Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fritz!Box Fon Wlan 7170 - jak wgrać Firmware niemieckie

pinochio 24 Jan 2023 23:00 408 13
    pinochio
    Level 11  
    Mam ten router, będzie mi służył jako Analog/ISDN Converter do mojej centralki telefonicznej ISDN/Analog i być może dodatkowo jako Repeater na parterze. Mam na nim oprogramowanie w wersji angielskiej 58.04.85 Anex A, a chcę wgrać w wersji niemieckiej 29.04.88 i jak wiadomo, przez przeglądarkę nie wejdzie. RUKERNEL TOOL jest już wyłączony, a z tym Adam2 to nic nie kumam, tak samo z aplikacją recovery, którą pobrałem (FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.04.88.recover-image), ale nie wiem, jak się do tego zabrać. Czy może mi ktoś krok po kroku zapodać, jak zmienić te angielskie Firmware na niemieckie?

A może da radę wgrać na Firmware FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexA.en.58.04.85 najpierw FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexB.en.29.04.83 a następnie FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.29.04.88?
    pinochio
    Level 11  
    inot wrote:
    Instrukcja po niemiecku :Link

To nie zadziałało, z tego samego powodu co opisałem, przez przegladarke nie wchodzi inna wersja językowa i nic nie daje czy to z androida i aktywowany experten modus. Fritz!Box Fon Wlan 7170 - jak wgrać Firmware niemieckie

Tu jest opis z Adamem i recovery, ale jak na razie to dla mnie czarna magia, mam tylko plik FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.04.88.recover-image i nie kumam nic z tego.

Przywrócenie do ustawień fabrycznych jest bardzo proste, bez żadnego programu, dwa razy klik i po wszystkim, zastosowałem, jak nie znałem passwordu. Ale poza tym, to nic nie zmienia.

Dodano po 13 [minuty]:

inot wrote:
    i jeszcze to z Adamem:
    Link

No właśnie tego nie mogę przebrnąć, gdzie ustawić stały adres IP i jak i czy później w komendach podawać inny adres ip fritzboxa, jaki? Jak uruchamiam ten plik recovery, to u mnie szybko wszystko przechodzi i niby z sukcesem, żadne okienko dos (CMD) nie wyskakuje, żadnych poleceń nie jestem w stanie wpisywać i niby update z sukcesem, a stary Firmware nie ruszony.

Chyba Fritza uwaliłem.
    Nadałem w karcie LAN (pod którą podpiąłem Fritza) stałe IP 192.168.178.100, brama domyślna 192.168.178.0, według tego opisu. Jednak według tego opisu na forum www.ip-phone-forum.de, zanim uruchomiłem program FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.04.88.recover-image.exe, w oknie poleceń cmd z sukcesem przeszedłem procedurę:
    quote SETENV HWRevision 94
    quote SETENV annex B
    quote SETENV kernel_args annex=B
    quote SETENV firmware_version avm
    bye

Następnie zgodnie z opisem na niemieckim forum uruchomiłem program FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.04.88.recover-image.exe i mam takie wyszukiwanie w pętli
    Teraz Fritz nie jest widziany w sieci, mogę to jeszcze jakoś uratować? Co robię nie tak?
    inot
    Level 31  
    pinochio wrote:
    Teraz Fritz nie jest widziany w sieci

Oczywiście w tym momencie napięcie załączone. Link

Spróbuj nawiązać komunikację za pomocą IP 169.254.1.1.

Radzę poczytać dokładny opis. Opis obejmuje kilka stron. Aby dalej czytać naciskać "weiter" (nie trzeba nic kupować tak jak sugeruje napis).
    pinochio
    Level 11  
    inot wrote:
    Oczywiście w tym momencie napięcie załączone. Link

Router odłącza teraz napięcie sam!
    Tak, tak jak pisało wcześniej, najpierw odłączyłem, a jak się pokazał od razu w następnym okienku napis, żeby ponownie podłączyć zasilanie, to podłączam i szuka routera w pętli. Robiłem tę procedurę z Adam2 i raz uruchamiam po, a raz przed tą procedurą plik niemiecki AnnexB i nic to nie daje, w routerze coś się dzieje, bo diody szaleją, raz power i wlan, a raz wszystkie mrugają. Próbowałem też w drugą stronę odkręcić
    quote SETENV HWRevision 127
    quote SETENV annex A
    quote SETENV kernel_args annex=A
    quote SETENV firmware_version avme
    bye
    i uruchamiając po tym angielski recovery AnnexA, a nawet z FTP Uploader i fritz_als_avme_annex_A_new.tar, router teraz nie jest widziany, albo nie ma komunikacji.
    inot wrote:
    Spróbuj nawiązać komunikację za pomocą IP 169.254.1.1.

