Przerobiłem klimatyzację na pompę ciepła powietrze-woda. Działa, grzeje, reguluje moc względem temperatury. No i tu właśnie jest mały haczyk. Bo aktualnie oszukuję sterownik co do odczytu temperatury za pomocą ogniwa Peltiera. Chce żeby PC mocniej grzała to ochładzam czujnik temperatury, chcę żeby zmniejszyła moc to pozwalam mu sie ogrzać lub nawet dogrzewam.
System działa. Lecz jest mało ekonomiczny energetycznie i gabarytowo. Bo w trybie chłodzenia czujnika ogniwo Peltiera potrafi wciągnąć ok 35W żeby utrzymać zadaną temperaturę ok 20°C.
Układ pomiaru temperatury na oryginalnej płycie z PC wygląda tak:
Ten tranzystor załącza zasilanie do kilku takich dzielników napięcia jednocześnie.
I jak napisałem na rysunku idzie tam PWM 2,5Hz ok 10%
No i szukam pomysłu i inspiracji jak zorganizować oszukiwanie tego czujnika w inny mniej energochłonny sposób.
Mam kilka wstępnych pomysłów, PWM i optotranzystor, bo chciałbym jednak separację galwaniczną zachować. Tylko nie wiem czy ciągłe podawanie PWM będzie wstanie zasymulować element rezystancyjny. Średni spadek napięcia będzie taki jak trzeba ale uP może mieć wątpliwości.
Drugi pomysł to serwomechanizm i potencjometr zamiast NTC.
A trzeci to rozwinięcie pierwszego czyli np 8 kanałowy rezystor sterowany cyfrowo.
Ktoś ma inne pomysły?
System działa. Lecz jest mało ekonomiczny energetycznie i gabarytowo. Bo w trybie chłodzenia czujnika ogniwo Peltiera potrafi wciągnąć ok 35W żeby utrzymać zadaną temperaturę ok 20°C.
Układ pomiaru temperatury na oryginalnej płycie z PC wygląda tak:

Ten tranzystor załącza zasilanie do kilku takich dzielników napięcia jednocześnie.
I jak napisałem na rysunku idzie tam PWM 2,5Hz ok 10%
No i szukam pomysłu i inspiracji jak zorganizować oszukiwanie tego czujnika w inny mniej energochłonny sposób.
Mam kilka wstępnych pomysłów, PWM i optotranzystor, bo chciałbym jednak separację galwaniczną zachować. Tylko nie wiem czy ciągłe podawanie PWM będzie wstanie zasymulować element rezystancyjny. Średni spadek napięcia będzie taki jak trzeba ale uP może mieć wątpliwości.
Drugi pomysł to serwomechanizm i potencjometr zamiast NTC.
A trzeci to rozwinięcie pierwszego czyli np 8 kanałowy rezystor sterowany cyfrowo.
Ktoś ma inne pomysły?