Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

R. Megane 2001 Problem z odpaleniem zimnego silnika

manek33 19 Nov 2005 16:59 2999 10
  • #1
    manek33
    Level 14  
    Witam, mam Meganke 1,4 16V z 2001r. z sekwencyjnym wtryskiem gazu.
    Mam problem z odpaleniem zimnego silnika gdy temp. spadnie poniżej zera, tak jakby nie włączało się ssanie. Za którym z kolei razem zapali, wejdie na obroty około 1300obr/min po czym obroty spadają i gaśnie. Sprawdzałem już cewki, silnik krokowy i odłączałem czujnik zasysanego powietrza - nie pomaga. Gdy silnik jest ciepły chodzi idealnie.
    Proszę o jakieś rady, z góry dziękuję i ppozdrawiam.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    rafaj082
    Level 10  
    witam
    mam to samo w passacie i do tego przestał palić na benzynie
  • #3
    Jacek79
    Level 37  
    sprawdz kody błedów. zobacz jak wtedy zachowuja sie wtryskiwacze
  • #5
    hyper2000
    Level 17  
    Odlacz czujnik temperatury na zimnym silniku i zobacz czy bedzie lepiej zapalal wtedy. Byc moze czujnik temoeratury cieczy zle wskazuje inf do Ecu i ma za uboga dawke paliwa na zimnym silniku.
    Czujnik znajduje sie w glowicy nad Skrzynia biegow.
    Najlepiej to wymien ten czujnik.
    Pozdrawiam.
  • #6
    manek33
    Level 14  
    Odłączałem już ten czujnik (ma on trzy przewody) i nic to nie zmieniło, po wyciągnięciu wtyczki z tego czujnika włącza się wentylastor na chłodnicy więc to chyba dobrze. Dziekuję za radę i czekam na inne. Pozdrawiam.
  • #8
    mateo027
    Level 26  
    typ techniczny auta poprosze,numer nadwozia VF1xxxx te x mi podaj!
  • #9
    hyper2000
    Level 17  
    Czujnik GMP gorny martwy punkt.
    Mozesz jeszcze wyczyscic kostke od tego czujnika on daje informacje o obrotach silnika i informacje o momencie zaplonu.
    Bez niego samochod nie zapali.
    Moze swiece masz nie do tego modelu - podmien swiece na fabryczne.
    Przy odpalaniu sprobuj dac mu troche gazu jesli zapali bez problemu to znaczy ze silnik krokowy jest uszkodzony i nie podnosi obrotow na zimnym.
    Jak nie masz wiecej pomyslow zostaw samochod do rana w serwisie i rano na zimnym podlaczą Clipa i zaplacisz za diagnoze ok 100 zl.
    Pozdrawiam.
  • #10
    manek33
    Level 14  
    Auto mi zapala za 6-7 razem, lecz obroty nie trzymają muszę go trohę pogazować, potem jest już ok, tz. obroty około 1000 i powoli spadają do 750 jak silnik się zagrzeje.
    Pszepraszam że pytam ale do czego potrzebny jest nr. vin koledze mateo
    Jak sprawdza się kody błędów?