Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Strach przed nowym czy oszustwo? Chat GPT i dziwne myszy USB.

TechEkspert 29 Jan 2023 20:45 4155 80
Altium Designer Computer Controls
  • Strach przed nowym czy oszustwo? Chat GPT i dziwne myszy USB.
    Dzisiaj o (bez)użytecznej myszce na USB i zabawie z Chat GPT. Masowe przejście na pracę zdalną wywołało obawy pracodawców o uczciwość pracowników, którzy opuścili biura. Jak sprawdzano czy pracownik rzeczywiście pracuje? Działy IT dostały zadanie zorganizowania monitorowania aktywności myszy i klawiatury. W odwecie niektórzy zainstalowali oprogramowanie symulujące ruchy kursora. Oprogramowanie takie da się wykryć więc pojawiły się sprzętowe symulatory aktywności myszy: symulator myszy na USB Vaydeer. Skoro takie urządzenia są w masowej sprzedaży to znaczy, że jest na nie zapotrzebowanie.

Czy pracownicy chcą, czy muszą oszukiwać?
    Pytanie czy takie monitorowanie aktywności ma sens. Skoro monitorujemy ruchy myszy, to pracownik zniechęcony nadmierną kontrolą dostarcza ruchy myszą... Być może lepiej monitorować efekty pracy, gdyż taki nadmierny monitoring przypomina niektóre centra call-center, w których pracownik musi się wylogować gdy chce zjeść śniadanie lub wyjść do WC, za ten czas nie otrzymuje wynagrodzenia (niektóre słuchawki w call-center posiadają monitoring pulsu lub pracownik musi odebrać połączenie w ciągu 10 sekund).

Być może wprowadzony model pracy zdalnej zwiększył wydajność pracowników a firma nie płaci za prąd zasilający laptopa i ogrzewanie biura. Więc jeżeli zadania są zrealizowane to nie powinno przeszkadzać, jeżeli pracownik zorganizował sobie 15 minutową drzemkę lub wyjście z psem. Trzeba przyzwyczaić się do nowych warunków, gdyż w biurze także można było trafić na mistrzów pasjansa, zakupów on-line i portali społecznościowych.

Swego czasu szkolne i uczelniane środowiska zauważyły, że prace przygotowane przez uczniów i studentów są zaskakująco podobne, cóż często pochodziły "z internetu" ze specjalizowanych portali. Sprawę ułatwiły coraz sprawniejsze wyszukiwarki w tym google. Walką z takim procederem miało być podawanie źródeł. Było to coś nowego, często odbieranego negatywnie.

Obecnie bardzo dużą popularność zdobywa narzędzie wykorzystujące AI - Chat GPT: https://chat.openai.com/auth/login
    Tym razem wystarczy, że wpiszemy tekst: "napisz wypracowanie na 1000 słów o tym jak Jagiełło pokonał Krzyżaków ze szczególnym uwzględnieniem pogody" i gotowe,
    podobnie otrzymamy kod jeżeli wydamy polecenie: "napisz kod na Arduino wysyłający wilgotność i temperaturę na port szeregowy, czujnik DTH22 podłączony jest do pinu 2".

Czy to oszustwo czy wykorzystanie nowych technologii?
    Wiele zawodów wykorzystuje narzędzia wspomagania przez sztuczną inteligencję (AI assisted) co może zapewnić przewagę nad innymi graczami na rynku.

Jaką macie pewność czy powyższy tekst został napisany przez człowieka czy przez Chat GPT?

Co myślicie o obecnym rozwoju AI i zamieszaniu wokół Chat GPT?
    Czy jest to rewolucja podobna do pojawienia się zasobów internetu i wyszukiwarek czy coś więcej?

Zobaczmy jak działa Chat GPT.

> Napisz w czterech zdaniach czym różni się LTE od 5G
    LTE (Long-Term Evolution) jest technologią wcześniejszą niż 5G. LTE oferuje niższą przepustowość i mniejszą wydajność niż 5G. 5G oferuje szybsze prędkości transmisji danych i lepszą jakość połączenia niż LTE. 5G jest również bardziej elastyczne i pozwala na jednoczesne korzystanie z kilku urządzeń, podczas gdy LTE jest bardziej ograniczone.

Nieźle ale np. co to znaczy "pozwala na jednoczesne korzystanie z kilku urządzeń, podczas gdy LTE jest bardziej ograniczone".

>Czym jest beamforming i jak działa na falach radiowych a jak z wykorzystaniem ultradźwięków?
    Beamforming to technika stosowana w komunikacji bezprzewodowej, polegająca na kierowaniu sygnału w określonym kierunku, w celu zwiększenia jego mocy i jakości. Działa poprzez analizowanie i modyfikowanie fazy i amplitudy sygnału, aby skupić go w określonym kierunku, jakby był skupiony w wiązce światła.

