Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

automat bramowy faac genius g-bat 300 samoczynnie się otwiera

maxel13 28 Jan 2023 14:10 375 4
    maxel13
    Level 3  
    Witam
    Posiadam od jakiegoś czasu bramę FAAC Genius g-bat 300 brama ma podłączone fotokomórki bez kontaktronów, do bramy podłączony jest również domofon Hikvision ds-kis703-p, mam możliwość otwierania bramy z domofonu jaki z aplikacji i oczywiście z pilota.
    Brama od jakiegoś czasu zaczęła się sama otwierać np. kładę się spać brama zamknięta wstaję rano, a tu nagle brama pyk otwarta, lub wyjeżdżam z posesji zamykam bramę pilotem brama się zamknęła lampka ostrzegawcza zgasła po czym odjeżdżam parę metrów patrzę a brama się otwiera.
    Nie wiem co może być przyczyną tego stanu rzeczy, proszę o jakieś porady. Może jakieś zwarcie gdzieś się robi. Nie wiem jak się do tego zabrać.
    Z góry dziękuję za pomoc mordeczki :D
    sosarek

Level 43  
    Odłącz domofon i sprawdź.
    Daro1003
    Level 23  
    1. Pierwsze co to odepnij z listwy urządzeń wszystko co masz na Open A i Open B korzystaj z oryginalnych pilotów przez jakiś czas aby sprawdzić czy pomogło.

2. Proponuję sprawdzić podłączenia pod domofon czy na pewno wpięte w zaciski COM i NO przekaźnika sterowania bramy. Również przy bramie sprawdzić omomierzem podłączane zaciski COM i NO do sterowania bramą czy niema przebicia między nimi.

3. Kolejną sprawą do sprawdzenia jest ustawiony czas sygnału otwierania jeśli będzie za długi może występować taki efekt że zamykasz z apki a po chwili brama się otwiera.
    maxel13
    Level 3  
    Hej
    Chciałem tylko podzielić się taka informacją, że znalazłem szkodnika jakiś robaczek który przykleił się do wtyku w domofonie, po jego usunięciu problem zniknął, przynajmniej na razie, robaczków było więcej, przedostały się przez peszle w słupku i się tam zagnieździły.
    Tak na marginesie sprawdziłem styk no z com miernikiem i wartość na omach wynosiła 1 lub oko 1 czy to dobrze?
    Dzięki za pomoc
    Dzięki za pomoc.
    Daro1003
    Level 23  
    Peszle kolego uszczelnij np uszczelniaczem dekarskim i ogólne wloty przewodów do wszystkich akcesoriów, domofonów, fotokomórek, centrali bramy. Robaki robią wiele szkód w elektronice która jest na zewnątrz.