Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Tuner combo Ferguson Ariva 255: Brak sygnału TVP Historia, Kultura (MUX-3) - Łódź

Remeknapr 04 Feb 2023 11:50 1089 32
    Remeknapr
    Level 33  
    Witam.

Rejon Łódź.

Od dwóch dni walczę z tunerem combo Ferguson Ariva 255. Zniknęły mi TVP Historia i TVP Kultura. Wg znalezionych w sieci informacji programy te są nadawane na MUX 3.

MUX-3
    Kanał: 43
    Częstotliwość: 650 MHz
    Moc: 100 kW
    Polaryzacja: H (pozioma)
    Charakterystyka: ND (dookólna)
    Oferta Programowa: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Historia, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Regionalna, TVP Rozrywka

Tuner nie widzi sygnału. Coś się zmieniło?
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Zmieniło się, cały czas zmieniają. Przeszukaj jeszcze raz.
    Tu Zygry. https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/3
    Podaj kod miejscowości zamieszkania.
    Teraz to MUX-6. Na k. 43 nic nie ma.
    Na tym zdjęciu masz tam jakieś cuda? Jak kanał 43 UHF-650 MHz to co robi niżej 177500 kHz i pasmo 7M. Aby spr. sygnał musisz przejść na szukaj, a nie robić to "w stanie nieustalonym".
    Remeknapr
    Level 33  
    Dzięki LeDy. Na Ciebie zawsze można liczyć. Na częstotliwości 514 MHz pokazuje siłę 85% jakość 90%. Skanuję, mignie przez chwilę lista, której nie zdążę przeczytać. Przechodzę na odbiór, wybieram grupę DVB T i nie ma tych kanałów. Ten tuner to totalna porażka. Nie wiem co robić. Innego nie mam.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Jak się nie mylę, to ten dekoder ma możliwość szukania po częstotliwości jak i po kanale. Wybierz po kanale. Skoro szuka, znajduje to gdzieś to musi być.
    Nie patrz na grupę, a na wszystkie listy. Może dorzuca na koniec SAT jak masz?
    Niektóre może wrzucać do Radiowych.
    Odbierasz z nadajnika Zygry?
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    Remeknapr wrote:
    Zniknęły mi TVP Historia i TVP Kultura. Wg znalezionych vw sieci informacji programy te są nadawane na MUX 3.

Te dwa programy nadawane są na różnych mux-ach - TVP Historia na mux-3, a TVP Kultura na mux-6.
    Remeknapr wrote:
    Oferta Programowa: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Historia, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Regionalna, TVP Rozrywka

Skąd wziąłeś te głupoty? Znalazłeś akurat stronę, która podaje nieaktualne już od paru lat dane - https://www.naziemna.info/naziemna-telewizja-i-radiofonia-cyfrowa/wojewodztwo-lodzkie/ton-lodz-ec-widzew/
    Aktualne informacje masz m.in. tutaj - https://emimaps.emitel.pl/
    Mux-3 to - https://emimaps.emitel.pl/assets/mux/mux3.png, a mux-6 to - https://emimaps.emitel.pl/assets/mux/mux6.png
    Remeknapr wrote:
    Rejon Łódź

Jeżeli antena skierowana jest na Zygry lub Dąbrowę to skanuj ręcznie k. 24 i 26.
    Remeknapr wrote:
    Na częstotliwości 514 MHz pokazuje siłę 85% jakość 90%. Skanuję, mignie przez chwilę lista, której nie zdążę przeczytać. Przechodzę na odbiór, wybieram grupę DVB T i nie ma tych kanałów.

Skoro dekoder pokazuje takie parametry sygnału, to musi mieć gdzieś zapisane stacje które znalazł. Wybierz listę wszystkich kanałów, użyj przycisku FIND na pilocie i wprowadź nazwę poszukiwanego kanału. Jeżeli jest na liście, to dekoder go wyszuka - https://ferguson-digital.eu/download/dvb-s/series_Ariva/Ariva_255Combo_s/manuals/Ariva_xx4_manual_PL-2022.pdf (str. 35).
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    Jak się nie mylę, to ten dekoder ma możliwość szukania po częstotliwości jak i po kanale. Wybierz po kanale. Skoro szuka, znajduje, to gdzieś to musi być.