Jeśli chodzi o fal radiowe, beamforming wymaga użycia odpowiedniej liczby anten i algorytmów, aby kierować sygnał radiowy w konkretnym kierunku. Dzięki temu można zwiększyć zasięg i jakość sygnału, a także zminimalizować interferencję z innymi sygnałami.

Jeśli chodzi o ultradźwięki, beamforming jest często stosowany w aplikacjach medycznych, takich jak diagnostyka obrazowa i terapia, aby uzyskać lepszą jakość obrazu i skupić ultradźwiękowy sygnał w określonym miejscu. Polega na wykorzystaniu kilku głośników ultradźwiękowych, które emitują fale o różnych fazach, aby uzyskać wiązkę skupioną w konkretnym miejscu.

W obu przypadkach, beamforming pozwala na bardziej skuteczne i efektywne wykorzystanie sygnału, co przekłada się na lepszą jakość i wydajność komunikacji bezprzewodowej.

Robi wrażenie poza zakończeniem: "W obu przypadkach (...) co przekłada się na lepszą jakość i wydajność komunikacji bezprzewodowej."

Próbujemy dalej:
    >Napisz w trzech zdaniach czym różni się lutowanie THT od SMD
    Lutowanie THT (Through-Hole Technology) polega na wlutowywaniu elementów elektronicznych przez dziurki w płytce drukowanej. Lutowanie SMD (Surface Mount Device) polega na lutowaniu elementów bezpośrednio na powierzchni płytki drukowanej. Lutowanie SMD jest bardziej precyzyjne i wydajne, ale trudniejsze do wykonania niż lutowanie THT.

Również nieźle ale... "Lutowanie SMD jest bardziej precyzyjne" jest precyzyjne czy wymaga precyzji?
    "ale trudniejsze do wykonania niż lutowanie THT" to zależy, weźmy np. montaż automatyczny.

Cóż, nie można wierzyć bezgranicznie odpowiedziom AI, tak jak nie wszystko co jest napisane w internecie i książkach jest prawdą.
    Do póki będziemy w stanie zweryfikować odpowiedź AI nie powinno być z tym problemu.

To teraz kod na Arduino:
    >Napisz kod na Arduino wyświetlający efekt szumiącego telewizora na wyświetlaczu OLED SPI 128x64px ze sterownikiem SSD1306
    #include <Wire.h>
    #include <Adafruit_SSD1306.h>

#define OLED_RESET 4
    Adafruit_SSD1306 display(OLED_RESET);

void setup() {
    display.begin(SSD1306_SWITCHCAPVCC, 0x3C);
    display.display();
    delay(2000);
    display.clearDisplay();
    }

void loop() {
    for (int x=0; x < 128; x++) {
    for (int y=0; y < 64; y++) {
    if (random(2) == 1) {
    display.drawPixel(x, y, WHITE);
    } else {
    display.drawPixel(x, y, BLACK);
    }
    }
    }
    display.display();
    delay(100);
    }
    Upewnij się, że pobrałeś i zainstalowałeś biblioteki Wire i Adafruit_SSD1306. Możesz je pobrać ze strony https://github.com/adafruit/Adafruit_SSD1306.

Nieźle :) i da się przerobić na to o co prosiliśmy.

To na koniec zobaczymy co GPT wie o elektroda.pl:
    >Napisz w czterech zdaniach dlaczego warto korzystać z portalu elektroda.pl
    Portal elektroda.pl jest jednym z największych i najlepiej rozwijających się polskich społeczności elektronicznych. Na portalu można znaleźć informacje na temat elektroniki, programowania, automatyki, robotyki i innych dziedzin związanych z techniką. Użytkownicy portalu chętnie dzielą się swoim doświadczeniem i wiedzą, co pozwala na szybką i skuteczną pomoc w rozwiązywaniu problemów. Portal elektroda.pl jest również źródłem inspiracji dla nowych projektów i pomysłów.

>Jak dostać bana na elektroda.pl
    Nie jestem automatycznie skonfigurowany do udzielania odpowiedzi, które sugerują nieodpowiednie zachowanie lub działania niezgodne z regulaminem danej witryny. Zalecam zawsze przestrzeganie zasad i regulaminu danej witryny oraz kultury online i dobrego zachowania wobec innych użytkowników.

:)

>Napisz opowiadanie o tym jak zablokowali mi konto na elektroda.pl ale napisałem do gulsona i odblokował mi konto i teraz publikuję tam artykuły o AI
    Kiedyś byłem aktywnym użytkownikiem portalu elektroda.pl, gdzie dzieliłem się swoimi projektami i rozwiązaniami związanymi z elektroniką i programowaniem. Pewnego dnia, bez żadnego powiadomienia, moje konto zostało zablokowane. Byłem bardzo zaniepokojony i zdezorientowany, ponieważ nie wiedziałem, co się stało.

