Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obudowa powerbank 6 ogniw 18650: Ładowanie do 87%, ciągłe rozładowywanie, pobór prądu, naprawa

neusz 30 Jan 2023 12:29 579 16
    neusz
    Level 11  
    Witam. Ostatnio zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym obudowę powerbanka na 6 ogniw 18650. Po włożeniu ogniw i uruchomieniu testy ładowania i rozładowania przebiegły pomyślnie więc zamknąłem obudowę. Naładowany powerbank odłożyłem. Po około 2 tygodniach leżakowania ku mojemu zdziwieniu powerbank nie działa. Podłączyłem ładowarkę a tu na wyświetlaczu ukazało się 0%. Ładowanie trwało do 87% po czym wyświetlacz zgasł. Podłączyłem sztuczne obciążenie i rozładowałem do 0%. I ponowne ładowanie zakończyło się przy około 87%. Próby wyciągania ogniw, "resetu", nic nie wniosły. Wstępne pomiary wykazały pobór prądu w granicach 42,5mA przy wyłączonym powerbanku a przy włączonym ale nie obciążonym 60mA, co by tłumaczyło ciągłe rozładowywanie ogniw. Pytanie czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jest to do naprawy? Czy poprostu ten typ tak ma :). W załączniku fotka płytki jaka znajduje się w obudowie. Obudowa powerbank 6 ogniw 18650: Ładowanie do 87%, ciągłe rozładowywanie, pobór prądu, naprawa
    neusz
    Level 11  
    U1 - MP5043, U4 - XB4908AJ, Q4 - 9926A, U5 - brak oznaczenia
    gresss
    Level 17  
    Sprawdź czy na wyjściu nie ma 5V jak jest wyłączony powerbank jeśli tak to sprawdź też po jakimś czasie np 10 minut czy przetwornica się nie wyłącza. Jeśli przetwornica jest wyłączona to jeszcze zostaje U5 tego możesz pomierzyć termometrem czyli wyjmujesz bateriie i wkładasz i sprawdzasz czy temp na nim wzrośnie to samo z U1. U1 - to ładowarka baterii oraz zapewnia nap na wyjściu USB. Generalnie można szukać wzrostu temperatury na elementach bo te 40mA to całkiem sporo gdzieś musi się wydzielić ta moc. Daj znać co i jak jak pomierzysz.
    neusz
    Level 11  
    Przy włączeniu powerbanka na wyjściu USB pojawia się 5,4V, po wyłączeniu spada do 3,21V ale cały czas się utrzymuje. Przy podpiętych ogniwach U5, U4, Q4 zimne, natomiast U1 lekko cieplejszy od reszty. Znalazłem kartę katalogową U1 i tam jest podany taki parametr Iend=40mA. I wg mnie to jest prąd jaki pobiera układ w trybie czuwania ale może się mylę. Dziwi mnie fakt, że cały czas na wyjściu USB jest to napięcie 3,21V i że przetwornica się nie usypia. Po załączeniu banka na wyświetlaczu % naładowania i 5,4V na USB, po wyłączeniu gaśnie wyświetlacz i na wyjściu USB napięcie 3,21V.
    gresss
    Level 17  
    Nein Nein Nein Nein. Primo przetwornica się usypia skoro jest 3.24V, secundo umiesz czytać chiński chyba jednak nie więc te 40mA to nie jest prąd spoczynkowy.
    neusz
    Level 11  
    Fakt, chińskiego nie znam, tak na szybko dorobiłem sobie teorie do objawów 😂
    neusz
    Level 11  
    Na innym powerbanku przy wyłączonym napięcie na USB wynosi 2,67V, w tym przypadku 3,21V i teraz pytanie czy się usypia czy też nie usypia i stąd ten ciągły pobór 42,5mA. Zimnych lutów nie ma. A te kondensatory to w obrębie U1? Tylko że powerbank nówka sztuka i już by były uszkodzone?
    E8600
    Level 40  
    Jak najbardziej jest to możliwe bowiem tego typu płytki są często składane z odpadów produkcyjnych. Chyba, że przez przypadek wsadziłeś odwrotnie ogniwo i coś się uszkodziło? Warto zajrzeć też na drugą stronę płytki tam również mogą być elementy.
    neusz
    Level 11  
    Obleciwszy wszystkie C sprawa wygląda tak: C30=88,36om; C8=89,48om; C2=88,54om; C1=89,13om; C3+C4+C5=44uF 5Mom; C7=8,03kom; C6=8,03kom; C9=89,87om; C10=1kom; C13=1kom; C21=85uF 2,55Mom

Dodano po 25 [minuty]:

Z drugiej strony nie ma elementów, jest tylko wyświetlacz. Do zmiany biegunów nie doszło.
    E8600
    Level 40  
    Pomiar w układzie jest mało miarodajny ale tutaj niby 3 kondensatory filtrujące wyjście i tak niska pojemność? C3+C4+C5=44uF Spardziłbym również C2 i C8.
    Zazwyczaj kilka tych kondensatorów trzeba odlutować zanim się znajdzie winowajcę.
    neusz
    Level 11  
    Wszystkie kondensatory i rezystory po wylutowaniu mają wzorcowe parametry, po ponownym wlutowaniu sytuacja się powtarza. Nie widzę sensu dalszego tracenia czasu.
    gresss
    Level 17  
    Bo to nie kondensatory, możesz sobie U1 wylutować i pomierzyć prąd przy wyłączonym powerbanku.
    neusz
    Level 11  
    Sprawdzałem po każdym wylutowanym, nic się nie zmieniało.
    gresss
    Level 17  
    Kondensator ceramiczny jak się psuje to robi zwarcie i to takie, które uniemożliwia działanie, płynie duży prąd i wszystko pali po drodze - worst case scenario.
    E8600
    Level 40  
    Zwarcie to tylko jeden ze sposobów uszkodzenia ale nie jedyny.
    Sugerowałem kondensatory bo sam miałem podobny przypadek w tanim powerbanku. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=20215543#20215543
    Kondensator wcale nie był zwarty trzymał pojemność a jedynie ESR miał wyższy i powodował nie usypanie przetwornicy co skutkowało rozładowanie przy leżakowaniu.

Z płytką autora ewidentnie jest coś nie tak.