użycia HDMI ARC, to się go używa dla komfortu użytkowania.
    misiek1111
    Level 32  
    Podłącz jak w #12, włącz SB i poszukaj w menu TV opcji Easy Link.
    Jak znajdziesz Easy Link, to powinna być tam opcja przełączania dźwięku do SB.
    Po przełączaniu, SB powinien ożyć, a dźwięk w TV wyłączyć się.
    (Philipsa nie znam, mogą być w nim inne oznaczenia CEC).
    pps73
    Level 4  
    Panowie, udało się....
    Otóż,w moim telewizorze są dwa wejścia HDMI ale tylko jedno jest opisane, jako HDMI ARC. Drugie ma tylko HDMI.
    Dekoder był wpięty w HDMI ARC. Przepiąłem do HDMI a do HDMI ARC wpiąłem kabel z soundbara.
    I ruszyło.
    Nie ruszałem na razie kabla optycznego, jakim spiąłem soundbara i dekoder.
    Obecnie sytuacja jest taka:
    1. Soundbar jest połączony kablem HDMI od swojego wyjścia do wejścia HDMI ARC w telewizorze.
    2. Dekoder jest połączony kablem HDMI od swojego wyjścia do wejścia HDMI w telewizorze.
    3. Dodatkowo, soundbar jest połączony kablem optycznym z dekoderem.

No i działa. Jaka jest wasza opinia??
    clubber84
    Level 33  
    Podczas używania funkcji Smart na TV, dźwięk może nie działać na HDMI do SB. Chyba, że już wszystko autorze potestowałeś i wszystkie funkcje działają tak na połączeniu TV - SB, jak i na połączeniu dekoder - SB?
    pps73
    Level 4  
    Nie, jeszcze nie testowałem. Za dużo mi czasu zajęło uruchomienie tego zestawu:) na spokojnie za jakiś czas będę sprawdzał, co i jak działa. Na przykład czy ten kabel optyczny w tej sytuacji ma w ogóle sens, skoro dwa kable HDMI łączą się z TV?

Jeszcze chcę "nauczyć" piloty, tak aby docelowo był jeden. teraz mam trzy:))) Ale to za parę dni ogarnę.