Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Termet Minimax i regulator Open Therm - praca pompy co.

lenaro 28 Jan 2023 08:45 138 4
Automation24.pl
    lenaro
    Level 2  
    Mam zamontowany kocioł Termet Minimax podłączony do sterownika Open Therm PT 52. Nie znam działania tego sterownika i po po podpięciu do kotła pompa obiegowa pracuje cały czas, kocioł moduluje mocą i utrzymuje zadaną temperaturę pomieszczenia. Czy tak działają regulatory Open Therm poprzez ciągłą pracę pompy i załączanie i wyłączanie palnika przy ciągłej pracy pompy.
  • Automation24.pl
    sorier
    Level 28  
    Jeżeli temperatura na kotle przekroczy zadaną (obojętne czy przy ręcznym ustawieniu temperatury c.o. czy przez sterownik OT) to palnik gaśnie, ale pompa c.o. pracuje dalej. Jeżeli to sterownik pokojowy wyłączy kocioł (obojętne czy OT czy zwykły "beznapięciowy") to chwile po zgaszeniu palnika pompa też staje.
  • Automation24.pl
    lenaro
    Level 2  
    Witam. Sterownik open therm PT 52 podłączany do wyjścia OT w kotle Termet. Tak jak pisałem pompa pracuje cały czas palnik włącza się i wyłącza nie zbyt często .Sterownik pierwsze robi pomiar temperatury i załącza palnik na kilka minut utrzymując temperaturę kotła w granicach 40-45 stopni i temperaturę powrotu 30 stopni przy zadanej 20,5 stopnia . W pomieszczeniu ,utrzymuje temperaturę 20,3 - 20,4 stopnie przy pracującej cały czas pompie w kotle . Zdarza się że po osiągnięci temperatury 20,5 stopnia wyłączy pompę i palnik ale na krótko. Możliwe że ma niewłaściwe ustawienia regulatora. Pracuje na fabrycznych nastawach, nie zmieniam nastaw bo nie wiem o co chodzi z interwałem i pasmem regulacji PI. Czy ktoś miał do czynienia z sterownikiem elektrtobock PT 52 czeskiego producenta. i jakie optymalne nastawy do tego sterownika. Nadmienię dom nieocieplony. Na starym kotle junkers miałem regulator on-of i dwie nastawy dzień i noc prosty regulator i temperatura kotła góra dół a ten nie ma takich wahań temperatury.
    .
  • Helpful post
    sorier
    Level 28  
    lenaro wrote:
    nie zmieniam nastaw bo nie wiem o co chodzi z interwałem i pasmem regulacji PI

W instrukcji masz to fajnie opisane, lepiej się chyba nie dało. Możesz minimalnie zmienić interwał tak by temperatura trzymała się na 20,4-20,6 (przy zadanej 20,5). Zmiany robisz to w kroku o "1min" i obserwujesz temperaturę przez co najmniej 24h. Jeżeli przesadzisz w którąś stronę to albo temperatura zacznie oscylować, albo będziesz miał stałą odchyłkę od temperatury zadanej w pomieszczeniu.

To że kocioł czasem pracuje non stop, a czasem się wyłączy, to już kwestia algorytmu sterownika i zakresu mocy kotła, i nie masz na to wpływu.
    lenaro
    Level 2  
    Ok. Dzięki. Już wiem o co chodzi. Teraz , rozumiem, interwał regulacji fabryczny 10 minut przerwa między załączeniami kotła ja żeli kocioł nie osiąga temperatury to zmniejszamy jeżeli przeciąga to zwiększamy interwał, a pasmo regulacji to różnica temperatury zadanej i osiąganej.