Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć pompę 5V i wiatrak 5V do Raspberry Pi 4b?

dorge 17 Jan 2023 09:17 345 6
    dorge
    Level 10  
    Cześć,
    to nie jest reklama. Kupiłem pompę: Pompa 5V, ponieważ zamierzam zbudować takie chłodzenie jak tutaj:

Projekt obudowy kupiłem jak i wszystkie elementy. Ta pompa jest malutka i ma tylko 5V, tak samo jak wiatrak.

W projekcie jest użyte CM4 board wraz z CM4 computing module. Tyle, że computing module nie ma obecnie w sprzedaży ze względu na brak dostępności. CM4 pozwala na podpięcie wiatraka 12V i sterowanie nim jak i podpięcie pompy 5V bezpośrednio. Obejrzałem wszystkie jego projekty i nigdzie nie widzę jak te pompy są podłączone, a to jest najważniejsze moim zdaniem. Z tego, co widzę, ten CM4 board ma osobne złącze do zasilania wiatraka 12V i osobne na 5V dla pompy. Ja mam Raspberry pi 4b i tego bezpośrednio pod GPIO na 5V nie podłączę, bo pójdzie z dymem.

Proszę o pomoc, żeby wiedzieć, jak podłączyć pompę oraz wiatrak. Przypuszczam, że do pompy potrzebuję przetwornicy np. takiej: Przetwornica jakiegoś układu przekaźnika np.: Moduł mocy z przekaźnikiem 5V i optoizolacją wejść, a wiatrak wystarczy podłączyć do GPIO? Chcę to po prostu zrobić i zapomnieć. Nie wiem, jakie źródło zasilania dać dla przetwornicy i nie wiem, jaki schemat zastosować, żeby podłączyć prawidłowo pompę DC3 5V 100-200mA i wiatrak Noctua, który ma napięcie: 5 V, pobór prądu: 0,26 A, moc: 1,3 W

Przeglądałem sporo filmów, ale nigdzie nie znalazłem, jak jest podłączone źródło zasilania z 230V. Posiadam w domu
    zasilacz do wentylatorów 12V z regulacją obrotów.
    Napięcie wejściowe zasilacza: 200-240V AC 0,6A max
    Napięcie wyjściowe zasilacza: 12V DC 2A max
    Długość kabla regulator-zasilacz: 200cm
    Długość kabla regulator-wtyczka 3pin: 100cm

Może mi ktoś to łopatologicznie wyjaśnić, co i jak mam podłączyć, lub wie, gdzie jest jakiś sensowny film instruktażowy, który wyjaśni mi, jak mam to zrobić i nie spalić Raspberry Pi?

