Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką suszarkę do ubrań wybrać? Bosh, Beko, Electrolux, Whirlpool? 2000-2700zł

ubuntupl 27 Jan 2023 14:39 432 6
    ubuntupl
    Level 3  
    Dzień dobry,
    Chcę kupić suszarkę do ubrań w przedziale cenowym 2000-2700zł. Zależy mi na tym, aby suszarka przetrwała jak najdłużej bez poważniejszego serwisowania (kosztownego) oraz aby nie zużywała dużo prądu. Niestety, w serwisach z AGD można przeczytać same pozytywne opinie odnośnie wszystkich poniżej podanych. Stąd też pytanie, czy jest sensowna jakakolwiek z poniższych?
    Beko B5T68233WBPB - 2089zł
    Bosch Serie 4 WTH85V0SPL - 2399zł
    ELECTROLUX EW8H258SP PerfectCare - 2749zł
    Whirlpool FFT D 9X3BX PL - 2599zł
    Whirlpool Fft M22 8X2B Pl - 2026zł

Ewentualnie jakieś inne, które moglibyście doradzić w tym przedziale cenowym?
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Suszarka bez pompy ciepła będzie trwała, ale pobiera nieco więcej energii lecz rekompensuje to bezawaryjnością. Suszarka z pompą ciepła po kilku latach zafunduje użytkownikowi bardzo duże koszta serwisowania bez względu na producenta urządzenia. Dla siebie kupiłbym tylko suszarkę grzałkową póki jeszcze są dostępne na rynku. Dwie serie tych urządzeń ma w ofercie Bosch. Jest to seria WTN i WTG.
    ubuntupl
    Level 3  
    Dzięki za odpowiedź.
    Wyszukałem przykładowe bez pompy:
    Bosch Serie 4 WTN86203PL - koszt 1799 zł (proponowane roczne zużycie: 500 kWh)
    BOSCH WTG86401PL - koszt 1774 zł (proponowane roczne zużycie: 561 kWh)
    Proponowane zużycia pochodzą ze sklepu żółto-czarnego. Napisane jest "0,77 zł/kWh i wyliczona jest na podstawie średniej ceny za kWh dla poszczególnych dystrybutorów energii."
    I tutaj zastanawiam się, bo w 2023 nawet nie wiem, do ilu będzie planowana średnia podwyższa cen za energię elektryczną. Bo to też przełoży się na koszta związane z użytkowaniem tej suszarki. Natomiast z tych z pompą ciepła, które wymieniłem, roczne zużycie jest w granicach 200-240 kWh, czyli 2 razy mniej.

Rozumiem, że koszt wymiany pompy ciepła dla Boscha jest tak wysoki, że bardziej opłacalny byłby zakup nowego sprzętu?
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Po prostu suszarki z pompą ciepła wymagają serwisu po kilku latach użytkowania w postaci rozkręcenia na części pierwsze i czyszczenia mechanicznego wymiennika a z racji nakładu pracy usługa musi swoje kosztować. Awaria sprężarki bez dostępu do serwisu nieautoryzowanego potrafiącego naprawić układ i wymienić sprężarkę zakończy się utylizacją urządzenia.
    ubuntupl
    Level 3  
    Rozumiem. A jeśli zdecydowałbym się na te z pompą ciepła, to jaki model warty byłby zakupu? Też Boscha?
    ubuntupl
    Level 3  
    A czy są jakieś suszarki bez pompy ciepła ale w klasie minimum A? Na Google ciężko cokolwiek wyszukać, bo wpisując "bez pompy ciepła" to i tak proponują tylko z pompami ciepła.
    najemnik
    Level 10  
    Ja mam suszarkę LG z pompa ciepla 4 lata, non stop użytkowana, narazie bez problemów, po każdym suszeniu czyszcze filtry.