Skanuję po kanale, bo po częstotliwości nie widzi żadnego sygnału. Po tym szukam na DVB-T i na wszystkich. I nie znajduję. Czy ten tuner ma może ograniczenie ilości pamiętanych kanałów? Bo jest 1405 i co bym nie skanował to ta ilość się nie zwiększa. Miałem już niezliczoną ilość tunerów i na wszystkich było ponad 4000.

LeDy wrote:
    Nie patrz na grupę, a na wszystkie listy. Może dorzuca na koniec SAT jak masz?
    Niektóre może wrzucać do Radiowych.
    Odbierasz z nadajnika Zygry?

Zygry ze wskazanej przez Ciebie częstotliwości.

Dodano po 3 [minuty]:

_kli_ wrote:
    Skąd wziąłeś te głupoty? Znalazłeś akurat stronę, która podaje nieaktualne już od paru lat dane... Użyj przycisku FIND

I to jest zmora internetu. Nie podają daty publikacji/aktualizacji. Nawet napisałem do nich pytanie, czy dane są aktualne. Brak odpowiedzi. Co dziwne na SAT Kurier jest to samo, a wydawało by się, że to poważny portal. Dzięki za manual i wszystkie linki. Użycie FIND znajduje TVP Kultura, Historii w dalszym ciągu nie ma.
    LeDy
    Level 43  
    Z nadajnika Zygry Historia jest na MUX-3 czyli u ciebie k.26
    Jak ta Ariva ma LCN (spr. w pozostałych ustawieniach) to go wyłącz bo pewno są na pozycjach 800-1000 lub więcej..
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    Remeknapr wrote:
    Historii w dalszym ciągu nie ma

A pozostałe kanały z tego mux-a Link odbierasz poprawnie?
    Remeknapr wrote:
    I to jest zmora internetu

W sieci jest sporo nieaktualizowanych lub podających błędne dane serwisów. Bazuj na informacjach operatora tv naziemnej, radiopolska lub dvbt2wpolsce.pl
    Remeknapr wrote:
    Czy ten tuner ma może ograniczenie ilości pamiętanych kanałów? Bo jest 1405 i co bym nie skanował, to ta ilość się nie zwiększa.

Spróbuj wykasować kilka "śmieci" z listy głównej i ponownie przeskanować wybrane częstotliwości TV naziemnej.
    A może dekoder potrzebuje przywrócenia ustawień fabrycznych. :?:
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    @ Remeknapr
    Quote:
    Skanuję po kanale, bo po częstotliwości nie widzi żadnego sygnału. Po tym szukam na DVB-T i na wszystkich. I nie znajduję. Czy ten tuner ma może ograniczenie ilości pamiętanych kanałów? Bo jest 1405 i co bym nie skanował to ta ilość się nie zwiększa. Miałem już niezliczoną ilość tunerów i na wszystkich było ponad 4000.

Tym tunerem odbierasz i satelitarne i naziemne? Ta ilość to i tak jest dużo. Pokasuj zbędne kanały, zwłaszcza SAT i nie rób ustawień fabrycznych bo narobisz sobie zbędnej roboty.
    Nie masz czasem listy ulubionych? To 1045 to może ilość naziemnych pokazywane jak napisałem przez włączone LCN?
    Kanałów ma 5000.(R+SAT) i 32 grupy ulubionych.
    Remeknapr
    Level 33  
    Odpowiem ogólnie. Do jakiegoś czasu było dobrze. Tzn. były wszystkie kanały. Problemy zaczęły się wraz z dużymi opadami śniegu. Nadajnik w Zygrach ma mniejszą moc i jest o wiele dalej ode mnie, ca 76 km. CO nie usprawiedliwia zachowania tunera. Sam kasuje wcześniej wyszukane kanały, jakby skanował w tle i w razie słabego/braku sygnału kasował je. Nie wiem, czy o to chodzi. Przypomina mi się, że sygnały takiego zachowania już miałem. Zdarzyło się poluzowanie kabla antenowego i kanały zniknęły. Takie zachowanie tunera jest nie do przyjęcia. mam dość zabawy w kotka i myszkę. Muszę kupić inny tuner, z czym będzie problem, bo w moim pipidówku nie ma takiego sklepu, a kupno na odległość to jak widać kot w worku. Mam nieco starszy tuner Opticum, który ma to co powinien, oprócz DVB-T2. Chce taki, z takimi opcjami kupić, ale muszę wybrać się "do miasta" :)