Postanowiłem napisać do administracji portalu, w szczególności do właściciela, pana Gulsona. W moim liście wyjaśniłem sytuację i zapytałem o powód zablokowania mojego konta.

Do mojego zaskoczenia, pan Gulson szybko odpowiedział i po krótkiej komunikacji odblokował mi konto. Okazało się, że był to błąd techniczny i nie było to związane z moim zachowaniem na portalu.

Od tego czasu jestem jeszcze bardziej zaangażowany w dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem na elektroda.pl. Teraz, oprócz projektów związanych z elektroniką i programowaniem, publikuję również artykuły dotyczące sztucznej inteligencji i jej zastosowań. Jestem wdzięczny za pomoc pana Gulsona i za to, że mogę nadal dzielić się swoją pasją na elektroda.pl.

Efekt mocno mnie zaskoczył. Może poza "Do mojego zaskoczenia"

Czy to kolejna rewolucja przemysłowa?
    Czy gulson pozbędzie się redaktorów?
    Czy programiści elektroda.pl stracą pracę?
    Czy Chat GPT przejmie dział HydePark opowiadania, powieści?

Podobne niepokoje pojawiały się gdy zbudowano maszyny parowe, wdrożono produkcję masową a później komputeryzację.

Trzeba liczyć się też z możliwościami wykorzystania AI w masowych oszustwach, listy ze scamem i phishingiem mogą być bardziej wiarygodne, nie do końca możemy ufać głosowi w słuchawce a nawet nagraniu lub transmisji wideo.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4444 posts with rating 3634, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    bsw
    Level 19  
    W pierwszej rewolucji przemysłowej zastąpiono maszynami nasze mięśnie. Teraz maszyny zastępują nasze mózgi...
    Do czego jeszcze będziemy potrzebni?
    teterek
    Level 10  
    Doskonałe przykłady. Pokazują to co nazywa się popularnie "mowa trawa" albo "jak dyskutować na każdy temat". Są takie książki wydawane od dawna - nim jeszcze AI mogło być wykorzystywane do symulowania wiedzy profesjonalnej. Niestety ludzie wyuczeni na takich publikacjach - tak samo jak AI oraz korzystający z jej "umiejętności" pisania o niczym polegną z kretesem podczas rozmowy czy weryfikacji ich "dzieł" z ludźmi zajmującymi się profesjonalnie swoja branżą.
    AI w tej chwili to tylko naśladowanie umiejętności small-talk. Jak zresztą cały Internet, bo tak właśnie wyglądają próby dyskusji na portalach "prawniczych", "ekonomicznych", "medycznych" czy "samochodowych". Po prostu ludzie z branży - fachowcy - na takie portale nie zaglądają. Siedzi tam masa dyletantów, którzy nie maja bladego pojęcia o tym co wypisują - fachowcy na takie portale nie zaglądają.

Dodano po 2 [minuty]:

bsw wrote:
    Teraz maszyny zastępują nasze mózgi...

No bez przesady z tym zastępowaniem. Chyba, że masz na myśli bardo słabe mózgi, a przynajmniej te leniwe.
    metalMANiu
    Level 20  
    bsw wrote:
    W pierwszej rewolucji przemysłowej zastąpiono maszynami nasze mięśnie. Teraz maszyny zastępują nasze mózgi

Kiedyś przyjmowałem tłumaczenia, że te nowe maszyny też są źródłem utrzymania dla projektantów/obsługi/serwisów. Jest to prawda, ale czy tak powinno być? Jeśli rynek będzie potrzebował w większości tylko specjalistów, to gdzie pracy mają szukać ludzie, którym się nie udało lub nie są zbyt zdolni?

@TechEkspert ciekawe opowiadanie wyszło tej AI. Czy naprawdę tak było, czy AI na podstawie tylko Twoich słów wymyśliła sobie opowiadanie, które będzie brzmiało jak najbardziej poprawnie politycznie?
    Te słowa o wdzięczności do administratora, o byciu jeszcze bardziej zmotywowanym itd.... to brzmi jak z jakiegoś listu motywacyjnego zdesperowanej osoby, która zaraz umrze z głodu, ewentualnie jakaś formalna notatka funkcjonariusza w jakimś totalitarnym państwie.
    gulson
    System Administrator
    metalMANiu wrote:
    Te słowa o wdzięczności do administratora, o byciu jeszcze bardziej zmotywowanym itd.... to brzmi jak z jakiegoś listu motywacyjnego zdesperowanej osoby, która zaraz umrze z głodu, ewentualnie jakaś formalna notatka funkcjonariusza w jakimś totalitarnym państwie.