Jeśli post jest w złym dziale, proszę o przeniesienie go do prawidłowego działu.
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    sugeruje zastosowac optoizolacje, jest to szczegolnie istotne przy obciazeniach indukcyjnych.
    Oba silniczki/motory powinny miec oddzielne zasilania, niekontrolowane zalaczenie ktoregos z nich moze spowodowac pojawienie sie wysokonapieciowych "szpilek" na zasilaniu RBPi i odeslesz ja do krainy wiecznego spokoju.
    Zadnego bezposredniego sterowania z ktorego kolwiek pinu I/O, te piny to sa bezposrednie piny procesora wiec chwila nieuwagi i gotowe.
    Jezeli stosujesz przkazniki to musza miec one uklady gaszace inaczej - patrz wyzej. Nie steruj bezposrednio z pinow RBPi niczym co nie jest logika cyfrowa.
    Jezeli ten opis ci nic nie mowi i szukasz filmu instruktazowego aby nieco na slepo powtorzyc polaczenia to popros doswiadczonego kolege o pomoc, szkoada twojego RBPi.
    Pozdrawiam
    dorge
    Level 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Chciałbym tym ogólnie móc sterować w przyszłości. Zależy mi na regulacji obrotów wiatraka i pracy pompy. Po co? Na przykład zmniejszać przepływ pompy i obroty wiatraka na noc, żeby nie hałasowały. Obecnie Raspberry Pi 4b mam postawione wewnątrz skrzynki rack 10 cali, wiszącej na korytarzu przy sypialni. Chłodzą ją aż 3 wiatraki 120 mm podpięte do regulatora napięcia/obrotów, co pozwala na noc zmniejszać obroty wentylatorów. Nie są one podpięte do raspberry w ogóle. Do tego układu mam wpięty czujnik temperatury. Tyle, że to regulator z 220/230 V na 12V. Wiatrak noctua ma 5 V, pompa też 5V. Według Ciebie najbezpieczniej byłoby tego w ogóle nie podpinać do Raspberry, tylko podpiąć osobno zasilanie dla wiatraka i osobno dla pompy. Załóżmy, że będzie to cicho pracować. Pytanie: jak w takim razie podpiąć zasilanie i czego potrzebuję? Pompa w ogóle nie ma żadnej wtyczki i tylko dwa przewody (czarny i czerwony). Wiatrak ma aż trzy przewody (czarny,c zxerwony i żółty), zakończone wtyczką. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś mi napisał. Kup to, kup to, kup to, podłącz to tak, albo podrzucił schemat połączenia, to bym sobie poradził. Szukam kogoś w mojej firmie, kto ogarnia takie rzeczy, ale nie wiem, czy znajdę. Tak byłoby najszybciej i najbezpieczniej.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    czy RBPi 4 to nie przerost formy nad trescia, to bez problemu obsluzy arduino.
    Zalecalbym takie rozwiazanie (praktycznie dla kazdego ukladu mikrokontrolera):
    - jezeli jest komunikacja cyfrowa i nie ma "po drodze" elementow zaklucajacych jak np. dlugie kable/przewody to laczymy bezposrednio.
    - w przypadku dlugich przewodow nalezy rozwazyc dodanie buforow ze wzgledu na znieksztalcenie sygnalu i problemy transmisyjne
    - jezeli w ukladzie pojawiaja sie nie rezystancyjne obciazenia jak np. silniki indukcyjne to jest duza szansza ze podczas przelaczania (jakiekolwiek by ono nie bylo) moga pojawic sie impulsy/szpilki. Uklad z transoptorem calkowicie izoluje mikrokontroler od elementu mocy/silnika, dla ilustracji chodzi o cos takiego:
    https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.microchip.com%2Fforums%2Fdownload.axd%3Ffile%3D0%3B819209&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.microchip.com%2Fforums%2Fm819209.aspx&tbnid=LwCxNexbePELnM&vet=12ahUKEwi9iMqxps78AhVpi8MKHYXMAr4QxiAoAHoECAAQEQ..i&docid=Le6L07_wHjQG-M&w=640&h=252&itg=1&q=arduino%20sterowanie%20wiatrakiem&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwi9iMqxps78AhVpi8MKHYXMAr4QxiAoAHoECAAQEQ
    Ten pierwszy uklad ma polaczone masy co nie jest tu wymagane a nawet niepotrzebne, raczej interesuje cie uklad 2gi 3ci i dalsze gdzie LED transoptora nie jest polaczona do wspolnej masy z ukladem wykonawczym z tranzystorem.
    Dalej wspomiales o zasilaniu, musisz zmniejszyc te posiadane 12V do wymaganych 5V, mowimy o zasilaniu silnikow wiec nie musi to byc jakis super jakosciowy zasilacz.
    Wentylator "komputerowy" mozna podlaczyc wprost, on ma wbudowany uklad kontrolny, wpisz sobie do wyszukiwarki cos w stylu "arduino 3 wiere fan" jezeli to komputerowy, jezeli zwykly 2 przewodowy to sugeruje podlaczenie jak kazdego innego silnika, czytaj powyzej.
    Moze dokladnie podaj co juz masz i jak to finalnie ma wygladac, oraz co i jak chcesz sterowac.
    Pozdrawiam
    dorge
    Level 10  
    Mam to:
    Zasilacz do wentylatorów 12V z regulacją obrotów i nie wiem, czy się przyda do czegoś.

