Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PA5560A411 - chyba blokada drzwi pralki

edek_211 16 Jan 2023 15:44 219 10
    edek_211
    Level 9  
    Witam.
    Pralka nie startuje - po kilku sekundach przechodzi w Gotowa i błąd 1 mrugnięcie co 15 sekund. Przeszukałem forum, znalazłem wiele informacji.

Test 5% zrobiony, przywrócenie ustawień fabrycznych zrobione, blokada zdemontowana - mechanicznie wszystko chyba ok, rezystor 22Ω pokazuje 22Ω, "podkręcona " sprężyna w drzwiach. Błąd nadal nie zniknął. Triak jeszcze pozostał i nie wiem jak to ugryźć?

Czy na zdjęciu wszystko jest ok? Coś takie "rozlane" przy tym triaku, on sam też lekko zabrudzony....
    Amica PA5560A411 - chyba blokada drzwi pralki Amica PA5560A411 - chyba blokada drzwi pralki
    Z góry dziękuję za pomoc
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Wyglądać sobie może jak chce.
    Masz na płycie przynajmiiej jeszcze kilka takich samych, wylutuj, zrób stosowne pomiaty.

Drzwi pralki aby prawidłowo zamknięte ? Bo A miewały z tym spore problemy...
    edek_211
    Level 9  
    Tylko co mierzyć na tym triaku? Rezystancję? Jakie wartości powinny być? Gdzie znaleźć takie informacje? ;/

Drzwi dobrze domknięte, dociskane, dopychane. To raczej mogę wykluczyć jako powód problemów
    mczapski
    Level 39  
    Tak się składa, że coś podobnego ćwiczyłem. Sporo czasu mi zajęło odkrycie rzeczywistej przyczyny. Usterka okazała się bardzo trudna do wykrycia ponieważ chodziło o działanie blokady drzwi na granicy zakresu. Czyli, że blokada zabezpieczy drzwi lub nie zabezpieczy zależnie od akurat występujących warunków zewnętrznych. I tak raczej zawsze zadziała wymontowana ale po zamontowaniu już niekoniecznie lub dużo później niż jest to wymagane przez układ. I tak można się bawić dość sporo, bowiem na zadziałanie blokady układ przeznacza kilka sekund. Dużo można o moich eksperymentach ale problem zakończył się przeregulowaniem blokady, czyli przyspieszeniem zadziałania (regulacja w prawo). Oczywiście łatwiej przez wymianę na nowy egzemplarz. Wiem stąd, że zachowanie pralki stawia pod znakiem zapytania wszelką logikę.
    A sprawność triaka ocenisz sprawdzając napięcie (najlepiej żarówką) na złączu blokady - styk 2 i 5. Po starcie jest tam podane napięcie przez kilka sekund.

Code: bash
    Log in, to see the code

Oczywiście że nie pomoże ale tą usterkę dość łatwo wymacać i poniekąd niwelować dla celów testowych. Raczej da się ocenić czy zaczep trafia w okienko blokady i czy ma szanse trzymać drzwi.
    edek_211
    Level 9  
    Nową blokadę zamówiłem, tak profilaktycznie i dam znać czy pomogło. Triak wylutowałem, nie mam aktualnie nawet żarówki wiec jutro będę to dalej dłubał. Ewentualnie kupię nowy triak. Co masz na myśli pisząc "przyspieszeniem zadziałania (regulacja w prawo)"?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    edek_211 wrote:
    Nową blokadę zamówiłem, tak profilaktycznie

Na oberwane drzwi to nie pomoże.
    edek_211
    Level 9  
    mczapski wrote:
    A sprawność triaka ocenisz sprawdzając napięcie (najlepiej żarówką) na złączu blokady - styk 2 i 5. Po starcie jest tam podane napięcie przez kilka sekund.

Złącze blokady ma opis 3 4 5 6...

Amica PA5560A411 - chyba blokada drzwi pralki
  • Helpful post
    mczapski
    Level 39  
    Dokumentacja mówi tak jak na obrazku. W moich maszynach zgadzało się. Amica PA5560A411 - chyba blokada drzwi pralki

UpSSS. Dopiero teraz zauważyłem cyferkę 2 a miało być 3
    edek_211
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
    Dopiero dzisiaj dotarła do mnie "nowa" blokada. Nie bawiłem się już w pomiary bo czasu i nerwów nie miałem, więc założyłem po prostu nowy nabytek i.....pralka działa.

Czyli wadliwa była blokada. Wizualnie identyczne, Opór stawiany przez tą czarną przesuwającą się płytkę - taki sam. Jest jakiś sposób żeby zdiagnozować że to właśnie blokada jest uszkodzona? Bo tutaj omówione wszystkie sposoby po kolei wykluczały poszczególne elementy, ale nie blokadę tak na 100%.

Tak więc już pełnoletnia pralka moich rodziców nadal nie chce się popsuć.
  • Helpful post
    mczapski
    Level 39  
    edek_211 wrote:
    Opór stawiany przez tą czarną przesuwającą się płytkę - taki sam

Tak ponieważ jest to opór mechaniczny sprężyny i nie zmieni się. Sprawa polega na podaniu napięcia na styk 4 w odpowiednim czasie. Po wyjęciu części elektrycznej z obudowy blokady (bodajże cztery zaczepy) będzie widać jak działa . Oczywiście podłączamy napięcie przez żarówkę najlepiej i widzimy jak po nagrzaniu przesunie się element załączający styk. Wówczas mamy bezpośrednie połączenie 3 z 4. Jeśli ktoś ciekawy można rozbierać dalej aby ujrzeć wnętrze i elementy. Z czasem cała konstrukcja zmienia własności mechaniczne w wyniku nagrzewania a bywa, że pęknie sam termistor.
    edek_211
    Level 9  
    Z ciekawości rozbiorę starą blokadę i zerknę do środka. Dzięki za pomoc. W sumie to temat chyba do zamknięcia.