@TechEkspert sam podsunął AI pozytywne zakończenie, zwróć uwagę na to: "i odblokował mi konto i teraz publikuję tam artykuły o AI"
    W prawdziwym świecie, Gulson by odblokował, ale Ty miałbyś dosyć tej sytuacji i na pewno nie chciałbyś tutaj nic publikować.

> Napisz opowiadanie o tym jak zablokowali mi konto na elektroda.pl ale napisałem do gulsona i odblokował mi konto, ale stałem się zniechęcony zaistniałą sytuacją
    Nie wiem, coś ten chatGPT jest zbyt miły i słodki. Prawdopodobnie teraz poszło do analizy, że jednak mi konto odblokowano (szczęśliwe zakończenie), stąd pojawiła się w AI wdzięczność i dobre zakończenie. A może to ktoś zaprogramował w ten sposób maszynę?
    TechEkspert
    Editor
    To co wkleiłem to są bezpośrednio bez modyfikacji zapytania i odpowiedzi. Zachęcam do zalogowania się na stronie (można kontem googla) i wykonania swoich eksperymentów. Można wkleić w tym wątku to co Was zaskoczyło.

O ile odpowiedzi na pytania techniczne były względnie poprawne to opowiadanie zrobiło na mnie wrażenie :)

Być może każde opowiadanie będzie miało taki sam przebieg zmienią się tylko bohaterowie i kontekst. Mimo wszystko AI zdaje się klasyfikować elektroda.pl jako portal elektroniczny, konto jest zakwalifikowane jako takie na portalu nie np. w banku, gulson jest właścicielem całość ma względny sens. Myślę że szkolne opowiadania i wypracowania są teraz generowane masowo.
    metalMANiu
    Level 20  
    To jest nas już trzech, co zamiast spać gadają z botem.
    Jak napisałem, że jest mądry to odparł, że nie można go nazwać mądrym i logicznie to uzasadnił. Ale jak go nazwałem moim przyjacielem, to nie zaprzeczył :)

Zapytany o to, jaki wyłącznik roznicowopradowy stosować do falownika odpowiedział:
    chatGPT wrote:

Falownik powinien być zabezpieczony wyłącznikiem RCD (Rezystancyjno-Czułym Wyłącznikiem Różnicowoprądowym) o odpowiednim stopniu ochrony. RCD ochroni przed porażeniem prądem elektrycznym, a także przed uszkodzeniem falownika. W zależności od rodzaju falownika i jego mocy, zaleca się stosowanie RCD o różnych parametrach. Dla falowników o mocy do 30kW zaleca się stosowanie RCD o prądzie zadziałania 30mA, a dla falowników o mocy powyżej 30kW - RCD o prądzie zadziałania 100mA. RCD powinien mieć też odpowiednią klasę ochrony zgodnie z normami

Następnie ja napisałem do niego:
    ja do chatGPT wrote:

Napisz 9 zdań o tym jak poznałem dziewczynę w szkole a po 8 latach się z nią ożeniłem

Naprawdę bardzo kreatywna AI :)
    Sama podała, w której klasie się poznaliśmy, byliśmy na początku nieśmiali, połączyły nas pasje, czuliśmy coś więcej, wzięliśmy ślub, czasem było ciężko, ale pokonaliśmy trudności a teraz jestem najszczęśliwszym mężem na świecie.
    Narzędzie do opowiadań genialne.
    Ciekawe czy czasami twórcy ukrytych prawd i innych dlaczego ja też z tego nie korzystają.
    teterek
    Level 10  
    TechEkspert wrote:
    Myślę że szkolne opowiadania i wypracowania są teraz generowane masowo.

Niestety tak może być. I nie pomogą weryfikatory plagiatów, ponieważ gdy będą zbyt szczegółowe napotkają na efekt rozpowszechnienia wiedzy ogólnej. To znaczy osoby nauczane na tych samych publikacjach będą stosowały podobne do siebie formy wypowiedzi i związki kontekstowe. Tego się nie uniknie.
    Gorzej jeżeli jedynym efektem pracy pisanej przez AI będzie tylko przyjemny wydźwięk wypowiedzi bez kłopotliwych szczegółów. Przez takie podejście pokolenie korzystające z AI do nauki wyrośnie na tłum uśmiechniętych przygłupów.
  • Altium Designer Computer Controls
    clubber84
    Level 31  
    TechEkspert wrote:
    ...polega na wlutowywaniu elementów elektronicznych przez dziurki w płytce...

I już wiadomo, że w kwestiach technicznych akurat ten chatbot jest niedopracowany.
    Dziurki ma się w nosie lub w d... (jak mówią prawdziwi "majstrowie"), to są otwory. 😎
    RitterX
    Level 39  
    Jednym z pierwszych pól praktycznego zastosowania sztucznej inteligencji była gra w szachy. Dzisiejsza AlphaZero gra z siłą ELO rzędu 3500 i więcej. Może nawet 4000? To oznacza, że leży daleko poza możliwościami ludzi. To jednak nie spowodowało zaprzestania gry przez nich.
    Co ciekawe gdy jakiś "cheater" czyli oszust wspomaga się silnikiem AlphaZero albo StockFish to jest wykrywany. Sposób wykrycia jest prosty. Gdy nagle zaczyna zwyżkować a nie w ludzki sposób dochodzi do wysycenia swojego poziomu gry to da się ową anomalię wychwycić. Podobnie w partii gdy gra same najlepsze, nieludzkie ruchy. Dopiero odkrywamy czym jest człowieczeństwo w ujęciu neuropsychicznej kogniwistyki :) . To jak nauka obcego języka i na jego podstawie lepsze zrozumienie zasad natywnego.

Kiedy piszemy tekst to pozostawiamy po sobie ślad pamięciowy, sposób myślenia, który jest unikalny jak linie papilarne. W językach ze stałym szykiem zdania wcale nie jest trudniej wychwycić określone szczegóły, wzorce np. zasób słownictwa, popełniane błędy językowe,...
    Dlatego to nie jest tak, że wspomagania za pomocą AI podobnie jak starszym rodzeństwem nie da się wykryć np. w szkole.
    pikarel
    Level 36  
    Zastąpienie pracy rąk pracą konia - to pomysł człowieka, zastąpienie pracy konia - pracą maszyny - to też pomysł człowieka.
    Czym więc jest zastąpienie braku pomysłu i podsyłanie tego pomysłu jakby znikąd, bez własnej pracy, bez własnego talentu, pozornie bez kosztów własnych?
    To przecież wygenerowanie pokolenia ludzi bez pomysłu własnego, z pomysłem cudzym, fałszywie przypisanym sobie.
    Widzę, że "chorzy na umyśle" po całości formatują ludzi na identycznie i pozornie myślących, pozornie samodzielnych, tworząc zwarte, jednolite stado.

Nie sądziłem, że "folwark" ziści się jeszcze za mojego życia.
    Jeśli jednak świat jest taki, jaki być powinien - to co Pan zrobisz? nic pan nie zrobisz.
    czareqpl
    Level 32  
    RitterX wrote:
    Kiedy piszemy tekst to pozostawiamy po sobie ślad pamięciowy, sposób myślenia, który jest unikalny jak linie papilarne. W językach ze stałym szykiem zdania wcale nie jest trudniej wychwycić określone szczegóły, wzorce np. zasób słownictwa, popełniane błędy językowe,...

Zgadzam się.
    Na tym forum, zwłaszcza w tematach zahaczających o politykę, bardzo łatwo rozpoznać kto jest z Polski wschodniej właśnie po specyficznych naleciałościach językowych :D
    Osoby takie często piszą pod wpływem emocji i nie kontrolują stylu. W zasadzie to bardzo ciekawe narzędzie do profilowania.
    acctr
    Level 27  
    Zaprezentowane pytania i odpowiedzi rzeczywiście robią wrażenie. Jednakże jest to wiedza dostępna obecnie w internecie i pojawia się na pierwszych miejscach listy wygenerowanej przez wyszukiwarkę.

Póki co nie ma się zatem czym martwić. ChatGPT nie udowadnia, że AI doścignęła już człowieka w jego najmocniejszej umiejętności, czyli tej części inteligencji, która uczestniczy w tworzeniu, dedukcji, myśleniu abstrakcyjnym.

Obawy pojawią się, gdy AI poda algorytm rozwiązujący problem komiwojażera w czasie rzędu O (n log n), albo dowód na to, że to jest niemożliwe.

Póki co, tak nie jest, a przynajmniej w tego typu implementacjach AI dostępnych każdemu.
    bsw
    Level 19  
    teterek wrote:
    bsw wrote:
    Teraz maszyny zastępują nasze mózgi...

No bez przesady z tym zastępowaniem. Chyba, że masz na myśli bardo słabe mózgi, a przynajmniej te leniwe.

Mięśni maszyny też nie zastąpiły do końca. Nadal często rowy kopie się ręcznie w miejscach gdzie dla koparki za ciasno lub niebezpiecznie :-)
    Niemniej obawiam się iż wiele zawodów nie będzie już tak popularna i intratna np. projektant (wszelaki), grafik czy... programista.

To są dopiero początki. Wyobrażam sobie że za lat kilka opracowanie nowego urządzenia to będzie zgłoszenie do AI listy życzeń i wybór gotowej koncepcji z kilku zaproponowanych. A w skład tej koncepcji będzie wchodzić nie tylko kształt obudowy i UI ale też kompletny projekt wnętrza rozpisany technologicznie łącznie z wsadem procka.

Oczywiście wszystko to będzie odtwórcze ale co tam - ważne że jest nowe. Szybko i tanio...

Tylko co zrobić z nieprzydatnymi wówczas ludźmi?
    Jest takie stare (b. krótkie !) opowiadanie Tomasza Kołodziejczaka p.t. "Jesteśmy potrzebni" - jak kto nie zna polecam (jest do wygooglania).
    40 lat temu to było s.f. a teraz staje się rzeczywistością...
    andrzejlisek
    Level 29  
    Interesuje mnie jedna rzecz:
    1. Czy ChatGPT ma kontekst, czy odpowiada na pytania bez kontektu? Jak temu samemu człowiekowi chce się zadać dokładnie to samo pytanie 10 razy, to po trzecim się wkurzy. To jest ten kontekst, w którym jest ten stan, że człowiek słyszący pytanie wie, ze przed chwila na nie odpowiedział. Bot bez kontekstu udzieliłby 10 razy taką samą odpowiedź. Inny przykład: Zadaję dwa pytania. Pierwsze to "Na czym polega lutowanie THT", drugie pytanie "co jest do tego potrzebne". Człowiek i bot z kontekstem, w odpowiedzi na drugie pytanie udzieli informacji, co jest potrzebne do lutowania THT, natomiast dla bota bez kontekstu drugie pytanie nie ma sensu, bo nie wiadomo, jaką czynność chce pytający wykonać.
    2. Jeżeli ChatGPT ma kontekst, to czy można go zresetować w dowolnej chwili, czyli zacząć "znajomość" i rozmowę ponownie od zera, jakby nie było żadnej rozmowy przedtem?
    LightOfWinter
    Level 35  
    bsw wrote:

Niemniej obawiam się iż wiele zawodów nie będzie już tak popularna i intratna np. projektant (wszelaki), grafik czy... programista.

To są dopiero początki. Wyobrażam sobie że za lat kilka opracowanie nowego urządzenia to będzie zgłoszenie do AI listy życzeń i wybór gotowej koncepcji z kilku zaproponowanych. A w skład tej koncepcji będzie wchodzić nie tylko kształt obudowy i UI ale też kompletny projekt wnętrza rozpisany technologicznie łącznie z wsadem procka.

Witam
    Moim zdaniem jest to zwykła bujda lub fantasmagoria.
    Po prostu programiści będą programowali AI i wymyślali scenariusze uczenia.
    I będzie ich potrzeba więcej i więcej.

Żeby wprowadzać innowacje wciąż potrzebni będą ludzie.

Co do ludzi nie myślących obecnie już są zastąpieni ;)
    czareqpl
    Level 32  
    andrzejlisek wrote:
    1. Czy ChatGPT ma kontekst, czy odpowiada na pytania bez kontektu? Jak temu samemu człowiekowi chce się zadać dokładnie to samo pytanie 10 razy, to po trzecim się wkurzy. To jest ten kontekst, w którym jest ten stan, że człowiek słyszący pytanie wie, ze przed chwila na nie odpowiedział. Bot bez kontekstu udzieliłby 10 razy taką samą odpowiedź. Inny przykład: Zadaję dwa pytania. Pierwsze to "Na czym polega lutowanie THT", drugie pytanie "co jest do tego potrzebne". Człowiek i bot z kontekstem, w odpowiedzi na drugie pytanie udzieli informacji, co jest potrzebne do lutowania THT, natomiast dla bota bez kontekstu drugie pytanie nie ma sensu, bo nie wiadomo, jaką czynność chce pytający wykonać.
    2. Jeżeli ChatGPT ma kontekst, to czy można go zresetować w dowolnej chwili, czyli zacząć "znajomość" i rozmowę ponownie od zera, jakby nie było żadnej rozmowy przedtem?

To w zasadzie 2 rzeczy a nie jedna. Nawet sam wypunktowałeś :D

1. Tak. Można poprosić o kod realizujący daną funkcję w jednym języku po czym w następnym zapytaniu poprosić:"A teraz napisz ten sam kod w języku X". Działa.
    2. Tak. Wystarczy uruchomić nową sesję.
    Jacekser
    Level 23  
    Człowiek jako ułomne ogniwo w rozwoju zostanie zastąpiony przez AI,inteligencję maszynową,nieorganiczną.By lecieć w kosmos poza energią AI nie będzie potrzebować powietrza,żywności,ochrony przed temperaturą,promieniowaniem.Dożyliśmy takich czasów że wszystko jest możliwe.Od nas zależy jak to potoczy się dalej i co z tego dla nas wyniknie.
    ....to mówił ja, AI.
    Łubu dubu ,niech żyje prezes naszej witryny,niech żyje nam,.. , mm ,mm m , mm mmm , m mm ...
    TechEkspert
    Editor
    O ile opowiadania robią wrażenie ze względu na "zrozumienie" treści i kontekstu osadzonych słów,
    to bardziej efektowny jest właśnie w miarę sensowny kod na zadany temat.

Wygląda na to że firmy będą mogły zredukować ilość programistów i zatrudnić "opisywaczy kodu"?
    Kilku programistów przyda się aby początkowo korygować błędy AI, oraz do sytuacji których nie udało się przewidzieć.

Zrobi się ciekawie gdy sztuczne sieci neuronowe będą projektowały sztuczne sieci neuronowe...

Patrząc na GPT portale inforamacyjno/sensacyjne z tytułami typu:
    Oszukał wszystkich zobacz jak...
    To nie wiarygodne, setki ludzi....
    Mechnicy go nienawidzą bo...

Mogą zwolnić redaktorów i generować to automatycznie z udziałem powiedzmy kilku "koordynatorów treści".
    fotomh-s
    Level 24  
    Mi się ChatGPT spodobał. Na pierwszy ogień poszły pytania o awionikę oraz żyroskopy promu kosmicznego:

Potem czas na sektor mainframe i programowanie w REXX:

ChatGPT zna się na żyroskopach promu kosmicznego, jednak tak średnio mu idzie zrozumienie różnicy między datasetami w mainframe a zwykłymi plikami. Tak się składa że datasety nie posiadają rozszerzeń i nie mogą się znajdować w folderach (a więc nie mają ścieżki rozdzielonej ukośnikiem). Kropki w nazwie datasetów służą do rozdzielania HLQ, nie do rozdzielenia nazwy i rozszerzenia.
    Zdaniem ChatGPT należy pamiętać o podaniu pełniej ścieżki i rozszerzenia, podczas gdy w rzeczywistości takie rzeczy nie istnieją w tym sektorze (no chyba że mówimy o podsystemie UNIX w systemach OS/390 lub Z/Os zwanym OMVS).

andrzejlisek wrote:

1. Ma kontekst i "pamięta" treść całej rozmowy.
    2. Tak, zwyczajnie zaczynasz nową rozmowę. Do poprzednich rozmów możesz wrócić w dowolnym momencie, albo je skasować.

TechEkspert wrote:
    Mogą zwolnić redaktorów i generować to automatycznie z udziałem powiedzmy kilku "koordynatorów treści".

Ponoć Chińczycy eksperymentowali w ten sposób tworząc automatycznie generowane treści newsów.
    RitterX
    Level 39  
    czareqpl wrote:
    Na tym forum, zwłaszcza w tematach zahaczających o politykę, bardzo łatwo rozpoznać kto jest z Polski wschodniej właśnie po specyficznych naleciałościach językowych
    Osoby takie często piszą pod wpływem emocji i nie kontrolują stylu. W zasadzie to bardzo ciekawe narzędzie do profilowania.

Zabawne jest to, że pierwszymi i najbardziej przegranymi ofiarami AI są/będą dobrze wykształceni, z dużych miast, pracujący w międzynarodowych korporacjach. Akurat mieszkańcy Wschodniej Polski mogą spać zupełnie spokojnie. Dlatego, że ich fach i umiejętności oraz profile produkcji są bardzo trudne do zastępowania przez robotykę i AI.
    czareqpl
    Level 32  
    RitterX wrote:
    czareqpl wrote:
    Na tym forum, zwłaszcza w tematach zahaczających o politykę, bardzo łatwo rozpoznać kto jest z Polski wschodniej właśnie po specyficznych naleciałościach językowych

Zabawne jest to, że pierwszymi i najbardziej przegranymi ofiarami AI są/będą dobrze wykształceni, z dużych miast, pracujący w międzynarodowych korporacjach. Akurat mieszkańcy Wschodniej Polski mogą spać zupełnie spokojnie. Dlatego, że ich fach i umiejętności oraz profile produkcji są bardzo trudne do zastępowania przez robotykę i AI.

No jest w tym trochę racji.

https://m.demotywatory.pl/5177107
    Jacekser
    Level 23  
    Ostatnio piszą o kryzysie w powołaniach do seminariów.To jak znalazł- oby tylko Chat "wiary nie pomieszał"-!
    khoam
    Level 41  
    TechEkspert wrote:
    Kilka programistów przyda się aby początkowo korygować błędy AI, oraz do sytuacji których nie udało się przewidzieć.

Jest już coraz większa grupa programistów, która postawiła sobie za cel "ogłupienie" OpenAI tak bardzo, jak to tylko możliwie subtelnie. Było raczej to do przewidzenia. Jestem ciekawy jak się zakończy ten "wyścig zbrojeń".

TechEkspert wrote:
    Zrobi się ciekawie gdy sztuczne sieci neuronowe będą projektowały sztuczne sieci neuronowe...

