Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C - Zmywarka nie pobiera wody?

jedlu91 01 Feb 2023 13:27 171 3
    jedlu91
    Level 2  
    Dzień dobry.
    Mam problem z pacjentem Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C.
    Kilka dni temu żona podczas programu mycia poinformowała mnie, że w mieszkaniu zapanowała ciemność.
    Po sprawdzeniu wszystkich sprzętów okazało się, że winna jest zmywarka.
    Manualnie oczyściłem zalegającą wodę, wyczyściłem filtry, weze sprawdzilem i sa drozne i podlaczylem ponownie.
    Problem z wybijajacymi korkami minal, ale niestety zmywarka dziwnie sie zachowuje, poniewaz nie chce uruchomic programu mycia.

Objawy sa nastepujace:
    Włączam program mycia, zmywarka startuje, wypompowywuje wode, zaczyna wode pobierac i nagle przestaje. Na ekranie pojawia sie jakis blad numer 13 i migajaca dioda i zaczyna w sposob nieprzerwany wypompowywac wode ktorej de facto nie ma.

Przesylam film, ktory to obrazuje.

Przeczytalem sporo tematow, ale nie spotkalem sie z tym,ze jednak zmywarka jakas wode chce zaciagnac, wiec raczej to nie wina elektrozaworu ? Plaszcz wodny nie widze tez,zeby byl zapachany.

Przesylam link do filmu i bede wdzieczny za pomoc.

https://youtu.be/3cDAQhyYIVI
    1:25 - zaczyna sie pobieranie wody?

Dziekuje
    AsReeX
    Level 27  
    Wyskoczył bezpiecznik czy różnicówka? Przyczyną może być zużyta pompa myjąca lub uszkodzona grzałka. Elektronika "raczej" pod invertera będzie okej, bo uruchamia pompę spustową.
    jedlu91
    Level 2  
    Różnicówka, bo wszystkie wyrzuciło łącznie ze światłem. Ale teraz jak uruchamiam to nie ma takiego problemu, nic sie nie dzieje z bezpiecznikiem. Objawy sa po prostu takie jak na filmie i to mnie zastanawia.
    AsReeX
    Level 27  
    jedlu91 wrote:
    Różnicówka
    Zaczął bym od sprawdzenia grzałki :)