Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Tytuł: Sprawdzenie projektu sterowania oświetleniem w domu jednorodzinnym z Arduino Mega i Domoticz

baran860 06 Feb 2023 22:14 318 4
Buderus
    baran860
    Level 9  
    Czy mógłby ktoś sprawdzić mój projekt sterowania oświetleniem w domu jednorodzinnym?
    Najbardziej zastanawia mnie czy mogę wykorzystać piny komunikacyjne w ArduinoMega jako sterowanie przekaźnikami lub przełącznikami monostabilnymi.
    Tutaj kod programu (jeszcze nie rozbudowany)
    Całość będzie podpięta do rasberry Pi z zainstalowanym systemem Domoticz
    W planach jest jeszcze dodanie:
    - Sterowanie ogrzewaniem
    - Sterowanie roletami
    - Kontaktrony okien i drzwi

Code: c
    Log in, to see the code

Jeśli da się jakoś uprościć obsługę przekaźników lub switchy z miłą chęcią zastosuje się do waszych porad.
    a w załączniku przesyłam schemat połączeń
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Buderus
  • Helpful post
    ZimnyLukasz
    Level 2  
    Wygląda na to że instalacja oświetlenia ogólnie jest dobrze zrobiona, natomiast ja osobiście podzieliłbym zasilanie na 3 fazy.
    Ponieważ w obwodzie zasilania L1 wystąpi przepięcie w całym domu będzie ciemno. Dodał bym więcej wyłączników różnicowoprądowy to dla lepszej ochrony użytkowników, dodał bym osobną do łazienki, i osobną do kuchni oraz jedną garaż i gniazda na zewnątrz.
  • Buderus
    baran860
    Level 9  
    A co z wykorzystaniem pinów oznaczonych w Arduino jako komunikacja, czy mogę je wykorzystać w ten sposób co jest pokazane na schemacie?
    Zastanawiałem się też jaka może być maksymalna długość przewodów wykorzystanych przy połączeniu przełączników.
    Oraz czy nie lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie drabinki rezystorowej podłączonej do jednego pinu analogowego?
    baran860
    Level 9  
    Dłuższe przewody powodują zakłócenia, wszystkie piny Arduino pełnią funkcję IO