DollaTek Mini Water Pump, Motor Pump Water Pumps DC 3V 5V Micro Submersible Mini Water Pump

Wentylator Noctua 60 x 60 mm NF-A6X25 5V

Zamówiłem to i czekam na dostawę:
    EDGELEC 120pcs Breadboard Jumper Wires 20cm Wire Length
    620 Pcs 2.54mm Pitch Single/Double Row Connector Housing Female, Male/Female Pin Connector Kit

Brakuje mi chyba tego:
    HiLetgo 2pcs 5V One Channel Relay Module Relay Switch with OPTO Isolation High Low Level Trigger
    lub tego:
    Moduł mocy z przekaźnikiem 5V i optoizolacją wejść

A także brakuje chyba tego:
    DC-DC Buck Power Module Step Down Module Converter 24V / 12V do 5V 5A Regulator napięcia

I możliwe, że brakuje mi jeszcze zasilacza 5V lub dwóch zasilaczy 5V (jeden do wiatraka, drugi do pompy).

Raspberry Pi 4b mam i nie chcę kupować Arduino.

Finalnie chciałbym sterować osobno pracą pompy 5V (dwa przewody czarny i czerwony) o ile się w ogóle da, bo nie wiem, czy to możliwe oraz sterować obrotami wiatraka, który ma 3 przewody, (czerwony, czarny i żółty) i tu powinno być to możliwe.

Sterowanie przez skrypty Python - tu sobie sam poradzę raczej.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    OK, teraz nieco jasniej, proponuje takie rozwiazanie (nie musisz zaakceptowac to taka luzna sugestia rozwiazania)
    1) budujesz zewnetrzny uklad zawierajacy przekaznik z optoizolacja (oba linki podaja praktycznie ten sam produkt), poszukaj bo sa moduly 4 takich razem a ty masz 4 pompy.
    2) do nich wymagane jest zasilanie 5V dla pomp i sugeruje aby to nie byl ten sam zasilacz co dla RBPi/arduino = rozdziel zasilania sterownika i ukladow wykonawczych.
    Calosc ma mniej wiecej wygladac tak:
    http://www.techydiy.org/opto-isolated-dual-relay-module-arduino/
    Sugeruje wersje z zasilaniem cewki przekaznika z zewnetrznego zrodla, moze byc to samo co zasila silniki pomp.
    Styki przekaznikow zalaczaja twoje pompy.
    3) wentylator wymaga 5V a podlaczenie np:
    https://www.quora.com/How-do-I-connect-a-3-pin-fan-to-Arduino
    jezeli chcesz miec kontrole obrotow to poczytaj:
    https://projecthub.arduino.cc/Monstermotte/0d9b529e-2201-4d87-90f0-05f94fe8e908
    https://www.youtube.com/watch?v=UJK2JF8wOu8
    Do arduino mozesz dodac czujnik temepratury a w kodzie reakcje na przekroczenie danych zakresow.
    Wszystko mozesz rozwiazac na RBPi praktycznie identycznie, kod sterujacy np. w pythonie to podobnie jak dla arduino parenascie linijek kodu.
    Pozdrawiam
    dorge
    Level 10  
    Pompa jest jedna. Po prostu nie było innej opcji i pakowane sa po 5 sztuk. Pompa pomuje chłodziwo i w ten sposób chłodzi za pomoca bloku wodnego, radiatora i wiatraka CPU i GPU raspberry. Obudowę sobnie zrobię kiedyś, jak będe mieć czas, żeby wyciąć ją laserem. Na razie chcę to umieścić w szafie rack 10" Lanberg. Wiatrak też jest tylko jeden. Założenie jest proste: ma być ciszej niż obecnie. Trzy wiatraki 120 mm nawet z regulatorem obrotów w tej szafie rack 10" są dość głośne i zależy mi, żeby zejść z poziomem szumów do 20 - 30 dB. Wiatrak Noctua wraz z pompą powinny to założenie spełnić. Wtedy pozbędę się wiatraków 120 mm z szafy i zostanie tylko ten jeden wiatrak Noctua 60 mm.