Niestety… nie można przejść do tej strony Witryna 169.254.1.1 potrzebowała za dużo czasu na odpowiedź

Poczytam teraz ten opis dot. uratowania uwalonego podczas Tuningu und Hackingu routera.

Hmm, jak przeprowadzałem procedurę Adam2, to nie miałem połączenia z siecią zdaje się, albo laptop miał połączenie wifi poprzez centralny router, a Fritbox nie był skonfigurowany do łączenia się z moją siecią. Ta procedura Adam2, to z tego co rozumiałem, była konfiguracja na sucho routera, do przyjęcia firmware z inną bądź tą samą wersją. Teraz router szaleje i sam odłącza zasilanie, dlatego nie ma komunikacji. Jak daję „IP-Adresse und DNS-Adresse automatisch beziehen“, to tylko na krótko po odłączeniu routera i ponownym podłączeniu zasilania komunikuje się z laptopem, po czym po chwili się rozłącza. Może zacznę od początku, co tu trzeba wpisać za adres bramy domyślnej i jakie adresy serwerów DNS?
    Co to ma w ogóle dać, jeśli router nie jest połączony z siecią, a laptop ma połączenie wifi poprzez router centralny?
  • Helpful post
    inot
    Level 31  
    W tym opisie jest wzmianka, że jeśli bootloader funkcjonuje to poprzez IP 192.168.178.254 router zawsze jest osiągalny.
    pinochio wrote:
    jak przeprowadzałem procedurę Adam2, to nie miałem połączenia z siecią zdaje się, albo laptop miał połączenie wifi poprzez centralny router,

Najlepiej w tym momencie wszystkie inne połączenia zdeaktywować.
    pinochio
    Level 11  
    Próbowałem, dałem na nowo stałe IP 192.168.178.2, w bramie domyślnej nic nie wpisywałem i w przeglądarce zapodałem adres 192.168.178.254. Nic to nie da, bo router samoczynnie nawet po resecie odłącza zasilanie. Nie wiem, czy bootloader w ogóle funkcjonuje.

Uff, udało się w końcu, przeprowadziłem jeszcze raz procedurę Adam2, zdaje mi się, że tak jak wcześniej:
    Dem PC eine feste IP geben. (z.B. 192.168.178.2)
    Brama domyślna: 192.168.178.1
    i nic nie wpisywane w adresach DNS.
    Konsola cmd uruchomiona i zgodnie z tym opisem:

In dem Dos-Fenster folgendes eingeben: ftp 192.168.178.1 aber noch nicht Enter drücken !!!
    FB kurz vom Strom nehmen und wieder anstecken.
    Nach ca. 3-5 Sekunden Enter drücken.
    Benutzer/Kennwort sind adam2/adam2.
    Jetzt die entsprechenden ftp Befehle eingeben. (am besten mit Kopieren/Einfügen)

ftp 192.168.178.1
    Connected to 192.168.178.1.
    220 ADAM2 FTP Server ready
    530 not logged in
    User (192.168.178.1:(none)): adam2
    331 Password required for adam2
    Password:
    230 User adam2 successfully logged in
    ftp> quote SETENV HWRevision 94
    200 SETENV command successful
    ftp> quote SETENV annex B
    ftp> quote SETENV kernel_args annex=B
    ftp> quote SETENV firmware_version avm
    ftp> bye
    221 Thank you for using the FTP service on ADAM2

Następnie uruchomiłem proces recovery plikiem FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.04.88.recover-image.exe
    i dopiero po jakimś czasie jak zostałem poproszony o podłączenie ponowne zasilania, to podłączyłem zasilanie i... zaczęło w końcu się fleszować
    Fritz!Box Fon Wlan 7170 - jak wgrać Firmware niemieckie Fritz!Box Fon Wlan 7170 - jak wgrać Firmware niemieckie

I jest wersja niemiecka 29.04.88, tylko jakoś jakby mniej w menu opcji jest.
  • Helpful post
    inot
    Level 31  
    pinochio wrote:
    router samoczynnie nawet po resecie odłącza zasilanie.

