Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gotze&Jensen KT850G - zasilanie w czajniku

maciep1972 07 Feb 2023 00:20 210 4
    maciep1972
    Level 2  
    Dzień dobry,
    Naprawiam czajnik jak w tytule; na pokładzie mikrokontroler. Uszkodzenie w zasilaczu 5V. Na zdjęciach płytka od strony druku i od strony elementów. Zaznaczyłem wypalony rezystor R1 oraz układ U1.
    Gotze&Jensen KT850G - zasilanie w czajniku Gotze&Jensen KT850G - zasilanie w czajniku Gotze&Jensen KT850G - zasilanie w czajniku
    Po wylutowaniu R1 i U1 i podaniu napięcia 5V z zewnątrz na pojemność 22uF/10V elektronika czajnika ożyła - wszystko działa. Techniką inżyniera raka narysowałem schemat.
    Mamy prostownik jednopołówkowy, który na pojemności 4.7µF/400V daje ok. 315V. Napięcie to trafia na tajemniczą kostkę U1. Od strony wyjścia z U1 wyszło mi coś jakby przetwornica i tu pytanie o pomoc do forumowiczów. Co może być tym U1 i jak ogarnąć wartość R1? Z obudowy U1 udało się odczytać: 10L 183 lub 10I 183. Poproszę o pomoc w identyfikacji U1, za którą z góry dziękuję.
    Pozdrawiam,
    Piotr
    DiZMar
    Level 43  
    1. Jest to bez transformatorowa przetwornica bez izolacji galwanicznej od sieci! Realne zagrożenie bezpieczeństwa podczas używania. :!:
    2. U1 to zapewne stabilizator liniowy 5 V (ujemny).
    3. R1 zapewne rzędu kilku Ω.
    4. Zaznaczona przeze mnie na zielono indukcyjność powoduje, że na wyjściu nie może być 5 V tylko 0 V. Nie może być cewki w tym miejscu.
    maciep1972
    Level 2  
    Ad1.
    No, jak spora grupa układów zasilającyh sprzęt AGD.
    Ad2.
    hmm, nie sądzę, chociażby z powodu problemu jak stabilizator liniowy ma pracować w takim układzie oraz jak stracić na sobie ok 300V*0.01A bez chłodzenia?
    Ad3.
    A jak to wyliczyłeś? Na podstawie czego?
    Ad4.
    Nie wiem czy może czy nie ale jest :wink: - spójrz na zdjęcia płytki.
    Jak to mówią moi młodsi koledzy: let me google it for you:
    Buck-boost converter

No cóż, do tej pory wydawało mi się że to forum gdzie można się czegoś dowiedzieć od lepiej zorientowanych kolegów...
    Niemniej wciąż liczę na efektywną pomoc.
    Dzięki.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    DiZMar wrote:
    Zaznaczona przeze mnie na zielono indukcyjność powoduje, że na wyjściu nie może być 5 V tylko 0 V. Nie może być cewki w tym miejscu.

Niestety, lecz się mylisz. Takie połączenie sugeruje iż jest to układ impulsowy a indukcyjność jest magazynem energii. Stabilizator liniowy nie ma tu żadnego sensu.
    szewczyk marek
    Level 2  
    witam
    odczyt z nowej plytki
    U1----JWMDD
    9N04B

R1----1R0