Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka do baterii Panasonic w rowerze Flyer Urban

tico 03 Feb 2023 10:44 282 5
    tico
    Level 13  
    Witam szukam pomocy w rozwiązaniu problemu jak podłączyć zamiennik ładowarki w miejsce oryginalnej 24V do tego systemu by działało ładowanie, o ile w przypadku złącza baterii ze zdjęcia nr1 nie ma problemu podłączamy ładowarkę minus do minusa (czarny) a plus ładowarki do czerwonego kabla z oznaczeniem C i to działa ładuje rozłącza nie ma problemu. To w przypadku złącza ze zdjęcia nr 2 nie sprawdza się to bo tam C i + są razem zwarte i ładowanie nie startuje, jaki sygnał i na które wejście należało by podać by ładowanie ruszyło . Wiem że temat ciężki ale być może ma ktoś rozwiązanie którym chciał by się podzielić. Z góry dziękuję. Ładowarka do baterii Panasonic w rowerze Flyer Urban
    kyku
    Level 15  
    Witam, nie ciężki temat tylko niechlujnie to opisane. Pytasz
    tico wrote:
    jak podłączyć zamiennik ładowarki w miejsce oryginalnej 24V
    to logiczne, że jak zamiennik ładowarki, to odpowiedź brzmi: tak samo, bo zamiennik powinien być kompatybilny z oryginalną ładowarką?

Przy tym nie piszesz jaki "zamiennik ładowarki" chcesz wykorzystać (model zasilacza, cokolwiek), więc powstają domysły. Może nie chodzi o podłączenie ładowarki, a pytanie na które piny złącza podać napięcie i co zrobić, żeby BMS baterii wystartował ładowanie. Ale skoro nie ma problemu z baterią ze zdjęcia nr 1 i zamiennikiem ładowarki, to rodzą się inne pytania. Jak zamiennik dobry i nie ładuje baterii ze zdjęcia nr 2, to może ta bateria jest zła, a jak zła to czemu?

Pierwsze co sprawdź, to bezpiecznik na przewodzie B+ baterii ze zdjęcia nr 2 i czemu go tam nie ma włożonego (a widać go na zdjęciu nr 1) chyba nie zamierzałeś ładować bez niego? Potem sprawdź jakie jest napięcie na przewodzie B+ gdzie jest bezpiecznik i minusie. Jeśli więc bateria nie chce się ładować, to BMS baterii może mieć ku temu powód.
    tico
    Level 13  
    Być może nie dokładnie to wszystko opisałem to fakt, ale osoby zajmujące się bateriami i ładowarkami rowerowymi doskonale znają temat. Problem tkwi w tym że oryginalna ładowarka ma trzy przewody i 3 piny +,-," i przewód sterujący"- kosztuje majątek i nie mam do niej dostępu w układzie z 1 zdjęcia zwykła ładowarka 2 przewodowa (+ i -) podłączona jak opisałem wyżej działa bez problemu natomiast w układzie ze zdjęcia 2 nie działa to bo jest potrzebny ten trzeci pin który wyzwoliłby BMS do ładowania i tu moje pytanie czy ktoś ma pomysł jak oszukać BMS by można było używać ładowarki 2 przewodowej do naładowania takiej baterii. Zdjęcia są poglądowe przedstawiające konkretny typ baterii, czy jest tam bezpiecznik czy nie nie ma znaczenia Bms w bateriach są sprawne.
    kyku
    Level 15  
    Tu podobny temat

Nie wiem czemu piszesz o oryginalnej ładowarce 24V do tego roweru, bo oryginalnie jest ładowarka i bateria Panasonic oznaczona 26V (24V były dla starych baterii z ogniwami Ni-Cd/Ni-MH i okrągłą wtyczką). A dokładniej dla ogniw w konfiguracji 7s napięcie nominalne baterii oznaczone jest 25,2V lub 25,9V (7x3,6V lub 7x3,7V), co oznacza maksymalne napięcie ładowania 29,4V. Oryginalna ładowarka daje na wyjściu 29,3V (Panasonic NKJ048 4A, NKJ038/039, NKJ044 NKJ050 1.8A). Więc trzeba ładować z ograniczeniem max. 4A.