Regularnie ? W jakich odstępach czasu ?

Może to wypróbować:
    Falls anschließend immer noch Probleme auftreten: Einige Fritz!Box-Modelle mit mehreren LAN-Ports reagieren nur auf einem Netzwerkanschluss auf die Notfall-Adresse. Deshalb muss man gegebenenfalls das Netzwerkkabel in eine andere Buchse umstecken
    pinochio
    Level 11  
    inot wrote:
    Regularnie ? W jakich odstępach czasu ?

Po paru sekundach i już na stałe.
    inot wrote:
    Falls anschließend immer noch Probleme auftreten: Einige Fritz!Box-Modelle mit mehreren LAN-Ports reagieren nur auf einem Netzwerkanschluss auf die Notfall-Adresse. Deshalb muss man gegebenenfalls das Netzwerkkabel in eine andere Buchse umstecken

Właśnie teraz zrobiłem przez LAN2 i wyłączyłem połączenie WiFi z centralnym routerem i to chyba było problemem. Jak jestem w swojej sieci i mam podłączonego Fritza do LAN, to nie wejdę na niego:
    Niestety… nie można przejść do tej stronySprawdź, czy w nazwie hosta fritz.box występuje literówka.

Dziękuję kolego za niezłomną pomoc.
    inot
    Level 31  
    Tak z ciekawości. Dlaczego nie pozostałeś przy angielskiej wersji ?
    pinochio
    Level 11  
    Bo jestem biegły w niemieckim, a z angielskim słabo, no i ktoś kiedyś tutaj pisał, że niemiecka wersja jest lepsza (o niebo). :)

Może się komuś przyda, a mi na pewno, jak będę chciał z tego Fritza oprócz Analog/ISDN Converter dla mojej centralki ISDN, zrobić dodatkowo AP na parterze. Nie wiem tylko, czy parametry ma za słabe i czy dla mojego Halnyego z światłowodem będzie wspomaganiem.
    pinochio
    Level 11  
    Mam jeszcze pytanie w tym wątku, które jest powiązane z zagadnieniem, choć dotyczy sieci WiFi i powinno być w innym dziale, ale nie chcę rozpoczynać nowego temau.
    Czy ten Fritzbox Fon Wlan 7170, który według załączonego filmiku, można skonfigurować jako repaeter (WDS - Wireless Distribution System), można powiązać z moim bazowym routerem Halny'm HL-4GMV4, który ma tylko automatyczne ustawienia EasyMesh? Jeśli tak, jak to zrobić ręcznie, żeby mój Halny Fritzboxa jako repaeter sparował?

Temat główny został pomyślnie rozwiązany.
    Żeby nie powielać wątków i nie mieszać na forum, te ostatnie zagadnienie przenoszę do właściwego działu Sieci początkujący.
    pinochio
    Level 11  
    Jeszcze podbijam temat, bo może ktoś będzie potrzebował wiedzy na temat wszystkich modeli FRITZ!Box, FRITZ!Repeaterów, itp., to w poszukiwaniu istotnych dla mnie rozwiązań, natrafiłem na bardzo dobrą stronę, gdzie można np. kliknąć na przegląd wszystkich modeli Fritzboxa i tam ma się dostęp do szczegółowych danych technicznych poszczególnych modeli oraz linki do pobrania najnowszych Firmware-Update, Firmware-Recover i instrukcji do tychże procedur.

Druga ciekawa i ważna dla profesjonalistów, a także początkujących strona, to Podręczniki FRITZ!Box w języku polskim. Przy odpowiedniej nawigacji można także znaleźć podręczniki do różnych, także starszych modeli, które np. nie mają już wsparcia technicznego, a w języku niemieckim nawet dla wszystkich modeli FRITZ!Box.
    Pozdrawiam