Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

monitor firmy???? model:JD199A

trumaste 08 Apr 2003 18:48 1677 2
    trumaste
    Level 13  
    Poniewaz spotkalem sie tu z pomoca ¿yczliwoscia urzytkownikow zwracam sie z prosba o pomoc przy naprawie monitora.
    monitor nie ma firmy i mam na obudowie tylko jego model jest to: JD199A
    uszkodzenie polega na braku wysokiego napiecia,uda³o mi sie uruchomic monitor na rozdzielczosci 640X480 i prawie wszystko by³o w porzadku jednak wystepowa³o strzepienie na ca³ej szerokosci obrazu i wszystko by³o by cacy jak bym nie pokusi³ sie o podwyzszenie rozdzielczosci na 600X800 co spowodowa³o spalenie tranzystora i diody zabezpieczajacej,w tej chwili efekt jest taki ze nie ma wysokiego napiecia a w³ozenie nowego traznystora czy diody powoduje jej spalenie.prosze o pomoc gdyby ktos spodka³ sie z takim monitorem lub posiada schemat do tegoz typu gdyz moje zrod³a nie sa w stanie dostarczyc mi dokumentacji a bez niej nie ma chyba mowy o naprawie sprzetu...
    Prosze rowniez jak by ktos sie spodka³ z takim uszkodzeniem (chodzi mi o strzepienie na obrazie o jakies wskazowki,napiecia z zasilacza wychodza poprawne...

dodam ze przy w³aczeniu b³yskawicznie pali sie dioda przy tranzystorze nie ma szans na jakikolwiek pomiar :cry: :cry: za to tranzystor pozostaje nie naruszony
    heeellllp....
    User removed account
    User removed account  
    trumaste
    Level 13  
    co do monitora to u mnie rowizniez wystepuje to strzepienie na niskiej rozdzielczosci jest niewielkie,radze uwazac na tranzystor w lini bo jak u mnie dalem wyzsza rozdzielczosc poprostu go wysadzi³o,co do elektrolitow to proponuje zaczac od ramki i okolic uk³adu synchro,nie pomoze prawdopodobnie ich wymiana chyba ze masz szczescie...wymiana poszczegolnych uk³.scalonych,ja juz w akcie desperacji wymienilem wszystkie elektrolity,wszystkie uk³acy scalone za wyjatkiem (transoptora,i uk³ osd).no i procka na p³ycie.
    efekt:
    nadal nie moge uzyskac zadnego obrazy na rozdzielczosci 480X600 i wyzszej,jak opisywa³em juz prze³aczenie na wyzsza powoduje spalenie traznystora a jezeli wlaczy sie monitor na 480X600 w³acza sie wszystko ³adnie ale obraz to mleko i powroty no i monitor w³acza i wy³aczas sie cyklicznie...
    uparte drañstwo :evil: :evil: :evil: ze rece opadaja :cry: :cry: :!: :!: