Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Magnetowid Philips VR530 - silnik nie obraca taśmy

Fantao 31 Jan 2023 22:54 348 9
    Fantao
    Level 8  
    Witam.
    Kupiłem ostatnio odtwarzacz VHS Philips VCR 530 i przez pewien czas działał a teraz nie chce wystartować kasety. Wkładam kasetę i mechanizm ładuje ją poprawnie, taśma jest naciągana na głowicę i głowica zaczyna się kręcić ale nie obraca się taśma. Po kilku sekundach odtwarzacz się wyłącza z taśmą w środku i wywala błąd nr 2. Żeby wyciągnąć taśmę muszę go znowu włączyć i taśma sama od razu wychodzi i wtedy dodatkowo wywala błąd numer 4. Podczas próby wystartowania taśmy słychać tak jakby buczenie silnika (serwa) świadczące chyba tak jakby o jego przeciążeniu. Raz na kilkanaście razy taśma odtwarza się poprawnie. Paski napędowe wyglądają bardzo dobrze i nie czuć na nich luzu, dodatkowo wyczyściłem je specjalnym płynem.
    Dołączam film prezentujący problem i zdjęcie mechanizmu.
    Nie mam doświadczenia w naprawie VHS i byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

[img-0]
    Magnetowid Philips VR530 - silnik nie obraca taśmy

rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. Zwróć uwage na rolke dociskową, gumową. Ona nie pracuje. Coś blokuje. A i napinacze też nie idą do końca co widze. Chyba że mi się zdaje......
    Fantao
    Level 8  
    Wydaje mi się, że ta gumowa rolka dociskowa powinna się kręcić razem z taśmą ale problem jest właśnie w tym, że taśma się nie kręci. Widać, że obraca się tylko sama głowica a reszta stoi w miejscu. Napinacze jeszcze jutro sprawdzę. Jak czyściłem tą gumową rolkę dociskową to palcami można ją normalnie obracać tylko ma taki jakby luz osiowy na trzpieniu na którym jest osadzona (lata lekko na boki). Dziękuję za odpowiedź.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Rolka w ogóle nie jest dociskana do osi capstana, więc mechanizm się nie przestawia w funkcję "play". Trzeba sprawdzić czy to wina błędnych sygnałów z sensorów (mode switch, optyka na koniec i początek taśmy - w tańszych konstrukcjach dobrze zasłonić mechanizm chociaż gazetą, aby nie dopuścić obcego światła do fotoelementów) i logika nie uruchamia funkcji, czy logika uruchamia funkcję, a padło jakieś sprzęgiełko czy solenoid w mechanizmie.
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 39  
    Mechanizm nie "idzie" do końca. Coś blokuje. Rolki napinające taśme winny dojść do końca i wałek winien dociś taśme do trzpienia capstan.
    Fantao
    Level 8  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Najprędzej w weekend będę miał chwilę czasu to się przyjrzę dokładnie czujnikom i mechanizmowi. Raz na kilkanaście prób kaseta uruchamia się normalnie i można ją wtedy całą obejrzeć i nic się nie dzieje więc możliwe, że elektronika jest ok tylko zacina się jakiś mechanizm.
    radiogaga
    Service technician RTV
    Na pierwszy rzut pasek ładowania z boku kasety i mode switch pod mechanizmem.Dostęp do m.s. masakra.To nie Philips,a Funai z logo Ph.Taśmy do silników nieodpinane.
    Fantao
    Level 8  
    rnb_bolii wrote:
    Mechanizm nie "idzie" do końca. Coś blokuje. Rolki napinające taśme winny dojść do końca i wałek winien dociś taśme do trzpienia capstan.

Wygląda na to że faktycznie tak jest. Napinacze nie dochodzą do końca, brakuje im co najmniej dwa centymetry i przez to też wałek nie dociska do capstan'u. Proszę spojrzeć na zdjęcie bo przy mechanizmie obok trzpienia capstan widać podejrzaną sprężynkę, która wygląda jakby była zaciągnięta do środka mechanizmu i może to ona go blokuje?

Magnetowid Philips VR530 - silnik nie obraca taśmy

Dodano po 27 [minuty]:

Jednak sprężynka jest ok. Ona tak jest po prostu założona na bolec.

Dodano po 5 [minuty]:

Mechanizm nie jest zablokowany tylko jest zbyt słaby aby dokończyć proces ładowania kasety. Jak ręcznie lekko popycham napinacze do końca w trakcie ładowania kasety to wszystko idzie ok.

Dodano po 13 [minuty]:

Wygląda na to, że może być jednak za słaby pasek boczny od ładowania kasety. Wcześniej go czyściłem ale teraz go zdjąłem, wytarłem, trochę poobracałem, założyłem z powrotem i o dziwo wszystko działa. Poszukam gdzieś nowego paska i go wymienię. Dam wtedy znać czy wszystko działa. Pozdrawiam
    rnb_bolii
    Level 39  
    No widzisz sam. Pomogłeś ręcznie i śmiga. Pasek musi być czysty i sprawny, napięty, bobrze leżeć, nie ślizgać. Dobrze też zapodać środek na panewki tego silnika.
    Fantao
    Level 8  
    Witam
    Paska nie wymieniałem ale dałem jeszcze trochę smaru na prowadnice od napinaczy taśmy i na razie mam oglądniętych kilka kaset i wszystko działa jak należy.
    Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
    Temat zamykam jako rozwiązany.