Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Immergas Eolo Star 23kW: Ciśnienie 4bar, woda z zaworu awaryjnego - zbiornik ekspansyjny, CWU

rtom 02 Feb 2023 12:02 327 18
    rtom
    Level 18  
    Witam. Wzrosło mi cisnienie na manometrze do 4bar, czego skutkiem jest kapanie wody przez zawor awaryjny. Był serwisant i sprawdzil zbiorniczek ekspansyjny, dopompował powietrze, spóścił wodę. Niestety to nic nie dało. Po kilku minutach ciśnienie dobija znów do 4bar i kapie woda z zaworu awaryjnego >3bar. Poza tym wszystko normalnie, żadnych błedów na piecu. C.O, C.W.U poprawnie. Co to może być?
    Adam-T
    Level 41  
    rtom wrote:
    Był serwisant i sprawdzil zbiorniczek ekspansyjny, dopompował powietrze, spóścił wodę.

W jakiej kolejności to robił? W takiej jak opisałeś?
    rtom wrote:
    Co to może być?

Poczytaj, może masz podobny problem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=20406872#20406872
    Jeżeli nic nie stwierdzisz to zamknij dopływ zimnej wody (CWU) do pieca i zobacz czy ciśnienie rośnie.
    rtom
    Level 18  
    Mnie przy tym nie bylo, ale zapewne zrobil to w odpowiedniej kolejnosci, bo jak byl rok temu to dopompowanie pomoglo.
    Adam-T
    Level 41  
    To zrób tak jak pisałem zamknij zimną wodę i upuść wodę z układu do 1 -1,2 bara - patrz czy rośnie ciśnienie.
  • Helpful post
    Magister_123
    Level 36  
    Dwie możliwości:
    - nieszczelny zawór dopuszczający wodę.
    - uszkodzona nagrzewnica.
    W pierwszej kolejności należy sprawdzić zawór. Jeśli będzie dobry to wymiana nagrzewnicy.
    Jak kocioł ma około 10 lat i wyjdzie że nagrzewnica jest uszkodzona to naprawa nieopłacalna.
    rtom
    Level 18  
    Zrobilem. Zamknalem zawor zimnej wody
    Spuscilem wode do 1.2bar i cisnienie bylo stabilne.
    Odkrecilem po 10min zawor zimnej wody i cisnienie rosnie do 3bar juz w 3minuty i stabilizuje sie na 4bar.
    Poczytalem kilka wątków i czy to moze byc "dziura" w wymienniku, woda z kalorfera miesza sie z woda z kranu w nim i stad cisnienie zawsze dobija do 4, czyli tyle ile w instalacji?
    Ceny nowej nagrzewnicy sa horendalne i dobijaja do 1800pln, czy w takim razie szukac czegos uzywanego i ryzykowac (mam taka na oku za kilkanascie zlotych)? Bo montaz to jakies 200 do 400zl, a jak bedzie niesprawny to pieniadze w bloto. Chyba, ze wizualnie mozna wyeliminowac juz na wstepie ten wadliwy?

Dodano po 15 [minuty]:

Magister_123 wrote:
    Dwie możliwości:
    - nieszczelny zawór dopuszczający wodę.

Jak kocioł ma około 10 lat i wyjdzie że nagrzewnica jest uszkodzona to naprawa nieopłacalna.

Z zaworu nie kapie, tylko z tego awaryjnego, wiec chyba jest szczelny?
    Kociol ma juz 17lat, wiele rzeczy bylo tam juz wymieniane w tym raz nagrzewnica. Nowy kociol to koszt 5.5tys + 3tys. montaz, a za 2 lata chce sie wyprowadzic do mieszkania z centralnym ogrz., wiec czy jest sens wydawac tyle i robic rewolucje w kuchni?
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 41  
    rtom wrote:
    Chyba, ze wizualnie mozna wyeliminowac juz na wstepie ten wadliwy?

Hmm... wyciągnij swój obejrzyj i... no właśnie "wyeliminował" byś go?
    rtom wrote:
    czy w takim razie szukac czegos uzywanego

Miałem kiedyś podobny dylemat (kocioł Ariston), wymiennik taki sam jeśli chodzi o budowę, wtedy kosztował nowy ok 850 zł. Kupiłem używany kocioł za 400 zł, przełożyłem tylko wymiennik i pochodził mi prawie tyle samo jak ten od nowości.
    Z drugiej strony kocioł masz stary i używki będą też stare więc...
    Może kupić jakiś używany sprawny kocioł innej marki i cały podmienić. 🤔
    rtom wrote:
    3tys. montaz

Troche drogo, chociaż może i nie jestem w temacie.
    rtom
    Level 18  
    Adam-T wrote:
    rtom wrote:
    Chyba, ze wizualnie mozna wyeliminowac juz na wstepie ten wadliwy?

Hmm... wyciągnij swój obejrzyj i... no właśnie "wyeliminował" byś go?
    rtom wrote:
    czy w takim razie szukac czegos uzywanego

Miałem kiedyś podobny dylemat (kocioł Ariston), wymiennik taki sam jeśli chodzi o budowę, wtedy kosztował nowy ok 850 zł. Kupiłem używany kocioł za 400 zł, przełożyłem tylko wymiennik i pochodził mi prawie tyle samo jak ten od nowości.
    Z drugiej strony kocioł masz stary i używki będą też stare więc...
    Może kupić jakiś używany sprawny kocioł innej marki i cały podmienić. 🤔
    rtom wrote:
    3tys. montaz

Troche drogo, chociaż może i nie jestem w temacie.

