Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa obrotnicy paneli solarnych: Stalowa konstrukcja, śledzenie czasowe, DH48S-12V sterowniki

atrix55 18 Jan 2023 19:04 255 5
    atrix55
    Level 24  
    Powoli zacząłem się brać za budowę obrotnicy paneli solarnych. Materiały stalowe już zakupiłem. Konstrukcja mechaniczna jest w trakcie rozważań.
    śledzenie słońca będzie się odbywać metodą czasową. Na początek będzie tylko obrót poziomy konstrukcji czyli wschód - zachód. Pionowa regulacja na razie w trakcie rozważań.
    Schemat instalacji sterowania obrotu będzie wyglądała mniej więcej jak na schemacie.
    Zastosowałem dwa sterowniki czasowe - DH 48S - 12V. Sterownik A będzie załączał co 12 godzin przełącznik krzywkowy. Który będzie załączał sterownik czasowy B który będzie sterował silnikiem siłownika liniowego poruszającego konstrukcje nośna paneli. Ponadto przełącznik krzywkowy po wyłączeniu sterownika czasowego B załączy silnik siłownika który ustawi konstrukcje paneli w położenie skrajne wschodnie.

W załączniku sterownik czasowy i schemat.
    trojan 12
    Level 38  
    Kolego po co? Dykb dwuosiowy lokalizator słoneczny + L298N płyta napędowa silnika automatyczne śledzenie 12v
    za 78 zł?
    Taniej?
    atrix55
    Level 24  
    trojan 12 wrote:
    Kolego po co? Dykb dwuosiowy lokalizator słoneczny + L298N płyta napędowa silnika automatyczne śledzenie 12v
    za 78 zł?
    Taniej?

I będzie ganiał w nocy za Księżycem.
    BrucieK
    Level 14  
    Na noc możesz po prostu wyłączyć i nic nie będzie ganiać. Pytanie zasadnicze, nie lepiej po prostu dołożyć paneli? Wyjdzie na to samo.
    trojan 12
    Level 38  
    Kolego po co? dwukierunkowy lokalizator słoneczny + L298N płyta napędowa silnika automatyczne śledzenie 12v
    za 78 zł?.
    albo za 65 zł z możliwością rozbudowy o pilota na podczerwień i czujnik prędkości wiatru, krańcówkę?.
    Taniej?
    atrix55
    Level 24  
    BrucieK wrote:
    Na noc możesz po prostu wyłączyć i nic nie będzie ganiać. Pytanie zasadnicze, nie lepiej po prostu dołożyć paneli? Wyjdzie na to samo.

Robiłem małe próby. Dodanie paneli niewiele zmienia. O wiele więcej prądu daje panel skierowany na słońce, aniżeli dwa panele poza kierunkiem słońca. Kolejną sprawą jest kąt paneli w zależności od pory roku. Inny jest w lato a inny na jesieni czy w zimie.
    Koszt jej obrotnicy zamknie się w okolicy 500zł ( moja robota ), a koszt panela 180W to kwota porównywalna.U mnie jest jakieś 0,8 KW z paneli. Instalacja jest off-grid. Więc można się pobawić.Przy większej liczbie paneli to już jest problem.