Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akumulator litowo-jonowy XTAR AA Mignon LR6 - jaką ładowarką ładować?

kriss032 18 Jan 2023 18:37 336 15
    kriss032
    Level 21  
    Akumulator litowo-jonowy XTAR AA Mignon LR6 lub Keppower 2260 mAh USB. Jaką ładowarką ładować czy w opisie ładowarki ma być zapis AA 1.5 V AAA 1.5 v Do niego Jest dedykowana ładowarka Ładowarka Xtar BC4 4 AA, AAA Między innymi ładuje Lion 1,5 v czy są inne podobne ładowarki
    freebsd
    Level 41  
    Ja bym używał dedykowanej ładowarki. Najpierw jest ładowanie stałym natężeniem, a następnie stałym napięciem. Ładowarka producenta gwarantuje zachowanie odpowiednich wartości natężenia i napięcia dla ich akumulatorków.
    bratHanki
    Level 34  
    Nie mają gniazda micro USB tak jak te wcześniejsze? Zastanawia mnie wyjątkowo duża pojemność tych aku porównywalna z 18650 a to przecież 2x mniejsza objętość dla 14500 no i jeszcze zmieścili elektronikę na 2A! Gdy w środku jest też elektronika zabezpieczająca przed nadmiernym rozładowaniem, przeładowaniem i innymi nianiami to typ ładowarki nie powinien być aż tak istotny, to takie moje luźne przemyślenia.
    kriss032
    Level 21  
    Odpowiedź na pytanie brat Hanki - Akumulatory XTAR AA Mignon LR6 nie mają gniazda USB. Pojemność nie jest zgodna z oznaczeniami mam 4 akumulatory AAA litowo jonowe z gniazdem USB wg opisu 1800 mAh wynik po moich pomiarach jeden akumulator ma 600 mAh No i krzaczki 8000 mAh oszustwo Sprawdzone akumulatory które trzymają się opisu to Litokala
    freebsd
    Level 41  
    Akumulatory litowo-jonowe eksploatuje się jednak z pewną uwagą. Firmowe, jak np. Panasonic, zapewniają duże bezpieczeństwo, ale jednak nie taką, jak np. Ni-Mh.
    Oryginalna ładowarka nie jest nadmiernie droga. Do tego zapewnia łatwość używania, przez zgodność gniazd do ładowania akumulatorów. Ja bym zdecydowanie używał dedykowanej ładowarki.
    bratHanki
    Level 34  
    Poczytałem odrobinę o tych Xtarach na stronie dostawcy BTO. Napisali, że próg dolnego odcięcia lijona to 2,5V. Przy takiej wartości może te 2000mAh mają ale jak to się ma do ogólnej wiedzy, że ten typ ogniw rozładowany poniżej 2,6V ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu a oni gwarantują 1000cykli? No i te dedykowane ładowarki, ładują Li-ion, Ni-MH , Ni-Cd, czyli, takie specjalizowane to one nie są. Myślę, że to zwykła ładowarka a w przypadku Xtarów wszystko załatwia buck-bust i automatyka w ogniwie.
    freebsd
    Level 41  
    bratHanki wrote:
    No i te dedykowane ładowarki, ładują Li-ion, Ni-MH , Ni-Cd, czyli, takie specjalizowane to one nie są
    Dla mnie to świadczy o specjalizacji. Tu np. jest specjalistyczna ładowarkać potrafiąca ładować wiele typów akumulatorów: https://youtu.be/Bv37VSSQvvg

