Witam.
Przedstawiam projekt prostej płytki, która pozwoli na zapoznanie się z mikrokontrolerami PY32F00x firmy PUYA.
Płytka zawiera mikrokontroler, kilka ledów i przycisków które można dowolnie podłączyć, mostek USB<>UART do komunikacji z PC, stabilizator 3,3V i złącze USB-C służące do zasilania i programowania.
Aby umożliwić programowanie pod dowolnym systemem operacyjnym, napisałem prosty bootloader XMODEM (Windows 95 & HyperTerminal to lubi

PY32F003F16P6TU zamontowany jest na adapterze o standardowym rozstawie pinów, podobnym do układów w obudowach DIP20. Dzięki temu można go łatwo wymienić lub użyć na płytce stykowej/uniwersalnej.
Aby uporządkować nieco plątaninę kabli SPI i I2C wyprowadziłem na dodatkowe złącza.
Całość została zaprojektowana tak, żeby nie wymagała od użytkownika posiadania programatora.
Schemat:

- µC PY32F003F16P6TU
- 4 LEDy
- 4 przyciski + Reset (PROG)
- konwerter USB <> UART na układzie CH340N
- SPI i I2C wyprowadzone na dodatkowe złącza
- zasilanie z USB-C
- możliwość wyboru napięcia pracy mikrokontrolera (3,3V / 5V)
Rozmieszczenie elementów:

Dlaczego własny bootloader?
1. Standardowy protokół XMODEM pozwala na większy wybór współpracującego softu.
2. Nie wymaga programatora.
3. Chciałem zwolnić PA0...7
Instalacja bootloadera:
PF4 zwieramy do "+".
PA3 łączymy z TXD CH340N (PF0)
PA2 łączymy z RXD CH340N (PF1)
W sofcie PuyaISP wciskamy "Open Code" i wybieramy plik z bootloaderem. Ustawiamy parametry jak na załączonym obrazku, wybieramy port COM i wciskamy "Download Code"
Po chwili bootloader powinien zostać zainstalowany.

Bootloader:
Jednokrotne wciśnięcie "PRG" resetuje mikrokontroler.
Aby uruchomić bootloader wciskamy dwukrotnie przycisk "PRG".
Soft wgrywamy za pomocą komend (linux):
Code: bash
Bootloader uwzględnia większą niż podaje PDF 32kB pamięć FLASH mikrokontrolerów PY32F002 i zajmuje jej ostatni 1kB. Początkowe 31kB jest do dyspozycji użytkownika.
Przykładowy soft w załączniku z bootloaderem.
Cool? Ranking DIY