Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośnik basowy 180mm do kolumny przenośnej.

d3lta 01 Feb 2023 13:09 1515 66
    d3lta
    Level 18  
    Do Aukey mam coś na kszałt zasilacza fantomowego 48V - tak podłączony świetnie zbiera dźwięk z piecyka gitarowego w którym nie mam wyjścia liniowego. Nie próbowałem nigdy na krótko do komputera podpinać chociaż ma kabel XLR-MiniJack. Ogólnie to do karty dźwiękowej z PC to ładnie pasuje stara Unitra :)
    Na pomiary znajdę czas tylko za wczasu sobię muszę wszystko przygotować i przemyśleć.
    Co do głośników: które będą optymalne to obudowę dopasuję pod te właśnie.

A może by tak Visaton FR13? Jest 4Ohm, charakterystyka trochę spada powyżej 10kHz ale nie bardzo. Co myślisz?
    bwc
    Level 20  
    W obecnej sytuacji, po zmniejszeniu komór dla R-125 do 0,8 litra masz tą samą sytuację co miałeś z Blow A-200. Potrzebne są głośnik z niską dobrocią qts i niskim rezonansem fs. Z tanich szerokopasmowych Visatonów najsensowniejsze są FR10-4 i FRS8M. Nie patrz na to, że ten drugi jest 8 Ohm. Prawdopodobnie i tak trzeba będzie wstawić szeregowe kondensatory i rezystory w celu ich filtracji i przytłumienia, gdyż efektywność Tonsila po filtracji we wzmacniaczu spadnie, a te szerokopasmówki nie mają tyle mocy co Tonsil.
    d3lta wrote:
    Ogólnie to do karty dźwiękowej z PC to ładnie pasuje stara Unitra

Sprawdzałeś tego MD 268?
    d3lta
    Level 18  
    Rozumiem, wychodzi na to że te Blowy to mało przydatne przetworniki.

Mój wzmacniacz ma dwa osobne gałęzie regulacji:
    - wzmocnienie na głośniki lewy, prawy z regulacją basów i sopranów,
    - wzmocnienie na głośnik subwoofer z filtrem dolnoprzepustowym,
    czy w takim wypadku potrzeby będzie filtr górnoprzepustowy do głośników szerokopasmowych?

MD 268 działa bardzo dobrze, podłączam go tak: mikrofon--(xlr)--> interfejs audio --(lineout)--> karta PC (line in).
    bwc
    Level 20  
    Robisz coś dalej, czy utknąłeś?
    d3lta wrote:
    Rozumiem, wychodzi na to że te Blowy to mało przydatne przetworniki.

Jako samochodowe zamontowane w półce w bagażniku mogą się spełniać dobrze.
    d3lta wrote:
    Mój wzmacniacz ma dwa osobne gałęzie regulacji:
    - wzmocnienie na głośniki lewy, prawy z regulacją basów i sopranów,
    - wzmocnienie na głośnik subwoofer z filtrem dolnoprzepustowym,
    czy w takim wypadku potrzeby będzie filtr górnoprzepustowy do głośników szerokopasmowych?

Żeby odpowiedzieć na pytanie trzeba wiedzieć jak wzmacniacz suba działa z głośnikiem przy różnej pozycji potencjometru.
    Powinno to m/w wyglądać tak jak moje pomiary przy 80, 100 ,150Hz:
    Głośnik basowy 180mm do kolumny przenośnej.
  • Helpful post
    goraj krzysztof
    Level 31  
    Wrzuć do działu DIY, jak skończysz :D