LeDy, w tym tunerze nie widz możliwości pojedynczego kasowania kanałów, co było w kilkunastu wcześniejszych tunerach.
    LeDy
    Level 43  
    Nie odpowiedziałeś na pozostałe pytania np. co z LCN? Rozumiem, że odbierasz i SAT i DVB-T?
    Masz dekoder , którego nie znasz, nie poznałeś?
    W liście programów masz 4 kolory. Jak naciśniesz Niebieski (EDIT) to pokaże ci się USUŃ. STRONA 32 w instrukcji..
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    Nie odpowiedziałeś na pozostałe pytania np. co z LCN? Rozumiem, że odbierasz i SAT i DVB-T?

Jaki sns gonić króliczka? Wielokrotnie odpowiadałem i próbowałem dostroić tuner. Nie ma sensu barować się z nim. Ewentualnie doradź mi co kupić dobrego? Fergusonem już nie warto się zajmować.
    Jeszcze raz dla spokoju sumienia przeskanowałem MUX 3. Siła sygnału 85% jakość 90%. Znalazł 10 kanałów, na końcówce listy widzę Kultura2 i ABC 2, ale na liście ich nie ma. Szkoda czasu.
    LeDy
    Level 43  
    Remeknapr wrote:
    LeDy wrote:

Jaki sns gonić króliczka? Wielokrotnie odpowiadałem i próbowałem dostroić tuner. Nie ma sensu barować się z nim. Ewentualnie doradź mi co kupić dobrego? Fergusonem już nie warto się zajmować.

Dalej nie odpowiedziałeś czy naziemna i SAT czy tylko naziemna. LCN wyłączyłeś? Masz jedną listę czy jakieś Ulubione?
    Poza tym tuner jest normalny, wystarczy opanować jego obsługę.
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    Dalej nie odpowiedziałeś czy naziemna i SAT czy tylko naziemna. [/b]
    Poza tym tuner jest normalny, wystarczy opanować jego obsługę.

Chodzi o naziemną, SAT jako tako działa. Sugerujesz, że nie potrafie opanować obsługi tego tunera? Być może, ale czy samoczynne kasowanie kanałów to norma? Jak już wspomniałem miałem kilkanaście tunerów i żaden tak się nie zachowywał. Może ten konkretny egzemplarz jest wadliwy? Nie zajmujmy się już nim. Szkoda czasu. W innym, wcześniejszym wątku wspominałeś o jakimś dobrym tunerze.
    LeDy
    Level 43  
    Remeknapr wrote:
    Szkoda czasu. W innym, wcześniejszym wątku wspominałeś o jakimś dobrym tunerze.

Pewno wspominałem o Ustym 4K Combo_OTT ale on jeszcze bardziej skomplikowany niż ta Ariva .
    Listę masz jedną czy osobno SAT i Naziemna? LCN co?? Kasowanie programów??NIEBIESKI
    To, że nie opanowałeś Ariva to widać po tym co piszesz.
    Masz źle poustawiane i się dziwisz, że dekoder coś sam robi.
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    To, że nie opanowałeś Ariva to widać po tym co piszesz.