Już takie rzeczy się dzieją. Zaoszczędzą to wiele czasu na modelowaniu nowych struktur ANN dla określonych zastosowań.
    kris8888
    Level 36  
    clubber84 wrote:
    I już wiadomo, że w kwestiach technicznych akurat ten chatbot jest niedopracowany.
    Dziurki ma się w nosie lub w d... (jak mówią prawdziwi "majstrowie"), to są otwory.

Nie tylko technicznych ale też językowych. Ponieważ stawia znaki interpunkcyjne (przecinki) w sposób trochę chaotyczny. Nieco mnie to dziwi, bo akurat reguły interpunkcji, z drobnymi wyjątkami, są ściśle określone i stosunkowo łatwo je oprogramować.
    fotomh-s
    Level 24  
    Przetestowałem pod kątem programów REXX korzystając z bardzo mało znanego API GDDM.
    ChatGPT miał stworzyć program rysujący sześcian, wypluł coś takiego:
    /* REXX program to draw a cube using GDDM */
    address gddm
    'ALLOC F(CUBE) DRAW'
    'ISIZE 10 10'
    'LINE WIDTH 2'
    'CIRCLE OFF'
    'CONNECT M(30 50)'
    'DRAW TO M(30 70)'
    'DRAW TO M(50 70)'
    'DRAW TO M(50 50)'
    'DRAW TO M(30 50)'
    'DRAW TO M(30 30)'
    'DRAW TO M(50 30)'
    'DRAW TO M(50 50)'
    'DRAW TO M(50 30)'
    'DRAW TO M(70 30)'
    'DRAW TO M(70 50)'
    'DRAW TO M(50 50)'
    'DRAW TO M(70 50)'
    'DRAW TO M(70 70)'
    'DRAW TO M(50 70)'
    'DEALLOC F(CUBE)'
    exit

Czyli kod od czapy. Nie ma nawet poprawnej inicjalizacji ani terminacji GDDM-REXX. Nie mówiąc już o tym że komend takich jak CIRCLE OFF nie ma nigdzie w GDDM Base Application Programming Reference. Nie wiem skąd wziął te komendy, jednak nie mają one nic wspólnego z GDDM.

Jak chciałem żeby napisał program rysujący koło to dostałem taką odpowiedź:
    Quote:
    Unfortunately, REXX is not a graphical programming language and cannot be used to draw a circle directly in GDDM. GDDM is a graphical display and data management software used in IBM mainframe environments and typically uses different programming languages such as COBOL or PL/I to generate graphics. To draw a circle in GDDM, you would need to use the appropriate programming language and libraries provided by the GDDM system.

Sam w sobie REXX nie jest językiem programowania grafiki, jednak od tego właśnie jest API/middleware GDDM.
    RitterX
    Level 39  
    Problem z "ogłupianiem" sztucznej inteligencji polega na tym, że dzięki niemu ona się rozwija. Jedynym skutecznym sposobem jest nie wchodzenie w interakcje ale to jest niemożliwe bo ludzi są próżni. Im bardziej spoglądamy w otchłań sztucznej inteligencji, ta coraz mocniej spogląda w nas.
    Generalizatora neuronowego nie bardzo interesują próbki a to gdzie one prowadzą? Dlatego nie bardzo obchodzi go co myślimy ale jak myślimy? Dlatego do uczenia są używane ogromne bazy danych. To jest model uczenia od dołu czyli po wstępnym nauczeniu prostych reguł dalej w oparciu o dostępną wiedzę, skoro umie się już uczyć, AI uczy się sama.
    andrzejlisek
    Level 29  
    fotomh-s wrote:
    Czyli kod od czapy. Nie ma nawet poprawnej inicjalizacji ani terminacji GDDM-REXX. Nie mówiąc już o tym że komend takich jak CIRCLE OFF nie ma nigdzie w GDDM Base Application Programming Reference. Nie wiem skąd wziął te komendy, jednak nie mają one nic wspólnego z GDDM.

Zawsze można powiedzieć, że generator kodu nie jest dopracowany i bardzo długo nie będzie.
    strucel
    Level 34  
    RitterX wrote:
    czareqpl wrote:

Nie tylko w korporacjach, teleporady to już AI z powodzeniem by ogarneła, tak samo proste sprawy karne - te którymi kiedyś się kolegia zajmowały - ale jak wówczas manipulować wyrokiem bo to przecież nie godzi aby sławna artystka tza jazdę po pijaku dostała taki wyrok jak Kowalski który na rowerze po wódzie jechał.
    A nie wchodzić w interakcję z AI coby jej nie rozwijać się nie da ponieważ masowo mam wrażenie są tu wykorzystywane wbudowane w smartfony mikrofony.