Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator pary PHILIPS GC9642/60 naprawa IRON OVER HEAT (>200°C)

saly 07 Feb 2023 22:08 1068 2
Relpol
  • Witam
    Chciałbym podzielić się opisem naprawy generatora pary jak w temacie

Usterka choć błaha i typowa, to nie jednoznaczna, tym bardziej jak naprawia się taki generator od święta. Ustalenie przyczyny zajęło mi prawie 3 godziny i dwie wymiany bezpiecznika termicznego z powodu przegrzania, a przyczyna leżała w zacinającym się przekaźniku.
    Wyświetlał się błąd w formie szybko migającej diody włącznika na niebiesko, oznacza on iż elektroniką zarejestrowała poprzez czujnik temp. w stopie żelazka przekroczenie temperatury powyżej 200°C.

W moim przypadku z powodu zacinania się przekaźnika grzałki żelazka uszkodził się bezpiecznik termiczny w obwodzie grzałki (wartości 167°C/5A).
    Usterka irytowała mnie dodatkowo, gdyż występowała okresowo.
    Po wymianie termika, sprawdziłem czujnik (wartość 200kΩ), wyglądał na sprawny, nawet w wyższej temp. również zachowywał się prawidłowo.
    Ciągłość okablowania w sznurze zasilającym również prawidłowa.
    Po wykonaniu SELFTEST z instrukcji serwisowej, błąd znikał ale po rozgrzaniu i próbie pracy lub ponownym włączeniu błąd wracał.

Po kilkudziesięciu minutach stwierdziłem, że problem musi leżeć w przekaźniku grzałki, po zgłoszeniu gotowości do pracy czyli po nagrzaniu na stopie grzałki ciągle było napięcie i to dało do myślenia, że czas wymienić przekaźnik. Sprawdziłem sterowanie przekaźnika było prawidłowe, ale jego działanie już nie.

Oto zacinający się przekaźnik

Warto pochylić się nad płytą i wymienić taki przekaźnik, koszt płyty to trochę ponad 200zł.
    Podsumowując wymieniłem bezp. termiczny i przekaźnik, winę za uszkodzenie termika oraz generowanie błędu ponosi zacinający się przekaźnik.

Ps.
    Wcześniej około miesiąca wymieniłem w tym generatorze zbiornik na wodę i bojler parowy, a kilka miesięcy wcześniej pompkę wody.
    Ogólnie myślę, że te urządzenia się zużywają i usterki się w nim mnożą, nie warto ich naprawiać więcej niż raz.
    Może moja relacja komuś się przyda.
    Powodzenia.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    saly
    Level 32  
    saly wrote 2879 posts with rating 791, helped 87 times. Been with us since 2006 year.
  • Relpol
    Mateusz_konstruktor
    Level 30  
    saly wrote:
    W moim przypadku uszkodził się bezpiecznik termiczny w obwodzie grzałki stopy żelazka. O wartości 167°C/5A.
    ...Po wykonaniu SELFTEST z instrukcji serwisowej, błąd znikał ale po rozgrzaniu i próbie pracy lub ponownym włączeniu błąd wracał...
    ...Po kilkudziesięciu minutach stwierdziłem, że problem musi leżeć w przekaźniku grzałki, po zgłoszeniu gotowości do pracy czyli po nagrzaniu na stopie grzałki ciągle było napięcie, i to dało do myślenia że czas wymienić przekaźnik...
    ...Warto pochylić się na płytą i wymienić taki przekaźnik koszt płyty to trochę ponad 200zł...

To w końcu co się uszkodziło: bezpiecznik termiczny czy jednak przekaźnik?
    tomybb
    Level 26  
    Mateusz_konstruktor wrote:
    To w końcu co się uszkodziło: bezpiecznik termiczny czy jednak przekaźnik?

Jeżeli przekaźnik jest uszkodzony to stopa będzie się przegrzewać co w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia bezpiecznika termicznego stopy.