Który konkretnie mój wpis o tym świadczy? Zacytuj. Nie widzę niczego skomplikowanego w obsłudze tego tunera. Może Tobie stwarza to trudności. Przyhamuj, bo idziesz w złym kierunku. Jest taka złota zasada, że nie ma głupich pytań, za to mogą być głupie odpowiedzi.
    LeDy
    Level 43  
    Który konkretnie mój wpis o tym świadczy? Zacytuj.
    Remeknapr wrote:

LeDy, w tym tunerze nie widz możliwości pojedynczego kasowania kanałów, co było w kilkunastu wcześniejszych tunerach.

Sprawdź NIEBIESKIM. Wyłącz LCN i wtedy odpisz.
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    Sprawdź NIEBIESKIM. Wyłącz LCN i wtedy odpisz.

Masz rację, odszczekuję :) Ale nie warto się już nim zajmować, bo już mnie zmęczył. Jeśli pozwolisz to trochę z innej beczki. Kilka dni temu miałem na tunerze TVP Kultura, a w telewizorze TVP Kultura hevc. I co innego nadawały. Na tunerze był program o jakimś malarzu, a na telewizorze film "Dzieci i ryby". Teraz już tego nie ma. Było to może chwilowe?
    LeDy
    Level 43  
    Może świeżo uruchomili i puszczali co innego. `Poza tym jakbyś podał kod miejscowości byłoby można spr. w zasięgu ilu, jakich, nadajników, przekaźników jesteś. Mogło być testowo.
    _kli_
    Level 40  
    Remeknapr wrote:
    Może ten konkretny egzemplarz jest wadliwy?

Jeżeli dekoder zaczyna zachowywać się niestabilnie, czasem wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne. Wcześniej jednak zgraj sobie listę i ustawienia (userdb).
    Remeknapr wrote:
    co kupić dobrego?

Jeżeli zależy ci na combo, to dużego wyboru nie ma. Ze "zwykłych" dekoderów, prócz Arivy masz Cryptobox-a lub Amiko. Cryptobox-y mam dwa. Nie jest to może dekoder idealny, ale spełnia moje oczekiwania. Amiko nie przekonuje mnie dosyć uciążliwą edycją kanałów.
    Poza nimi masz dekodery linux'owe.
    Remeknapr wrote:
    Kilka dni temu miałem na tunerze TVP Kultura, a w telewizorze TVP Kultura hevc. I co innego nadawały. Na tunerze był program o jakimś malarzu, a na telewizorze film "Dzieci i ryby". Teraz już tego nie ma. Było to może chwilowe?

Ostatnio TVP mocno miesza swoimi kanałami w naziemnej - szczególnie w mux-6 i mux-8. TVP Kultura została przeniesiona z mux-8 do mux-6. "Dzieci i ryby" prawdopodobnie oglądałeś na mux-6 w "nowej" TVP Kultura (bez HEVC), a w miejsce "starej" (z HEVC-em) wskoczył TV Belsat. Zwróciłeś uwagę na logo, czy patrzyłeś tylko na belkę info? Dopóki odbiornik nie zmienił nazwy stacji, miałeś różnicę w ramówkach.
    md
    Level 41  
    _kli_ wrote:
    Jeżeli dekoder zaczyna zachowywać się niestabilnie

Dekoder zachowuje się normalnie. Na zakończenie wyszukiwania umieszcza znalezione kanały na końcu listy wyszukanych kanałów, ale nie dodaje ich do istniejącej listy kanałów, ponieważ te kanały są już na liście i wystarczy użyć przycisku "szukaj" na pilocie. Potem wystarczy przenieść odnaleziony kanał na pozycję, na którą chcemy lub zapamiętać na której pozycji na liście znajduje się kanał.
    Wszystko zostało napisane. Wystarczyło tylko zrobić to, co napisał LeDy w #17. Brak reakcji na tę odpowiedź może sugerować, że to kolejny już trolling.
    _kli_
    Level 40  
    md wrote:
    Na zakończenie wyszukiwania umieszcza znalezione kanały na końcu listy wyszukanych kanałów, ale nie dodaje ich do istniejącej listy kanałów, ponieważ te kanały są już na liście i wystarczy użyć przycisku "szukaj" na pilocie.

