Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Tytuł: Cube Analog e-rower z silnikiem Rapid 2000W: Jak poprawnie zamontować czujnik pas i magnesy?

xdominik123 22 Jan 2023 20:39 348 6
    xdominik123
    Level 3  
    Posiadam rower Cube Analog przekonwertowany na rower elektryczny za pomocą silnika Rapid 2000w.
    Problem polega na tym, że odległość czujnika pas od tego kółka z magnesami (nie wiem jak to się nazywa) wynosi jakieś 1-2 cm przez co wspomaganie jest przerywane - raz działa, raz nie oczywiście podczas kręcenia korbą.
    Aktualnie to kółko z magnesami (uniwersalne) mam zamontowane na trytyki do zębatki. Próbowałem również założyć to drugie kółko z magnesami zrobione do suportu "na kwadrat" niestety ja posiadam mocowanie "ISIS" z tego co sprawdzałem i kiedy to nakładam to odstęp miedzy czujnikiem, a tym kółkiem jest prawidłowy czyli jakieś 1-2mm tylko wtedy nie mogę wsadzić korby do końca, bo ten czujnik zabiera ten ok. 1cm miejsca.

Moje pytanie brzmi co mogę zrobić lub jak umieścić inaczej te czujniki obok siebie żeby były bliżej i silnik normalnie pracował.
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmiana suportu na mocowanie "na kwadrat" tylko wiąże się to ze sporymi wydatkami bo bym musiał specjalnie wymieniać korbę. Myślałem jeszcze nad wymianą suportu na trochę dłuższy żeby weszła cała korba oraz czujnik tylko nie wiem czy przez tę długość nie będzie innych problemów. Proszę o pomoc.
  • Helpful post
    slawko_k
    Level 34  
    Myślę ze jedno zdjęcie więcej warte niż 1000 słów.
    xdominik123
    Level 3  
    Tytuł: Cube Analog e-rower z silnikiem Rapid 2000W: Jak poprawnie zamontować czujnik pas i magnesy? Tytuł: Cube Analog e-rower z silnikiem Rapid 2000W: Jak poprawnie zamontować czujnik pas i magnesy?
    slawko_k wrote:
    Myślę ze jedno zdjęcie więcej warte niż 1000 słów.

nie zwracaj uwagi na piasek
  • Helpful post
    slawko_k
    Level 34  
    Nie da się trochę tej blachy z czujnikiem podgiąć żeby zbliżyć do tarczy z magnesami?
    A może pod tarczę z magnesami coś podłożyć żeby przybliżyć ją do czujnika. Piszesz że jest na trytytki. Odetnij trytytki podłóż 5mm jakiegoś materiału i znowu przymocuj na trytyki
    xdominik123
    Level 3  
    slawko_k wrote:
    Nie da się trochę tej blachy z czujnikiem podgiąć żeby zbliżyć do tarczy z magnesami?
    A może pod tarczę z magnesami coś podłożyć żeby przybliżyć ją do czujnika. Piszesz że jest na trytytki. Odetnij trytytki podłóż 5mm jakiegoś materiału i znowu przymocuj na trytyki

Blachy z czujnikiem nie pójdzie wygiąć.
    Postaram się coś znaleźć, podłoże tam coś i dam znać czy pomogło.
    xdominik123
    Level 3  
    slawko_k wrote:

To było takie banalne, że nawet o tym nie pomyślałem. Trochę zabawy z tym było, żeby zrobić dziurki i nic nie haczyło, ale udało się czujnik znajduje się zaraz obok tych magnesów i wszystko działa jak powinno. Dziękuje bardzo za pomoc!
    xdominik123
    Level 3  
    podłożenie okrągłego plastiku o odpowiedniej grubości pomogło