Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf 1.6 16V AZD - auto nie odpala, błąd wtrysków

werewulfyt 06 Feb 2023 18:13 378 3
    werewulfyt
    Level 2  
    siemka pacjent golf 4 1.6 16v AZD 105km
    problem wgląda następująco auto nie odpala, po wymianie wtrysków i czujnika położenia wału po prostu kręci i wtryski nie otwierają się, pompa paliwa daje paliwo tak jak powinna, auto odpala na auto starcie od razu. Wymieniłem komputer dalej jet to samo na wiązce jest połączenie ale tu jest mały problem bo plus jest zasilaniem a minus jest sterujący i teraz wszystkie wtryski idą do dużej kostki i są na jednym pinie a według schematu powinny być na małej kostce i być na 4 pinach uszkodzona wiązka ? i gdzie zacząć szukać walczę od 2 tygodni i powoli się poddaję a komputer pokazuje następujące błędy
    spinacz
    Level 42  
    Opisujesz to strasznie chaotycznie, co było sprawdzane przed wymiana ECU?
    Sprawdziłem czy wtryski mają stały +?
    Sprawdziłeś czy ECU widzi obroty?
    Czy po wymianie ECU sparowałeś IMMO czy jest OFF?
    Sprawdziłeś czy są wszystkie zasilania i masy na ECU?
    Podłączyłeś w ogóle auto do kompa by odczytać błędy i sprawdzić parametry na żywo?
    Jak dla mnie lecisz w ciemno z wymianą podzespołów, zaraz wymienisz pół auta a okaże się że bezpiecznik przepalony.
    werewulfyt
    Level 2  
    spinacz wrote:
    Opisujesz to strasznie chaotycznie, co było sprawdzane przed wymiana ECU?
    Sprawdziłem czy wtryski mają stały +?
    Sprawdziłeś czy ECU widzi obroty?
    Czy po wymianie ECU sparowałeś IMMO czy jest OFF?
    Sprawdziłeś czy są wszystkie zasilania i masy na ECU?
    Podłączyłeś w ogóle auto do kompa by odczytać błędy i sprawdzić parametry na żywo?
    Jak dla mnie lecisz w ciemno z wymianą podzespołów, zaraz wymienisz pół auta a okaże się że bezpiecznik przepalony.

1 sprawdzana była cała wiązka i pokazywało że wszystko działa po czym okazało się że jakimś trafem wszystkie wtryski pokazuje na 1 pinie i było prawdopodobiństwo spalenia ecu
    2 tak mają
    3 tak widzi
    4 zamontowałem cały zestaw startowy ecu stacyjka liczniki
    5 nie tego nie sprawdzałem bo nie mam do tego narzędzi i nwm jak to zrobić
    6 bezpiecznik był przepalony jeden od zasilania ecu ale po wymianie jest ok
    błąd wyskakuje następujące

16585-Zawór wtryskowy 1 cylindra (N30)
    P0201-35-00 - usterka elektryczna w obwodzie 1

6587-Zawór wtryskowy 3 cylindra (N32)
    P0203-3-00 usterka elektryczna w obwodzie

16588-Zawór wtryskowy 4 cylindra (N33) P0204-35-00 - usterka elektryczna w obwodzie

16586-Zawór wtryskowy 2 cylindra (N31) P0202-35-00- usterka elektryczna w obwodzie

Dodano po 2 [minuty]:

thomas48 wrote:
    Czemu wymieniłeś te wtryski i czujnik ? Bo piszesz że po ich wymianie nie odpala, a przed wymianą?

bo okazało się podczas czyszczenia silnika że jakiś pseudo mechanik złamał wtyczkę od wtrysku i ją przykleił na kleju i po prostu została mi w ręce wiec musiałem wymienić wtrysk i od tamtej pory nie działa