Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolektor słoneczny cisnieniowy typu Heatpipe, kilka pytań montażowych

Przemekprzemek 22 Jan 2023 11:17 402 5
Buderus
    Przemekprzemek
    Level 11  
    Dzień dobry, chce zamontować kolektory typu heat pipe na elewacji budynku, a dlatego na elewacji gdyż nie mam możliwości montażu na dachu, zakupiłem używane jak i nowe leżaki magazynowe kolektorów sygnowanych marką Promag, oprócz tego "napisu" nie ma żadnej specyfikacji, szukając instrukcji montażowej tej firmy nie znalazłem niczego, więc chce dopytać Was o kilka szczegółów montażu. Zastanawiam się dlaczego większość producentów proponuje montaż pod kątem 15-55", czy jest to dyktowane lepszym uzyskiem (kąt padania promieni słonecznych) czy chodzi tutaj o prace rurki ciepła? Czy montowanie całkiem pionowo zaburza parowanie i powrót skroplin z kondensatora na dno rurki? Oraz drugie pytanie dotyczące pasty termoprzewodzącej, natrafiłem na polecaną pastę GD900 zamiast "zwykłej" silikonowej, ale czy jest jeszcze inna pasta nad którą warto się zastanowić? Pozdrawiam.
  • Buderus
    EnergyAID

Level 15  
    Przemekprzemek wrote:
    15-55" czy jest to dyktowane lepszym uzyskiem

Tak, oś rurki w idealnym przypadku powinna być prostopadła do kierunku padania promieni słonecznych. Oczywiście wysokość słońca nad horyzontem się zmienia w ciągu roku. Stosuje się taki "trik", aby kolektory ustawić dla niższej wysokości słońca nad horyzontem, czyli dla miesięcy wiosennych i jesiennych, a to po to, aby uzysk ciepła trwał przez jak najdłuższy okres w ciągu roku. Wszystko to jednak zależy, od ilości potrzebnego ciepła, np. gdy latem będziemy mieli nadmiar ciepła, to dobrze jest ustawić kolektory bardziej pionowo (sytuacja wiosna/jesień, którą opisałem), a jeżeli latem będziemy mieli niedobór, to nie ma takie postępowanie większego sensu.

W tym temacie polecam filmik praktyka (kanał Nietypowe Rozwiązania):
    Tanie ogrzewanie - kolektor słoneczny jako wspomaganie ogrzewania - serwis.

• Buderus
    Przemekprzemek
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedz, tak ustawienie konta według słońca jest jak najbardziej dla mnie zrozumiałe ,,,
    Zadając pytanie o ustawienie pod kontem 90" i nie mam tu na myśli skuteczności padania promieni słonecznych i uzysków maksymalnych do operacji słonecznej.
    Interesuje mnie co pod takim kątem dzieje sie z cieczą w samej rurce heatpipe? czy takie ustawienie nie będzie zaburzać wędrówki gazu w górę przy jednoczesnym spływie cieczy skroplonej?
    W sytuacji gdy mamy rurkę ustawioną pod kontem 45" wtedy po "dolnej" ściance spływają skropliny a przy górnej unoszą sie pary .... proces ten nie jest tak zaburzony jak przy pionowej instalacji ,,, albo za bardzo kombinuję??? ,, Z zasłyszanej i jeszcze nie sprawdzonej informacji - niektórzy producenci nie dopuszczają pionowego montażu i na kolektory zamontowane pionowo nie udzielają gwarancji ...
    Pozdrawiam
    EnergyAID

Level 15  
    Przemekprzemek wrote:
    ... proces ten nie jest tak zaburzony jak przy pionowej instalacji ,,, albo za bardzo kombinuję??? ,,

Raczej wręcz przeciwnie - warunki wymiany ciepła od wewnątrz rurki są praktycznie idealne - pary unoszą się w środku, ciecz spływa po ściankach, miedź rozprowadza ciepło. Jak tylko gdzieś pojawi się zysk ciepła (od słońca), to wokoło tego miejsca paruje czynnik i unosi to ciepło w górę.

Największy opór cieplny jest raczej na styku miedzi z kolektorem "wodnym", gdzie trzeba zastosować pastę termoprzewodzącą, której potrzeba dużo. W komentarzach pod filmikiem są pomysły, czego użyć, ale jest to niesprawdzone. Ja niestety nie wiem...

Ważne, żeby zapewnić ciągłe chodzenie wodą/glikolem w trakcie pracy instalacji (czyli ciągły odbiór ciepła), żeby pasta nie uległa zestarzeniu.
    Przemekprzemek
    Level 11  
    EnergyAID wrote:
    Przemekprzemek wrote:
    ... proces ten nie jest tak zaburzony jak przy pionowej instalacji ,,, albo za bardzo kombinuję??? ,,

Raczej wręcz przeciwnie - warunki wymiany ciepła od wewnątrz rurki są praktycznie idealne -,,,,

Czytam i czytam,,, w większością aukcji w instrukcji jest napisane
    cyt "Dopuszczalny kąt montażu: 15 – 50 °"
    nie pod linkuje bo to aukcje

ale pod linkuję to
    https://kotly.com.pl/produkty_pliki/instrukcja-kolektory-prozniowe-se.pdf
    cyt "2.2.6.
    b) Ze względu na właściwą pracę rurek ciepła optymalny kąt pochylenia kolektora zawiera
    się między 20 a 80o."

jescze jeden link
    https://instsani.pl/technik-urzadzen-i-systemow-energetyki-odnawialnej/vademecum-energetyki-odnawialnej/energia-sloneczna/kolektory-sloneczne/montaz-instalacji-solarnych/montaz-kolektorow-na-dachach-plaskich-i-elewacjach/

podpunkt "Montaż na fasadzie budynku"

cyt " Kolektory płaskie i rurowe przepływowe można mocować pionowo, lub ukośnie. Kolektory rurowe typu heat pipe, tylko ukośnie. Minimalny kąt względem poziomu wynosi tutaj 45°."

już sam nie wiem
    EnergyAID

Level 15  
    Może rzeczywiście jest jakiś dobry powód, że producenci nie proponują montażu pionowego. Co prawda znalazłem wyjątki, ale nie jest tam wyjaśnione o co chodzi:
    No installation angle limit
    Fence Installation, Residential Use, Vertical Type Heat Pipe Vacuum Tube

Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że mogą nastąpić sytuacje, że górna część rurki ciepła będzie przysłonięta od słońca i ciecz spływająca w dół utworzy korek cieczowy blokujący dopływ par do góry do "skraplacza". Taka sytuacja nie wystąpi w przypadku pochylonej rury, gdzie ciecz będzie spływała poniżej osi rury, a pary będą płynąć powyżej osi rury. Chociaż intuicyjnie, wydaje mi się, że producenci nie proponują montażu pionowego, ponieważ wydajność będzie zawsze niższa, niż przy montażu skośnym.

Znalazłem też, że wytrzymałość na gradobicie zależy od kąta ustawienia, ale to raczej też nie o to chodzi.

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

Viessmann Vitosol 200-T można montować w pionie i w poziomie.

Vitosol 200-T - montaż kolektora próżniowego