logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka instalacji DVB-T: Odbiór Słowackiej DVB-T z Krosna - anteny, kierunki, nadajniki

1233333 19 Sty 2023 01:46 1380 5
REKLAMA
  • #1 20393150
    1233333
    Poziom 3  
    Witam. Otóż chciałbym przerobić swoją instalację DVB-T tak aby odbierać Słowackie DVB-T. Lokalizacja to Krosno (okolice lotniska), aktualnie mam jedynie zwykłą antenę siatkową skierowaną na Suchą Górę, dalsza część instalacji jest zaznaczona na zielono w dołączonej grafice. Odbieram na tym bezproblemowo wszystkie MUXy z SG na każdym TTV, jedynie na tunerze USB (który podpięty jest przez 2 rozgałężniki) czasem zatnie MUX 1 i MUX TEST TVP. Odległość do nadajnika na Suchej Górze to ok. 12km w linii prostej. Myślałem, aby zrobić tak, żeby usunąć siatkę i podłączyć anteny takie jak na grafice. Na SG UHF 11el i VHF 1el. oraz w stronę Słowacji UHF 19el o wysokim zysku (3 te pręty). No i zwrotnicę Telves 2x UHF, 1x VHF, i dalej wpiąć do istniejącej instalacji. Z tego co widzę to najlepiej kierować antenę na nadajnik Bardejov/Stebnicka Magura, odległość w linii prostej to 50km), fajnie by było, gdyby złapało z niej też TVP Kraków z Gorlic (mniej więcej ten sam kierunek; 40km). Jak nie będzie Gorlic to trudno, ale Słowacje bym chciał złapać. Czy montując takie anteny są szanse na złapanie? Kierować na ten Bardejov czy jakiś inny nadajnik? A może jakąś inną antenę na Słowację polecacie niż tą (Dipol). Te 19 el wystarczy czy trzeba więcej? I na Słowację antenę mam kierować normalnie poziomo jak na SG czy pionowo (bo coś takiego słyszałem, że nadają tam w V)? A może nawet taniej się da, kupując tylko tą 19el i kierując ją na Słowację, a SG złapało by od tyłu (siatkę jak tak przekręcę to mi łapię; SG łapię nawet na samym kablu). I do tego VHF na SG (ewentualnie użyć jako VHF nawet tej siatki), posiadam zwrotnicę posiadającą 1xUHF, 1xVHF i 1xFM (służyła mi kiedyś do sumowania anteny FM z telewizją; teraz radio mam na osobnym kablu puszczone, także zwrotnica jest mi zbędna). Co uważacie? Jak to podłączyć, jak najtaniej i byle odbierało Słowacje (no i żebym nie utracił Polski :D )?

Grafika:
    Przeróbka instalacji DVB-T: Odbiór Słowackiej DVB-T z Krosna - anteny, kierunki, nadajniki
  • REKLAMA
  • #2 20393259
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Odpowiadając na Twoje pytania, ja montowałem w nieodległym od Krosna
    Tarnowcu anteny na jednej antenie IV/V pasmo śmiga Słowacja/Bardejov/ .
    Druga antena o małym zysku IV/V pasmo obsługuje Suchą Górę /wszystko co
    tam jest nadawane/ spięte to jest zwrotnicą i spisuje się to doskonale .Myślę że
    i Tobie uda się coś na Twoim zestawie "złowić" od południowych sąsiadów chociaż
    oni nie mają zbyt dużych mocy.
  • REKLAMA
  • #3 20393737
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    1233333 napisał:
    Z tego co widzę to najlepiej kierować antenę na nadajnik Bardejov/Stebnicka Magura, odległość w linii prostej to 50km), fajnie by było, gdyby złapało z niej też TVP Kraków z Gorlic (mniej więcej ten sam kierunek; 40km).

Z tym "mniej więcej jednym kierunkiem" to troszkę przesadziłeś. Różnica w azymutach to ok. 40°. Ponadto Słowacy nadają w polaryzacji pionowej. Teoretycznie będzie trudno ogarnąć to jedną anteną, ale w praktyce może być różnie. Po prostu trzeba spróbować. W twojej okolicy sygnał z Bardejowa powinien być osiągalny. Naziemnie Słowacy nadają tyko kilka kanałów i inwestowanie w rozbudowana instalację może być nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • #4 20393798
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2913
    Zobacz na antenie siatkowej bez siatki. (To drugie to zdjęcie poglądowe bez siatki.)
    Przeróbka instalacji DVB-T: Odbiór Słowackiej DVB-T z Krosna - anteny, kierunki, nadajniki Przeróbka instalacji DVB-T: Odbiór Słowackiej DVB-T z Krosna - anteny, kierunki, nadajniki
  • REKLAMA
  • #5 20393818
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    No i jak na tej siatce ma odebrać UHF w polaryzacji pionowej ze Słowacji i poziomej z Suchej Góry lub Gorlic?
  • #6 20393825
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2913
    _kli_ napisał:
    No i jak na tej siatce ma odebrać UHF w polaryzacji pionowej ze Słowacji i poziomej z Suchej Góry?

Myślałem, że tylko VHF w pionowej. Jak tak to dwie siatkowe- jedna poziomo, druga pionowo. Jest jeszcze wariant 45° i jedna siatkowa.
REKLAMA