Jeśli na + i - nie ma napięcia, najpierw sprawdziłbym, czy bateria nie jest w stanie głębokiego uśpienia i spróbował ją wybudzić podając napięcie 29,3V na (C) i (-) z ograniczeniem prądowym typu ~200mA. Jeśli brak poboru prądu i po odłączeniu brak jakiegokolwiek napięcia + i -, to spróbować zasymulować podłączenie ładowarki. Oryginalna ładowarka na pinie T wystawia 12V po rezystorze 10kOhm. BMS baterii steruje na tym pinie ładowarką, czy ma podać napięcie na (C) i kiedy przerwać.
    W linkowanym temacie jest link do francuskiego forum i jest tam opisane jak to działa:

Quote:
    Summary T 26V :
    # no battery , the T input is open at 12V (with 10kΩ in series inside the charger) the load is inactive, the C output is at 0V.
    # battery charging : input T is at around 3.4V (the battery signals its presence by a 4kΩ resistor to ground) then charging is activated.
    # battery charge finished: the battery puts 560Ω to ground, the voltage T drops to 0.66V and the charger stops.

Czyli samo wpięcie rezystora 10k między - a T w baterii nie wystarczy i BMS nie da się w ten sposób oszukać.

Jednak i tak jeśli któryś szereg ogniw jest uszkodzony lub jego napięcie odbiega od innych, to BMS będzie zablokowany i nie dopuści do ładowania baterii.

T pin ładowarki

Poglądowo ten BMS (kontroler M37512) tak wygląda:
    tico
    Level 13  
    Dziękuje kyku za podpowiedz wcześniejszy temat na elektrodzie z tym związany czytałem, byłem także na tej francuskiej stronie ale widać nie dokładnie przeczytałem temat.
    Masz rację że jest to ładowarka 26V ( 25,2V) do 29,4V 2A i taką mam - zamiennik, z tym 24V to mój skrót myślowy. Moje baterie są sprawne bo odłączone od BMS ładują się normalnie i napięcia na pakietach są równe.
    Brakowało mi właśnie pomysłu co podać na T by BMS wystartował teraz będę próbował patent z tą diodą zenera ale dopiero w poniedziałek zobaczymy czy wystartuje.
    Co do poglądowego schematu tego BMS to pasuje on do zdjęcia nr1 natomiast na zdjęciu nr2 piny C i + są razem zwarte i jest to coś innego.
    kyku
    Level 15  
    Najprościej byłoby sprawdzić wtykając na gnieździe baterii pomiędzy (-) a (T) rezystor 10k i podając napięcie 12V na (-) i (T) z zasilacza regulowanego z ograniczeniem prądowym 29,3V/2,2k= ~14mA i zobaczyć wówczas ile będzie wynosiło napięcie na pinie T i czy wtedy rusza pobór prądu na (C). Ale to są takie eksperymenty, najlepiej mieć pewność, że BMS jest sprawny i ładuje, podłączając do niego dedykowaną, oryginalną ładowarkę.

tico wrote:
    Co do poglądowego schematu tego BMS to pasuje on do zdjęcia nr1 natomiast na zdjęciu nr2 piny C i + są razem zwarte i jest to coś innego.

Tak na zdj. 2 musi być inny układ w BMS. Kontroler który steruje tranzystory kiedy jest ładowanie, a kiedy obciążenie i tu wtedy wystawia (B+) na przewodzie (C). Układ musi rozpoznawać kiedy jest podłączana ładowarka, a kiedy sterownik/obciążenie silnika i robi to, bo po to jest pin T podłączany do ładowarki (ten pin nie jest podłączany do roweru), a na pinie S jest komunikacja 1-wire ze sterownikiem w rowerze. Dla nowszych wersji jest bateria 36V i tam też już jest ta komunikacja z (S) z ładowarką i bez tej komunikacji BMS także nie wystartuje ładowania.

Zobacz jeszcze tutaj Link temat na innym forum, tam gość próbował z tym samym samą rezystancją, ale nie wiedział jak to wszystko działa.