Mam juz te uzywana nagrzewnice. Wymontowana zostala z dzalajacego pieca (tak twierdzil zyczliwy sasiad). Piec stal w garazu okolo roku. Nagrzewnice troche ja przeplukalem, z wnetrza wyplywala brudna, czarna woda, plukalem az do momentu kiedy znaczaco sie to zmniejszylo. Zalaczam zdjecia nagrzewnicy. Z tego co zdazylem sprawdzic ma ona zamontowane czujniki temperatury. Staralem sie ich nie zalac. Pytanie jest takie, czy probowac jeszcze odkamieniac wnetrze nagrzewnicy jakims kamixem, albo sodą z kwaskiem cytrynowym?
    Piec Immergas Eolo Star 23kW: Ciśnienie 4bar, woda z zaworu awaryjnego - zbiornik ekspansyjny, CWU Piec Immergas Eolo Star 23kW: Ciśnienie 4bar, woda z zaworu awaryjnego - zbiornik ekspansyjny, CWU
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 41  
    Wystarczy woda z kwaskiem cytrynowym (kurcze przypomina mi się mój stary Ariston ;) )
    A i woda ma być czysta a nie tylko "znacząco" czysta.
    rtom
    Level 18  
    Adam-T wrote:
    Wystarczy woda z kwaskiem cytrynowym (kurcze przypomina mi się mój stary Ariston ;) )
    A i woda ma być czysta a nie tylko "znacząco" czysta.

Kwaskiem wyczyszczone.
    Odkrecilem też sluchawke prysznicową i pod dużym ciśnieniem płukalem rurki nagrzewnicy. Co ważne nie zauwazlem przecieku w obiegu rurek c.o i c.w.o, co dobrze rokuje.
    W przyszlym tygodniu przychodzi serwisant i podmieni nagrzewnice. Zdam relacje co i jak. Zapytam go też o ten zawór, ktory moze ewentualnie puszczać. Także na razie nie zamykam tematu. Jak ktos z okolic Elblaga ma częsci do tego pieca lub caly taki piec to proszę o kontakt.
    rtom
    Level 18  
    Byla ekipa. Nagrzewnice wymienili na moja zdobyczną uzywke, jak pisalem, ktora dziala i grzeje. Za to troche mi pokapuje z zaworu bezp. 3bar, mimo ze cisnienie na mamomentrze gora 1.2- 1.8bar. Czy zawor bezp. mogl ulec uszkodzeniu, czy zabrudzeniu. (Tydzien pracowal przy cisnieniu 4bar i woda skapywala)? Dac mu szanse zeby sie zamknąl?
    Adam-T
    Level 41  
    rtom wrote:
    Dac mu szanse zeby sie zamknąl?

Też ma już swoje lata. Nie ma on na sobie gałki (zwalniającej/unoszącej sprężynę), która jak przekręcisz to go otworzysz a jak puścisz to się zamknie (podstaw jakieś naczynie)? Może w ten sposób go przepłukasz. A jak nie to kontroluj ciśnienie i w razie potrzeby uzupełniaj. Może go z czasem zamuli.
    rtom
    Level 18  
    Nie zauwazylem zadnej galki....ale moze sie myle, choc nigdy nie korzystalem z takiej, a byly juz awarie wczesniej i woda plynela przez ten zawor, ale nie przez tydzien.
    Magister_123
    Level 36  
    Na zaworze bezpieczeństwa powinna być czerwona nakrętka. To nią należy kilka razy pokręcić. Istnieje szansa że coś się dostało pod zawór. Jak nie pomoże to wymiana.
    Piec Immergas Eolo Star 23kW: Ciśnienie 4bar, woda z zaworu awaryjnego - zbiornik ekspansyjny, CWU
  • Helpful post
    Magister_123
    Level 36  
    Nic nie reguluje. Tą nakrętką sprawdzasz zawór bezpieczeństwa. Podstaw wiadro i przekręć kilka razy bo poleci woda.
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 41  
    Kręcąc tą nakretką/gałką naciągasz sprężynę unosząc jednocześnie grzybek zamykający wypływ wody czyli go otworzysz. Spuścisz trochę wody z układu ale przepłuczesz go i może przestanie cieknąć.
    rtom
    Level 18  
    Mozna gdzieś kupic rurke spustową do tego zaworu. Tam nie ma żadnego gwintu wew. ani zew. Mozna naciągnąć jakis wąz 3/4cala chyba, ale powierzchnia cylindryczna jest krótka?
    rtom
    Level 18  
    Adam-T wrote:
    rtom wrote:
    Dac mu szanse zeby sie zamknąl?

Może go z czasem zamuli.

Faktycznie go zamulilo. Moze to kwesta cisnienia. Przy wlaczonym piecu teraz 1.3bar, przy zimnym 0.9bar. Podsumowujac koszt instalacji uzywanej nagrzewnicy: 50zl element, 200 plukanie z kamienia, 400 montaz.