Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laguna 2 1,9 dci 2003: utrata mocy, biały i czarny dym - EGR, odma, turbo, czy coś innego?

fbogdanfrankowski78 27 Jan 2023 08:41 150 2
    fbogdanfrankowski78
    Level 2  
    Witam mam problem z laguną 2 1,9 dci 2003 r , mianowicie w ciągu kilku kilometrów auto straciło moc i zaczęło dymić tak na biało ale czasami na czarno i spalenizna gryząca , wyczyściłem egr i odmę , sytuacja nie zmnieniła się dalej to samo , mechanik powiedział że turbo , wymieniłem turbo , oleje i filtry no i to samo , auto praktycznie nie ma siły jechać i kopci śmierdząco , mogę prosić o poradę 🙂
    LightOfWinter
    Level 36  
    Witam,
    Zaczął bym od zczytania błędów. Może dadzą dodatkową wskazówkę.
    MAP sensor jest sprawny ? Kiedy był wymieniany/ czyszczony ?
    Turbina "świszczała" przed awarią ?
    Gruszka od turbo sprawdzona ?
    Czy są ubytki oleju ?
    fbogdanfrankowski78
    Level 2  
    Witam błędy tak racja muszę ściągnąć kogoś aby podpiął się i zobaczyć co wyświetli , a map sensor może jakiś pomysł -to chyba ten co jest na powrocie z interculera ? A coś muszę zrobić z gruchą od turbo jest ustawiona raczej czy mogę jeszcze coś sprawdzić ? Dziś jeszcze popatrzę kurde sam już nie wiem o co chodzi

Dodano po 9 [godziny] 36 [minuty]:

Wyczyściłem ten vzujnik co wchodzi do rury od interculera do gardzieli silnika z powietrzem był trochę usyfiony i uruchomiłem silnik rozgrzał się i dalej bardzo powoli reaguje na gaz i spaliny dziwne i dużo takie spalenizny jak by , sprawdziłem gruchę turbiny i pracuje bo jak zdjąłem to opadło cięgno , plis jakieś podpowiedzi