Mimo, że różnego rodzaju zegarów na tym forum było już mnóstwo, chciałem zaprezentować jeszcze jeden. Ten powstał według mojego pomysłu, a do jego powstania przyczyniła się moja córka. Swego czasu poprosiła mnie ona, o to, abym zrobił jej do pokoju nieduży zegar z alarmem. Taki aby nie raził w ciemności, no i ewentualnie z termometrem. Biorąc pod uwagę pierwotne wytyczne pomysłodawczyni oraz moje zasoby, powstała ta dość prosta konstrukcja. Projekt nie zawiera nic odkrywczego, ale prezentując go mam cichą nadzieję, że mimo jego prostoty, sposób realizacji będzie może jakąś wskazówką w realizacji waszych projektów.

Główną funkcję pełni tu popularny układ RTC - DS1307, który dodatkowo/awaryjnie zasilany jest baterią CR2032. Jako sterownika urządzenia użyłem popularnego AVR-a ATMega8. Odpowiada on za komunikację z RTC, obsługę wyświetlacza i klawiatury, oraz odczyt temperatury z popularnego czujnika LM35. Wbudowane w mikrokontroler ADC, użyty jest zarówno do odczytu wartości temperatury z LM-a, jak i do odczytu stanu klawiatury. Dzięki temu do obsługi klawiatury wykorzystywany jest tylko jeden pin kontrolera. Siedmiocyfrowy multipleksowany wyświetlacz LED został złożony z jednego większego czterocyfrowego modułu, oraz trzech mniejszych jednocyfrowych. Gdzie ostatni jednocyfrowy jest odwrócony w pionie, aby jego kropki dziesiętnej użyć jako znaku stopni przy prezentacji temperatury. Wyświetlacz ma bardzo prostą, a zarazem skuteczną regulację jasności świecenia. W układzie polaryzacji tranzystora T1 odpowiedzialnego za zasilanie wyświetlacza, jest fotorezystor, dzięki czemu uzyskałem wymaganą aktywną regulację jasności świecenia wyświetlacza. Potrzebną szerokość zakresu regulacji nastawiamy rezystorem R3. Co do zasilania prezentowanego urządzenia, to z racji, że miałem kilka wtyczkowych zasilaczy 5V, jest ono przystosowane do takiego właśnie zasilania, co też upraszcza konstrukcję.

Całość została zamontowana na trzech niewielkich płytkach. Największa jest główną, do której przytwierdzone są te mniejsze. Z przodu za pomocą kątowych kołków zamocowana jest ta z wyświetlaczem, a ta z klawiaturą zamontowana jest na długich kołkach nad przednią częścią płytki głównej.

Obudowa zegara została wykonana ze sklejki 3 mm, a otwór na wyświetlacz przysłonięty jest pleksi przyciemnioną za pomocą folii do przyciemniania szyb. Jest ona dwuczęściowa. Na jej dolno-frontowej części zamontowana jest elektronika. Reszta stanowi niejako przykrywkę i łączona jest z dołem za pomocą śrub na bokach.

I jeszcze kilka zdjęć przedstawiających całość:

Cool? Ranking DIY