Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulowany generator przebiegu prostokątnego z PWM dla silników krokowych Arduino

bartekkek 01 Feb 2023 17:45 156 4
    bartekkek
    Level 3  
    Witam.
    Problem polega na tym że nigdzie nie mogę znaleźć regulowanego generatora przebiegu prostokątnego o stałym wypełnieniu ale co najważniejsze zmiennej częstotliwości. Najlepiej jak bym mógł płynnie zmieniać częstotliwość przy pomocy sygnału pwm. Dodam również, że owy generator/przetwornik potrzebuje do realizacji układu sterowania silnikami krokowymi problem polega na tym że arduino którym chciałbym wysterować sterowniki krokowe nie jest wstanie wygenerować sygnału prostokątnego o dostatecznie dużej częstotliwości. Przez przedstawiony powyżej problem silniki krokowe mają bardzo niską prędkość obrotową przy ustawionej dużej rozdzielczości sterownika krokowego. W razie pytań dlaczego po prostu nie zmniejszę rozdzielczości to nie mogę tego zrobić nie z powodu zbyt małej dokładności dla mojego urządzenia jednak dlatego że musi ono czasem pracować z kolei z małą prędkością co za tym idzie musi być wysoka rozdzielczość silnika krokowego ponieważ w przypadku ustawienia zbyt małej silniki przy małych prędkościach obrotowych wprowadzają do układu drgania co znacząco pływa na mocowania całej konstrukcji oraz generują duży hałas którego również bym chciał uniknąć. Owy generator jest moim pomysłem na rozwiązanie tego problemu aby sterować silnikami krokowymi przy pomocy arduino i przy dużych prędkościach i przy małych eleminując tym samym ich głośną pracę oraz wibracje. Jeśli ktoś by miał informacje na temat takiego generatora to byłbym bardzo ucieszony tym faktem w razie możliwości prosił bym również o link do aukcji z tego typu regulowanym generatorem/przetwornikiem. Miło też są widziane pomysły jak obejść ten problem bez generatora. Dodam również że chciałbym uniknąć wymiany arduino na inny sterownik jest to ostateczność. Użyte elementy silniki nema 17,nema 23, sterowniki tb6600 no i oczywiście arduino.
    Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ortografię i interpunkcję problem jest pilny i się spieszę.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Sterowanie całej maszyny jest ręczne czy cyfrowe?
    bartekkek
    Level 3  
    zdenek_zdenek wrote:
    Sterowanie całej maszyny jest ręczne czy cyfrowe?

cyfrowe, wszystko jest zaprogramowane. Mogę jeszcze dodać że fragment programu sterowania kilkoma osiami na raz wygląda tak
    Regulowany generator przebiegu prostokątnego z PWM dla silników krokowych Arduino
    no i w takim programie pojawia się problem zbyt wolnej pracy mógłbym zrobić to tradycyjnie
    tzn pętla for no i high low high low ale w tedy jest sterowanie tylko jednym silnikiem
    chodzi o to że silniki muszą pracować jednocześnie niezależnie z różnymi prędkościami i kierunkami i w taki sposób żeby programowo prędkość jednego silnika nie wpływała na prędkość 2
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Jakich częstotliwości potrzebujesz?
    bartekkek
    Level 3  
    zdenek_zdenek wrote:
    Jakich częstotliwości potrzebujesz?

u góry edytowałem wiadomość może masz pomysł na lepszy program ? . a jeśli chodzi o częstotliwość to w dokumentacji sterownika tb6600 jest napisane że może odczytać sygnał o częstotliwości do 20khz chciałbym mieć pełen zakres sterowania tym sterownikem przy pomocy arduino. przy okazji pytanie co można zrobić aby silniki krokowe się mniej grzały oprócz sterowanie wejściem ENA i ograniczeniem prądu na sterowniku.