Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

R. Megane 2001 Problem z odpaleniem zimnego silnika

manek33 19 Nov 2005 16:59 3059 10
    manek33
    Level 14  
    Witam, mam Meganke 1,4 16V z 2001r. z sekwencyjnym wtryskiem gazu.
    Mam problem z odpaleniem zimnego silnika gdy temp. spadnie poniżej zera, tak jakby nie włączało się ssanie. Za którym z kolei razem zapali, wejdie na obroty około 1300obr/min po czym obroty spadają i gaśnie. Sprawdzałem już cewki, silnik krokowy i odłączałem czujnik zasysanego powietrza - nie pomaga. Gdy silnik jest ciepły chodzi idealnie.
    Proszę o jakieś rady, z góry dziękuję i ppozdrawiam.
    rafaj082
    Level 11  
    witam
    mam to samo w passacie i do tego przestał palić na benzynie
    Jacek79
    Level 37  
    sprawdz kody błedów. zobacz jak wtedy zachowuja sie wtryskiwacze
    hyper2000
    Level 17  
    Odlacz czujnik temperatury na zimnym silniku i zobacz czy bedzie lepiej zapalal wtedy. Byc moze czujnik temoeratury cieczy zle wskazuje inf do Ecu i ma za uboga dawke paliwa na zimnym silniku.
    Czujnik znajduje sie w glowicy nad Skrzynia biegow.
    Najlepiej to wymien ten czujnik.
    Pozdrawiam.
    manek33
    Level 14  
    Odłączałem już ten czujnik (ma on trzy przewody) i nic to nie zmieniło, po wyciągnięciu wtyczki z tego czujnika włącza się wentylastor na chłodnicy więc to chyba dobrze. Dziekuję za radę i czekam na inne. Pozdrawiam.
    mateo027
    Level 26  
    typ techniczny auta poprosze,numer nadwozia VF1xxxx te x mi podaj!
    hyper2000
    Level 17  
    Czujnik GMP gorny martwy punkt.
    Mozesz jeszcze wyczyscic kostke od tego czujnika on daje informacje o obrotach silnika i informacje o momencie zaplonu.
    Bez niego samochod nie zapali.
    Moze swiece masz nie do tego modelu - podmien swiece na fabryczne.
    Przy odpalaniu sprobuj dac mu troche gazu jesli zapali bez problemu to znaczy ze silnik krokowy jest uszkodzony i nie podnosi obrotow na zimnym.
    Jak nie masz wiecej pomyslow zostaw samochod do rana w serwisie i rano na zimnym podlaczą Clipa i zaplacisz za diagnoze ok 100 zl.
    Pozdrawiam.
    manek33
    Level 14  
    Auto mi zapala za 6-7 razem, lecz obroty nie trzymają muszę go trohę pogazować, potem jest już ok, tz. obroty około 1000 i powoli spadają do 750 jak silnik się zagrzeje.
    Pszepraszam że pytam ale do czego potrzebny jest nr. vin koledze mateo
    Jak sprawdza się kody błędów?