I dlatego napisałem wcześniej ...
    _kli_ wrote:
    Wybierz listę wszystkich kanałów, użyj przycisku FIND na pilocie i wprowadź nazwę poszukiwanego kanału. Jeżeli jest na liście, to dekoder go wyszuka

Miałem Arive 210 Combo i nigdy nie było z nią problemów przy wyszukiwaniu, zapisywaniu i edycji kanałów.
    LeDy
    Level 43  
    _kli_ wrote:

Miałem Arive 210 Combo i nigdy nie było z nią problemów przy wyszukiwaniu, zapisywaniu i edycji kanałów.
    Bo z Arivami nie ma takich problemów. To jeden , z niewielu, normalny dekoder. Co się poustawia tego się trzyma.
    Autor LCN nie wyłączył i się dziwi, że mu coś zmienia. :D :D
    md
    Level 41  
    Fakt, nie zauważyłem. Faktycznie, sprawa mogła być załatwiona po #5 _kli_. Dlaczego się ciągnie i ktoś sugeruje, że woli wydać kilka stówek niż zrobić to, co radzą?
    Podobnych tematów na elektrodzie ostatnio jest o wiele za dużo. Po raz kolejny przestałem tu zaglądać, bo aż głowa boli, jak leci w dół poziom tego portalu. Szkoda nerwów.
    LeDy
    Level 43  
    md wrote:

Podobnych tematów na elektrodzie ostatnio jest o wiele za dużo. Po raz kolejny przestałem tu zaglądać, bo aż głowa boli, jak leci w dół poziom tego portalu. Szkoda nerwów.

I ty ten poziom podwyższyłeś teraz?? :D :D
    md
    Level 41  
    No widzisz, jesteś przewidywalny do bólu. Wiedziałem, że musisz kopnąć/ugryźć. Nie, nie podniosłem i nie zamierzam się boksować z tobą ani z moderatorami. Zabrałem głos po długiej przerwie spowodowanej właśnie twoją postawą i postawą gorliwego moderatora, który wyrzucił do kosza mój post, w którym na pojawiające się po raz 1326272 pytanie odpowiedziałem linkiem do wątku, w którym temat dokładnie został opisany i wyjaśniony.
    Nie martw się. Moja chwila słabości - nudów zajrzałem i odpowiedziałem. Przepraszam. Więcej tego błędu nie zrobię.
    Remeknapr
    Level 33  
    LeDy wrote:
    _kli_ wrote:

Autor LCN nie wyłączył i się dziwi, że mu coś zmienia. :D :D

Autor LCN wyłączył, tylko zapomniał o tym napisać. Sorry. Ale tak, czy owak włączone LCN nie wyklucza działania opcji Find, prawda. A co do dalszych działań. Podstawiłem inny egzemplarz tego samego typu i programy się pojawiły. Więc jednak. Nie na długo. Dzisiaj zniknął program TVP Kultura. Historia jest. Znów się coś zmieniło? Jestem w okolicy 95-040 w odległości ok. 30 km od Łodzi. Szukałem w sieci, ale to kompletna paranoja. Co strona to inne informacje, inne częstotliwości i MUX-y.

Uruchomiłem skan automatyczny.Kultura i Historia się znalazły. Oczywiście na innych częstotliwościach niż podawane na różnych stronach. Próbowałem wyszukać Metro, Nowa, WP i Zoom. Tuner je znajdował, ale na liście ich nie było. Usunąłem z listy kilkadziesiąt programów arabskojęzycznych i pomogło. Na liście jest wszystko co wyszukane. Wypada podziękować za pomoc.
    Remeknapr
    Level 33  
    Dzięki LeDy. Już mam te kanały. Nie wiem czy masz dostęp do takiego tunera, bo jest mały problem, że nie trzyma ustawionego czasu. O EPG już nie wspomnę. I jeszcze jedno. Czy w tym moim tunerze, który uznałem za wadliwy można coś zrobić z firmware?