bratHanki wrote:
    Myślę, że to zwykła ładowarka a w przypadku Xtarów wszystko załatwia buck-bust i automatyka w ogniwie.
    Zwykła ładowarka, ale jak konkretnie? Chodzi mi o "koszyczki" do łatwego umieszczenia akumulatorków i ładowanie Li-ion, ale z z zachowaniem parametrów producenta. Tak, by ładowanie nie odzywało się za długo, czyli z optymalnie dobranymi parametrami.
    kriss032
    Level 21  
    Szukałem ale nie znalazłem jedyny typ podający napięcie 1,5 V i ładujący Lion 1,5 v to https://allegro.pl/oferta/ladowarka-xtar-bc4-ni-mh-1-2v-li-ion-1-5v-aa-aaa-10659165195 Zakupiłem akumulatorki 1,5 v ładowane przez USB bez dedykowanej ładowarki do termostatu Wifi Tuya w Grzejniku przetestuję ile czasu to wytrzyma Baterie wytrzymują ok. 3 miesięcy praca silniczka plus energia konsumowana przez Wifi W termostacie bez Wifi baterie wytrzymują ponad rok
    freebsd
    Level 41  
    W głowicy termostatycznej Tuya z ZigBee działają prawie rok.
    kriss032
    Level 21  
    Z kąd masz takie dane sprawdziłeś osobiście czy z internetu od bajkopisarzy lub sprzedawców reklamujących termostat Sprawdziłem tylko ile pobiera silnik termostatu jest podgląd w procentach przy pracy silnika w obciążonej nowej baterii napięcie siada do 50% Ponadto na termostatach be Wifi baterie starczają na rok, akumulatorki 1,2 V na trzy miesiące w termostacie z wifi akumulatorki 1,2 V nie działają potrzebne są baterie lub akumulatorki o napięciu 1,5 V
    freebsd
    Level 41  
    Sorry, nie dopisałem. Baterie alkaliczne działają prawie rok w głowicy termostatycznej Tuya z ZigBee.
    kriss032
    Level 21  
    W twojej głowicy

Dodano po 8 [minuty]:

Jutro odbieram przesyłką z akumulatorami AA lion 1,5 v ładowane przez USB przetestuje pod względem pojemności sprzedawcy reklamują się Akumulator o pojemności 2200 mAh ale z niego można wycisnąć dużo mniej mAh dochodzą straty na przetwornicy progi odcięcia napięć BMS
    kriss032
    Level 21  
    Testuje Akumulator litowo-jonowy KeepPower AA (R6) 2260 mAh ładowany przez USB. Wnioski Każda ładowarka do akumulatorów Lion nadaje się do ładownia. Do rozładowania i pomiaru pojemności użyłem ładowarki Ever Active NC 1000 plus---- ładowarka do akumulatorów Ni-Mh Naładowałem do pełna przez kabel USB i rozładowuje prądem 500 mAh ciekaw jestem ile otrzymam mAh to trwać będzie kila godzin
    bratHanki
    Level 34  
    1,2V to napięcie pod obciążeniem. Ładowarki Ni.MH odłączają ładowanie przy 1,42- 1,45 v a samo napięcie w stanie jałowym ładowarki to 2-2,5 V. Podobnie mają moje dwa Energizery i Sony. Poza tym w środku musi być przetwornica buck-bust aby z 1,5 V naładować do 4,2 i znów obniżyć do 1,5V ale to dotyczy wersji bez gniazda USB do ładowania.
    kriss032
    Level 21  
    Już jestem po testach Był to akumulator litowo-jonowy KeepPower AA (R6) 2260 mAh tyle na nim napisano (ładowany przez USB). Ładowanie odbyło się przez port USB oraz ładowarką do Lion 4.2 V EverActive LC 2100 można tak i tak jeden pies. Dischangre---- Pomiar pojemności ładowarka EvwerActive NC 1000 Plus do akumuatorków 1,2 V po pomiarach pojemność akumulatora dało pojemność ok 21500 mAh piszę około bo BMS akumulatora odcina akumulator i nie ma już kontaktu i wskazań pojemności trzeba cały czas patrzyć na pomiar co jest upierdliwe. Czyli Sam sobie odpowiedziałem nie musi to być dedukowana ładowarka to wygląda na reklamę sprzedawcy. Mam w szufladzie kila różnych ładowarek niepotrzebna mi jest kolejna. Potrzebuję akumulatory 1,5 V do zasilania termostatu grzejnikowego Tuya Wifi akumulatory 1,2 V mają zbyt niskie napięcie.
    bolowpolo
    Level 9  
    Masz akumulatorki, masz ładowarki i masz problem ze zbyt niskim napięciem w urządzeniu, które jak rozumiem sobie gdzieś wisi statycznie.

Proponuje rozwiązanie pośrednie - rozgrzebać to i podłączyć - poprzez lutowanie albo na złączki - koszyk o rozmiarze jednej baterii większy niż jest obecnie np. zasilane jest na 3xaa 1.5 (4.5V), dać koszyk 4xaa i wsadzić tam 4x1.2 (4.8V). Rozwiązanie za 15 zł z przesyłką, a powinno rozwiązać Twój problem.

Kwadratowy, prostokątny jaki chcesz.